A fost lansat volumul: ,, Cărţile româneşti de la Biblioteca mănăstirii athonite „Sf. Pavel”

2011-03-25

Ieri, 24 martie, Societatea de Genealogie, Heraldică şi Arhivistică ,,Paul Gore” în parteneriat cu Institutul Patrimoniului Cultural şi Institutul de Istorie, Stat şi Drept ale AŞM au organizat în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei, o şedinţă de comunicare dedicată aniversării a 190-a a Revoluţiei din Grecia de la 1821.
În cadrul acestui eveniment a avut loc lansarea şi prezentarea volumului: ,, Cărţile româneşti de la Biblioteca mănăstirii athonite „Sf. Pavel”. Cartea este în două limbi şi este rodul unei munci de ani de zile a dr. în ştiinţe istorice, Vlad Mischevca în comun cu Florin Marinescu, dr. în istorie.
Şedinţa de comunicări a fost deschisă de Preşedintele Academiei de Ştiinţe, acad. Gheorghe Duca, care a felicitat autorii lucrării pentru efortul depus în realizarea acestei cărţi impresionante.
Autorul cărţii, dr. Vlad Mischevca, a continuat şedinţa cu o scurtă prezentare a lucrării şi cu cîteva informaţii generale despre muntele Athos. El a precizat că lucrarea ,, Cărţile româneşti de la Biblioteca mănăstirii athonite „Sf. Pavel” este un catalog care cuprinde toate cărţile româneşti, care sunt în prezent în biblioteca din Sfîntul Munte Athos. Dr. Vlad Mischevca, mîndru de reuşitele sale a declarat că: ,, Pe parcursul a mai mulţi ani, am avut ocazia să cercetăm şi să organizăm prima bibliotecă de cărţi româneşti de la mănăstirea Athonita, numărul cărţilor ridicîndu-se la 1183.”
Referitor la specificul cărţii, Acad. Andrei Eşanu, a oferit cîteva impresii: ,,este o bucurie şi onoare de a ţine în mîină această nemaipomenită carte, efectuată în mănăstirea Sfîntului Pavel (Athos). Am răsfoit-o cu mare plăcere, şi vreau să vă spun că prin acest frumos volum demonstrăm că cartea noastră românească a ajuns departe de hotarele ţării, contribuind astfel, la cultura europeană”.
Cuvinte de felicitare şi apreciere au adresat şi alţi participanţi la această şedinţă de comunicare.
În încheierea evenimentului, Alexandru Magola, cercetător ştiinţific al AŞM, a prezentat impresii de călătorie de la Sfîntul Munte Athos(ianuarie 2011).


Isopescu Rodica,
Centrul Media al Academiei de Ştiinţe a Moldovei