Prelucrarea deşeurilor plastice - un proiect de transfer tehnologic demarat la Academia de Ştiinte a Moldovei

2011-03-25
 

La ora actuală în ţara noastră, nu există un sistem adecvat de valorificare a deşeurilor, ci o reutilizare incompletă, operaţiunile fiind limitate atât în ceea ce priveşte tipurile de deşeuri, cât şi metodele de prelucrare. Problema utilizării deşeurilor din mase plastice devine tot mai dificilă din punct de vedere tehnic şi economic.

Folosirea crescinda a produselor din mase plastice aduce în consecinţă la poluarea serioasa a mediului ambiant.

În acest context, Institutul de Chimie al AŞM, în colaborare cu firma SRL „UISPAC” a lansat un proiect de transfer tehnologic „Prelucrarea integrală a deşeurilor din mase plastice cu obţinerea produselor noi”.

În cadrul proiectului cercetătorii de la Institutul de Chimie vor implimenta metode noi de tratare si utilizare a deşeurilor din mase plastice, accentul fiind pus pe prelucrarea repetată a deşeurilor, cu includerea şi folosirea lor în diferite compoziţii, descompunerea termică cu obţinerea produselor de destinaţie specială. In final se va monta instalaţia industrială de prelucrare integrală a deşeurilor de mase plastice cu obţinerea produselor noi.

Potrivit grupului de lucru, prin realizarea acestui proiect, vor fi soluţionate o serie de probleme ecologice si economice, folosind rezultatele stiintifice si inovationale a cercetatorilor chimisti.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM