Ministerul Mediului şi Academia de Ştiinţe a Moldovei, in parteneriat cu Secretariatul Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Diversitatea Biologică (CBD) şi a Protocolului de la Cartagena privind Biosecuritatea, va găzdui la Chişinău următoarele seminare:
- „Al 7-lea Seminar de Coordonare pentru guverne şi organizaţii, care implementează sau finanţează activităţile de dezvoltare a capacităţilor în domeniul Biosecurităţii”, 4-6 aprilie 2011,
- „Al 8-lea Seminar a grupului de comunicare cu privire la dezvoltarea capacităţilor în domeniul Biosecurităţii”, 7-8 aprilie 2011.
La seminarele precedente de coordonare au fost identificate probleme, care necesită suport pentru dezvoltarea capacităţilor şi elaborarea unor ghiduri pentru activităţile de implementarea prevederilor Protocolului de la Cartagena privind Biosecuritate: Conştientizarea publicului şi participare în procesul de luare a deciziilor privind organismele vii modificate; punerea in aplicare a legislaţiei naţionale în domeniul biosecurităţii; dezvoltarea capacităţilor în domeniul Mecanismului de schimb de informaţii privind Biosecuritatea (BCH); Administrarea a problemelor de răspundere şi redresare; Evaluarea riscurilor provocate de animale modificate genetic. Dezvoltarea capacităţilor privind conştientizarea publicului, educaţie şi participare au fost discutate la al 6-lea Seminar.
Seminarul al 7-lea va fi focusat pe discutarea problemelor de dezvoltare a capacităţilor pentru fortificarea sistemului legislativ în domeniul Biosecurităţii, precum şi implementarea prevederilor ale Protocolului Nagoya - Kuala Lumpur privind Răspundere şi Redresare, în cadrul obiectivelor operaţionale nr 2.1 şi 2.4 a Planului Strategic a Protocolului de la Cartagena privind Biosecuritate. Seminarul dat va fi dedicat de asemenea discutării problemelor social-economice. În acelaşi timp participanţii vor face schimb de opinii şi sugestii privind revizuirea complexă a Planului de Acţiuni privind dezvoltarea capacităţilor şi a mecanismului de coordonare în domeniul biosecurităţii, care urmează să fie prezentate şi discutate pentru aprobare la al 6-lea Întrunire a părţilor COP-MOP în anul 2012.
Până în prezent au fost organizate şapte seminare a Grupului de comunicare în domeniul de biosecuritate. În cadrul acestor seminare au fost puse în discuţie următoarele probleme: îmbunătăţirea Registrului de experţi în domeniul Biosecurităţii; revizuirea Planului de Acţiuni privind dezvoltarea capacităţilor; elaborarea indicatorilor pentru monitorizarea implementării Planului de Acţiuni; propuneri pentru completarea Planului Strategic a Protocolului de la Cartagena privind Biosecuritate. Prezentul seminar a Grupului de comunicare va facilita organizarea Seminarului privind dezvoltarea capacităţilor în domeniile de cercetare şi de schimb de informaţii privind impactul socio-economic provocat de organisme vii modificate. De asemenea acest seminar va contribui la revizuirea ulterioară complexă a Planului de Acţiuni pentru dezvoltarea capacităţilor.
Obiectivul celor două seminare menţionate este asigurarea următoarelor scopuri:
i. interacţiuni şi schimb de informaţii relevante şi experienţe privind activităţile în derulare;
ii. identificarea şi discutarea propunerilor privind abordarea problemelor critice de dezvoltare a capacităţilor, necesităţilor şi golurilor cu privire la biosecuritate;
iii. identificarea oportunităţilor de colaborare;
iv. schimb de opinii privind îmbunătăţirea planificării şi implementării activităţilor de dezvoltarea a capacităţilor pentru implementarea eficientă a Protocolului de la Cartagena.
Seminarele menţionate vor face parte din activităţi şi manifestări dedicate Deceniului Conservării Biodiversităţii în RM, vor contribui la dezvoltarea relaţiilor internaţionale în domeniul Biodiversităţii/Biosecurităţii, cât şi vor promova coordonarea eforturilor a ţărilor şi organizaţiilor pentru dezvoltarea capacităţilor în domeniul Biosecurităţii. În acelaşi rănd, seminarele vor contribui pentru facilitarea schimbului de experienţă practică şi a lecţiilor învâţate şi vor identifica mecanismele pentru promovarea cooperării şi relaţiilor de colaborare dintre experţi la nivel regional şi internaţional.
Experţii din Moldova în domeniul biodiversităţii şi biosecurităţii, reprezentanţii Ministerului Mediului, Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Universităţii de Stat din Moldova, Universităţii Agricole din Moldova, ONG-uri de mediu vor fi implicaţi in lucrările seminarelor, cea ce va contribui la dezvoltarea capacităţilor naţionale de biosecuritate şi relaţiilor de cooperare. |