Pe 22 martie curent, în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei a avut loc o masă rotundă, organizată de Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM şi Institutul Integrare Europeană şi Ştiinte Politice al AŞM, cu genericul „Analizele STRATFOR cu privire la Republica Moldova şi evoluţiile contextului actual internaţional”.
Debutul discutiilor din cadrul întrunirii a fost lansat de Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, prin prezentarea şi analiza jurnalului geopolitic, realizat de George Friedman, fondatorul centrului de analiza STRATFOR, după o vizită efectuată în Republica Moldova. În jurnalul său, Friedman prezintă o analiză amplă a fiecărei călătorii efectuate în Turcia, România, Moldova, Polonia şi Ucraina. Partea a 4-a a jurnalului este dedicată în totalitate analizei geopolitice, economice şi de identitate a Republicii Moldova.
Referitor la partea a 4-a a jurnalului geopolitic, dr., conf. Gheorghe Cojocaru, a precizat că: ,,George Friedman cunoaşte foarte bine evoluţiile istorice ale Republicii Moldova şi ce se întîmplă astăzi în ţara noastră. A încercat chiar să pună şi diagnosticul acestei ţări şi să ofere soluţii pentru această societate. În acest diagnostic, Friedman, a identificat trei probleme ce sfişie Republica Moldova din interior: criza politică, criza identităţii şi criza economică. Însă, să nu se uite faptul că problema transnistreană rămîne a fi un subiect la fel de dureros pentru Republica Moldova.”
În acest context, Victor Juc, doctor în filosofie, a subliniat că elaborările ştiinţifice ale lui George Friedman trebuie abordate din două perspective geopolitice: una globală, ce vizează structura sistemului internaţional, iar alta -regională, incluzînd diferite aspecte ce ţin situaţia din Europa Centrală şi de sud-est, inclusiv Republica Moldova, care continuă să rămînă ancorată în zona de interese geopolitice ale Federaţiei Ruse, însă viitoarul ei este unul european.
Nicolae Bodean, cercetator ştiintific la Institutul Integrare Europeană şi Ştiinte Politice, a declarat că: ,, Acest jurnal geopolitic este mai mult un jurnal de călătorii. Însă, eseul este un lucru binevenit, deoarece avem ocazia să vedem cum suntem priviţi prin ochii altora”.
De asemenea, ceilalţi cercetatori ştiinţifici de la Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM şi Institutul Integrare Europeană şi Ştiinte Politice al AŞM şi-au exprimat, rînd pe rînd, părerile referitor la acest jurnal geopolitic, astfel creîndu-se o mică dezbatere.
La finalul mesei rotunde, participanţii au ajuns la concluzia că Friedman are dreptate cînd spune că societatea noastră se confruntă cu probleme economice, politice şi de identitate.Şi, dacă dorim să avem o ţară prosperă, atunci totul depinde doar de noi.
Centrul Media al AŞM
|