La 22 decembrie 1992, în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Ambiant de la Rio de Janeiro a fost adoptată, hotărârea prin care 22 martie devine „Ziua mondială a apei”.
Anul curent, lumea întreagă sărbătoreşte Ziua Mondială a Apei 2011 sub sloganul “Apă pentru oraşe: Răspunsuri la Provocările Urbane” (,,Water for Cities: Responding to the Urban Challenge”).
Omenirea se confruntă cu o situaţie fără precedent: este prima dată în istoria omenirii când o mare parte din populaţia lumii trăieşte în oraşe (peste 3 miliarde de oameni), iar peisajul urban continuă să crească. Populaţia oraşelor a avut o creştere mult mai rapidă decât modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă.
Obiectivul Zilei Mondiale a Apei din acest an, stabilit de către organizaţiile internaţionale, este să-şi concentreze atenţia asupra impactului pe care îl are creşterea rapidă a populaţiei, industrializarea şi incertitudinile cauzate de schimbările climatice, conflictele şi dezastrele naturale asupra sistemelor de alimentare cu apă.
Investiţiile în infrastructură nu au ţinut pasul cu rata urbanizării, iar serviciile de apă şi canalizare prezintă un nivel scăzut al investiţiilor, de aceea problema centrală este managementul apei potabile şi apei uzate urbane. Puţine autorităţi urbane din ţările în dezvoltare au găsit o soluţie durabilă la salubrizarea urbană. Jumătate din umanitate locuieşte în oraşe şi cu fiecare secundă care trece, populaţia urbană creşte cu două persoane.
Pentru a conştientiza mai bine cele expuse, prezentăm câteva statistici:
• În fiecare lună, cinci milioane de oameni vin să locuiască la oraş.
• Unul din doi oameni de pe Planetă locuieşte într-un oraş.
• 93% din urbanizare are loc în ţările sărace sau în dezvoltare şi aproximativ 40% din extinderea urbană mondială este în dezvoltarea cartierelor sărace. Între anii 1990 – 2001 cartierele sărace din lume au crescut la o rată de 18 milioane de cetăţeni pe an şi se preconizează o creştere la 27 de milioane de cetăţeni pe an între 2005 – 2020.
• Unul din patru rezidenţi ai oraşelor, în total 794 de milioane, trăiesc fără a avea acces la facilităţi de canalizare îmbunătăţite.
• 27% din populaţia urbană din lumea întreagă nu beneficiază de sisteme de alimentare cu apă.
• În fiecare an, în marile oraşe de pe glob se risipeşte fără rost cantităţi enorme de apă. Dacă această cantitate de apă nu s-ar mai risipi, încă 10-20 milioane din populaţia urbană ar avea apă potabilă.
În cadrul Academiei de Ştiinţe se realizează Programul de Stat “Cercetări ştiinţifice şi de management ale calităţii apei”, care va asigura un monitoring al calităţii apelor de suprafaţă şi subterane a republicii, perfecţionarea tehnologiilor de epurare a apei, îmbunătăţirea tehnologiilor de irigare, fapt care prezintă o valoare atât economică, socială, cât şi de protecţie a mediului ambiant.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, Academia de Ştiinţe a Moldovei aduce cordiale felicitări tuturor consumatorilor de apă şi cheamă întreaga populaţie a republicii să protejeze resursele de apă pentru noi şi pentru generaţiile viitoare!
Centrul Media al AŞM
|