Pe 19 martie curent, Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit un important eveniment cu conotaţie istorică – Şedinţa a VI-a a Consiliului Directorilor Fondului Internaţional de Cooperare şi Parteneriat al Mării Negre şi Mării Caspice (BSCSIF), aceasta fiind prima şedinţă a Fondului desfăşurată pe teritoriul Republicii Moldova.
Şedinţa a fost deschisă de preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, care a adresat un mesaj de salut participanţilor la For, oferind câteva impresii referitor la Fondul Internaţional: ,,Consider ca este un Fond benefic pentru dezvoltarea cooperării, în primul rând, între oamenii de afaceri, între oamenii de cultură şi ştiinţă, în domeniul educaţional, de parteneriat şi cooperare dintre popoarele riverane ale Marii Negre şi a Mării Caspice”.
La deschiderea lucrărilor Forului a participat preşedintele Fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal, Ion Hadârca, care s-a declarat onorat de a fi prezent la această întrunire, exprimând certitudinea că lucrările forumului care se desfăşoară în incinta Academiei de Ştiinţe vor avea un impact deosebit pentru viitorul Republicii Moldova.
O informaţie privind activitatea Fondului Internaţional BSCSIF a fost prezentata de către preşedintele Fondului, Iulian Fota, consilier al Preşedintelui României pentru securitate naţională. În luarea sa de cuvânt, preşedintele Fondului a specificat că în decursul a doi ani de activitate au fost făcuţi câţiva paşi importanţi, subliniind în acest sens performanta de a deschide un birou la Bruxelles, Istanbul şi unul la Moscova. Astfel, „am reuşit să creăm punţi de comunicare pentru ca oamenii din zona Mării Negre şi Mării Caspice să se cunoască mai bine şi să promovăm cooperarea în domeniul ştiinţei, culturii şi afacerilor”, a specificat Iulian Fota.
Referitor la perspectivele dezvoltării Fondului în anii 2011-2012, Viktor Khmarin, vicepreşedintele Fondului, reprezentant din Federaţia Rusă, care a preluat preşedinţia Fondului pentru următorii doi ani, a afirmat că „în cadrul Fondului s-a stabilit deja o bună normă democratică – exercitarea preşedinţiei prin rotaţie şi asta e foarte bine, deoarece astfel e mult mai uşor să lucrezi”, sugerând, însă, pe viitor necesitatea de a deschide filiale în toate ţările-membre, pentru a lucra şi mai eficient.
În cadrul Şedinţei a fost prezentată şi prima ediţie a revistei Fondului ,,Dialogul Mărilor”, care va fi purtătorul de idei al Fondului şi al principiilor în lume.
În luările de cuvânt, reprezentanţii ţărilor-membre şi-au exprimat viitoarele idei şi năzuinţe vizavi de activitatea Fondului. În context, a fost menţionată susţinerea financiară a Fondului prin desfăşurarea unor importante proiecte, armonizarea acestui sistem într-un mod corespunzător intereselor tuturor ţărilor şi popoarelor reprezentate în acest forum.
La finele şedinţei au fost prezentate câteva proiecte ale Fondului, aflate în proces de realizare privind pregătirea şi susţinerea tinerilor manageri de proiecte şi două companii comerciale SIVECO din România şi GATE VENDOR din Marea Britanie, care au propus proiecte de colaborare în domeniile educaţiei electronice, ocrotirii sănătăţii şi migraţiei.
Participanţii la For au avut posibilitatea de a participa la un eveniment cultural, consacrat sărbătorii „Novruz” (Sărbătoarea primăverii şi a speranţei), organizat de către Congresul Azerilor din Republica Moldova, care a constiuit un exemplu elocvent de cooperare a regiunilor Mării Negre şi Mării Caspice.
Fondul BSCSIF a fost constituit la iniţiativa Preşedintelui României, Traian Băsescu şi a Preşedintelui Republicii Azerbaidjan, Gheidar Aliev, prin Decizia Adunării Constitutive din 4 martie 2009.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|