Timpul.md: Savanţii ne calmează: „Cutremure catastrofale nu ne ameninţă”

2011-03-21

20.03.2011

Oamenii de ştiinţă din R. Moldova exclud eventualitatea unui cutremur devastator similar celui produs în Japonia pe 11 martie. Deşi nu ne paşte un pericol major, experţii recomandă autorităţilor locale şi centrale evaluarea fondului imobiliar pentru a depista clădirile cele mai vulnerabile în faţa valurilor seismice.

R. Moldova se află în apropierea focarului seismic din Vrancea, Munţii Carpaţi, însă potrivit dr. hab. Vasile Alcaz, directorul Institutului de geologie şi seismologie al Academiei de Ştiinţe, nu toate cutremurele localizate în România prezintă pericol pentru R. Moldova. Ne por afecta serios doar aşa-numitele cutremure intermediare, care se produc la o adâncime de 60 km. „În zona Vrancea cutremure cu magnitudine de 8,9, ca în Japonia, nu sunt posibile. Magnitudinea maximă la Vrancea poate fi de 7-7,8 grade pe scara Richter, nu mai mult. Cutremurele cu magnitudinea de 7 grade nu ne fac probleme mari. Am suportat astfel de cutremure în secolul trecut. Atunci nu s-au înregistrat victime, iar clădirile care au fost afectate erau cele construite fără respectarea normelor seismologice”, a declarat omul de ştiinţă. 

În acelaşi timp, Vasile Alcaz ne atrage atenţia că azi nu suntem pregătiţi în măsura necesară pentru a preveni consecinţele unui cutremur. „În R. Moldova nu se efectuează estimarea riscurilor determinate de calamităţi naturale. În particular, nu se practică lucrări de expertiză a obiectelor de risc seismic (clădiri, construcţii, diguri, mijloace de comunicaţii etc.), sunt frecvente intervenţiile neautorizate ale locatarilor în clădirile şi apartamentele moderne, iar majoritatea oraşelor noastre nu dispun de hărţi de microzonare seismică”, constată dl Alcaz, care recomandă demararea paşaportizării fondului imobiliar pentru a fi identificare clădirile vulnerabile la cutremure.