În cadrul şedinţei Sesiunii a XIII-a a Asambleei Academiei de Ştiinţe a Moldovei, academicianul Eugen Doga a lansat câteva propuneri inedite, care, în opinia maestrului, ar contribui la dezvoltarea ştiinţei şi a ţării pe drumul nostru european, unde ne vom putea integra doar cu valori adevărate, - cum sunt ştiinţa şi cultura, - NU cu „patlajele” şi cu „pătrunjel”.
Propunerile constau în instituirea unor premii de prestigiu, care să fie acordate în fiecare an, la sfârşitul lunii decembrie, alături de prestigioasele premii „Savantul anului” şi „Tânărul savant al anului”.
Compozitorul Eugen Doga consideră că starea proastă de lucruri din ţară şi duşmănia unora faţă de cei de la Academia de Ştiinţe îşi are rădăcina în „lipsa de comunicare şi de colaborare eficientă între administraţia de stat, corpul diplomatic şi oamenii de afaceri, pe de o parte, – cu oamenii de ştiinţă şi cultură, pe de altă parte”.
Astfel, pentru a motiva această colaborare a politicienilor, diplomaţilor şi businessmenilor cu Academia de Ştiinţe, acad. Eugen Doga propune instituirea următoarelor premii, cu explicaţiile de rigoare pentru fiecare premiu:
1. Premiul „Ion Vatamanu”, ce se va acorda omului politic al anului, care a contribuit substanţial la dezvoltarea ştiinţei şi inovării din Republica Moldova. (Ion Vatamanu a fost nu numai un cunoscut savant chimist şi scriitor, dar şi un curajos om politic, luptător pentru adevăratele valori naţionale şi sperăm să avem cât mai mulţi bărbaţi politici aşa de cinstiţi şi cu dragoste de ţară.)
2. Premiul „Nicolae Milescu Spătaru”, ce se va acorda Ambasadorului anului (diplomat moldovean sau străin), care a contribuit substanţial la integrarea comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova în spaţiul internaţional de cercetare. (Marele cărturar de la Vaslui, Nicolae Milescu Spătaru este, de asemenea, o personalitate, care a avut atât preocupări ştiinţifice – în domeniul geografiei şi etnografiei, cât şi în domeniul politico-diplomatic, meritele sale fiind recunoscute în plan internaţional. Între altele, Nicolae Milescu Spătaru este strămoşul marelui savant rus Ilia Ilici Mecinikov, laureat al Premiului Nobel).
3. Premiul „Zeiţa Atena”, ce se va acorda omului de afaceri al anului, care a susţinut cel mai mult şi cu bună credinţă proiectele ştiinţifice ale savanţilor din Republica Moldova. (Zeiţa Atena este simbolul nostru, al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ea este Zeiţa Înţelepciunii, dar şi protectoarea artelor, meşteşugurilor, a spiritului de iniţiativă, a creaţiei, a invenţiilor. La rândul lor, oamenii de afaceri care ajută ştiinţa şi cultura sunt şi ei protectori de valori naţionale şi universale).
4. Şi pentru că Eugen Doga vine din lumea muzicii şi a cinematografiei, Domnia sa propune, după modelul premiului „Oscar” şi a anti-premiului pentru rataţi „Zmeura de Aur”, să se instituie şi un anti-premiu al AŞM, care să se numească „Bumerang”, ce va fi dat pseudo-intelectualului anului, care a „strălucit” în lupta de clasă contra elitei intelectuale a Moldovei. În aşa mod, pentru ura şi duşmănia lui, va primi înapoi ceea ce a trimis savanţilor – un bumerang!!!
Primele trei premii, susţine autorul propunerilor, „nu vor fi în expresie bănească şi vor fi acordate personalităţilor din afara Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Laureaţii acestor premii prestigioase ale AŞM vor primi în dar diplome absolut speciale şi câte o statuetă sau un trofeu”. Aceste premii vor fi înmânate de cei mai mari savanţi din Republica Moldova, personalităţi marcante ale neamului.
Cât priveşte „Bumerangul”, „acesta va putea „zbura” peste tot, atât în afara Academiei cât şi în mediul academic, unde unii, cu regret, au cam uitat de omenie, colegialitate şi de fântâna din care au băut”.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|