Chişinău / Moldova.ORG/ -- Introducerea în toate instituţiile de învăţămînt a studierii obligatorii a limbii engleze – cu o astfel de iniţiativă a venit preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Academicianul Gheorghe Duca, în cadrul şedinţei Comisiei Generale Guvernamentale pentru Integrare Europeană.
„Trebuie să pornim de la realităţile zilei de azi, să le dăm tuturor tinerilor această oportunitate, de a cunoaşte engleza, limba vorbită pe toate continentele, considerată şi limba businessului performant, ca să-şi croiască singuri viitorul, să câştige bani aici, în Republica Moldova, atât pentru ei, cât şi pentru ţară!”, a specificat Gheorghe Duca.
Comunicarea în limba engleză, fără translator, ar constitui un instrument-cheie de accelerare a proceselor de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi întreaga comunitate internaţională.
Argumentele de bază în favoarea iniţiativei de introducere a studierii obligatorii a limbii engleze în instituţiile de învăţămînt se axează pe proprietăţile comunicării, care, echivalându-se cu cunoaşterea, ar determina la rândul ei schimbare de mentalitate şi dezvoltare a spiritului de iniţiativă, preluare a experienţei colegilor de breaslă din străinătate, progres tehnico-ştiinţific, impulsionarea schimburilor comercial-economice, dezvoltarea turismului, participarea cetăţenilor moldoveni la diverse concursuri şi reuniuni internaţionale şi sporirea vizibilităţii Republicii Moldova pe plan mondial, purtarea unor negocieri profesioniste, pe picior de egalitate, a demnitarilor moldoveni cu guvernele altor state, cât şi deschiderea spre valorile universale, înţelegere, toleranţă interetnică.
Un exemplu în acest sens poate servi Georgia, care, în 5 ani, va avea o generaţie vorbitoare de limbă engleză. Acest fapt se datorează iniţiativei statului Georgian de a europeniza ţara, iniţiativă salutată de Uniunea Europeană prin oferirea mai multor granturi întru susţinerea ideei şi prin impulsionarea procesului de implicare în curricula academică a cadrelor didactice din Marea Britanie, cât şi din Statele Unite ale Americii.
Iniţiativa Acad. Gheorghe Duca are la bază propria experienţă de profesor universitar în Italia, SUA, Cehia, dar şi de reprezentant al Guvernului Republicii Moldova în procesul de negocieri cu Comisia Europeană privind integrarea comunităţii ştiinţifice autohtone în spaţiul european de cercetare. Faptul că Republica Moldova este primul stat din CSI care va adera în curând la spaţiul de cercetare al Uniunii Europene, vorbeşte de la sine. Un alt pas concret, întreprins în scopul asigurării unei participări mai active a savanţilor noştri la concursurile anunţate de Programul Cadru 7 (pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică al UE), îl constituie dispoziţia preşedintelui AŞM, care prevede obligativitatea cunoaşterii limbii engleze la angajarea în funcţiile publice de conducere şi cele de cercetare.
Sursa: http://social.moldova.org |