Acad. Gheorghe Duca, preşedinte AŞM. "O funcție politică exclude neutralitatea". Interviu Radio Europa Liberă

2011-02-05
 

Gheorghe Duca: Ambiţiile şi orgoliile trebuie să meargă pe planul doi. Alianța și PCRM trebuie să promoveze întâlnirile şi dialogurile.
 

Europa Liberă: Discutăm pe marginea unui subiect destul de sensibil în societatea noastră şi anume alegerea şefului statului. De ce v-am ales pe Dumneavoastră?

Gheorghe Duca:
„De ce?”

Europa Liberă: Pentru că aţi fost unul dintre candidaţi la această funcţie.

Gheorghe Duca:
„Aceasta a fost o întâmplare. A fost o întâmplare, care, printre altele, greu am acceptat-o. N-am acceptat-o simplu. Dar am acceptat-o, după ce m-am gândit, ca să merg în Parlament şi să prezint o viziune a intelectualităţii, cum ar trebui să fie şi ce ar trebui să facă şeful statului. Dar am fost conştient că n-o să primesc voturi, pentru că acolo se făceau jocuri de culise. Eu de la început n-am acceptat. Am fost împotrivă. Am spus că nu pot să plec, sunt preşedintele Academiei. Apoi m-am gând: dar de ce să nu folosesc această ocazie? Să ies în faţa Parlamentului şi în faţa ţării şi să spun eu cum şi ce vreau să fac ca preşedinte.”

Europa Liberă: Deşi sincer eraţi conştient că nu aveţi şanse să câştigaţi? Pentru că domnul Voronin era aproape sigur că va acumula toate voturile.

Gheorghe Duca:
„Da, sigur că da. Intuiam înţelegerile din culise. Dar vreau să vă spun încă ceva. După ce am fost înregistrat candidat la funcţia de preşedinte al Republica Moldova, eu m-am întâlnit cu fracţiunile partidelor, care au pus anumite condiţii, menţionând că dacă le accept, ei mă vor vota. Văzînd această mişcare a mea şi Voronin se întâlnea cu partidele. În ultimă instanţă a apărut.”

Europa Liberă: Domnule Duca, v-au înaintat 15 deputaţi comunişti, care nici nu v-au votat.

Gheorghe Duca:
„Asta eu nu comentez. Eu răspund la întrebarea de ce eu am acceptat şi ce am făcut eu. Dar cum au votat, asta ţine de morala şi decizia dumnealor. Faptul că ei au jucat...”

Europa Liberă: Dar cum ei se uitau în ochi după asta? V-au înaintat, au votat împotriva Dumneavoastră şi după asta cum se uitau în ochii Dumneavoastră?

Gheorghe Duca:
„Da ei nu s-au uitat în ochi nici până, nici după. Asta a fost, clar că a fost o bufonadă. Eu cred că totuşi legea nu este perfectă din punctul ăsta de vedere. Pentru că atunci, când ceri, că trebuie să fie nu mai puţin de doi candidaţi, trebuie şi în lege de motivat cumva participarea lor. Dacă nu este motivat, atunci se face formal. Şi este clar, că de fiecare dată alegerea a fost formală. Eu nu pot să vorbesc nimic rău despre colegul meu, membru corespondent Groppa, care la fel a acceptat să candideze. Când a venit la mine şi a spus: domnule preşedinte, eu accept. Da, am spus, acceptă, te pregăteşte şi arată, că eşti membru al Academiei de Ştiinţe, arată că tu poţi să fii preşedinte, dacă te vor alege.”

Europa Liberă: Bine, dar candidatura Dumneavoastră a fost aprobată tacit cu susţinerea domnului Voronin. Sincer să ne spuneţi – aţi avut o discuţie cu domnul Voronin?

Gheorghe Duca:
„Nu,Voronin personal nu m-a rugat pe mine, să spună, că domnule preşedinte, vină te rog să fii contracandidat. Nu. Au vorbit cu mine alţi colegi.”

Europa Liberă: Şi chiar credeţi, că nu a fost o iniţiativă a lui? Că anume candidatura Dumneavoastră să fie înaintată?

Gheorghe Duca:
„Nu cred eu, că el a fost indiferent şi n-a participat în discuţii. Dar el a fost corect faţă de mine. Şi cu dânsul când am vorbit, i-am spus: domnule preşedinte, eu o să fiu contracandidatul Dumneavoastră, dar Dumneavoastră trebuie să ştiţi un lucru că eu o să vin cu poziţia mea personală şi eu o să mă duc pe la partide ca să cer voturi.”

Europa Liberă: Şi domnului Voronin putea chiar să-i placă acest lucru.

Gheorghe Duca:
„Dar să ştiţi, că chiar i-a plăcut, mi se pare acum.”

Europa Liberă: Domnule Duca, pentru că se vorbeşte acum foarte mult despre identificarea unei persoane apolitice, a unei persoane neutre. Chiar credeţi, că are şanse o asemenea persoană să ajungă în fotoliul prezidenţial?

Gheorghe Duca:
„Dacă ar fi acest post un post nepolitic, formal, atunci eu cred că puteam să vorbim despre o persoană apolitică. Dar dat fiind faptul că funcţia de preşedinte al statului este o funcție foarte politică, poate mai politică decât celelalte funcţii. Părerea mea este că cea mai înaltă funcţie în stat ar trebui să fie funcţia primului ministru. Dar imaginea preşedintelui trebuie să fie imaginea ţării. El trebuie să aibă alte funcţii. Dar aşa a fost înţelegerea, înţelegerea este a Alianţei.”

Europa Liberă: În condiţiile de astăzi?

Gheorghe Duca:
„Este înţelegerea. S-a format o Alianţă, aşa s-au partajat funcţiile. Domnului Marian Lupu i-a revenit şi data trecută şi data aceasta această funcţie. Şi asta este o înţelegere de parteneriat, o înţelegere care trebuie să contribuie la stabilitate, la dezvoltare, la rezolvarea multor probleme, pentru că noi suntem o ţară săracă. Şi eu vreau să vă spun că asta nu este nimic amoral şi anormal.”

Europa Liberă: Dar pentru moment e mai bine ca, totuşi, viitorul preşedinte să fie şi lider de partid? Sau să renunţe la apartenenţa politică?

Gheorghe Duca:
„Ştiţi ce vreau să spun? S-ar putea ca preşedintele ales să renunţe pe perioada mandatului la conducerea partidului, dacă este necesar şi societatea cere, şi opoziţia daca vrea şi va fi o aşa înţelegere. Sunt convins că lucrul ăsta poate fi făcut.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi că în 2001 şi 2005 comuniştii au venit cu două candidaturi şi acum nu propun nici o candidatură pentru funcţia de şef al statului?

Gheorghe Duca:
„ Eu nu cred, că ei nu au candidaturi ca să le propună. Pur şi simplu conjunctura astazi e alta.”

Europa Liberă: Cum se explică acest joc?

Gheorghe Duca:
„Motiv, motivare nu este. Eu nu cred că ei sunt convinşi astăzi că candidatura pe care a să o propună fracţiunea PCRM va trece. Şi atunci care este rostul acestui joc? Mie mi se pare, totuşi, trebuie să existe altă înţelegere.”

Europa Liberă: Dar în ce condiţii pot fi găsite cele două voturi?

Gheorghe Duca:
„În condiţii de dialog.”

Europa Liberă: Cum înţelegeţi dialogul, pe care-l vrea sau nu-l vrea PCRM-ul?

Gheorghe Duca:
„Mi se pare în cazul acesta, când PCRM de acum a doua, sau a treia oară vine cu propuneri, cu variante, Alianţa ar trebui să vină şi ea cu variante. Deci, să nu critice varianta, dar să vină de fiecare dată şi ea cu variante. Pentru că e cazul, ca Alianţa să vină cu variantele sale şi să le discute în societate... Noi toţi am vrea ca să se întâlnească PCRM-ul cu Alianţa. Am vrea să nu să se duşmănească, am vrea să conştientizeze că întâlnirile se fac pentru alegerea şefului statului.”

Europa Liberă: Credeţi că domnul Voronin ar putea ceda din ambiţii, din orgoliu?

Gheorghe Duca:
„Problema este una. Când ai orgolii, ai ambiţii, ele se schimbă, adică orgoliul şi ambiţiile, la toţi, nu numai la Voronin, când începe dialogul, societatea devine spectator şi poate să se transforme într-un actor foarte important. Şi atunci responsabilitatea creste si este foarte mare. În cazul acesta ambiţiile şi orgoliile se plasează pe planul doi.

Trebuie cât mai activ de promovat întâlnirile şi dialogurile. Alianţa, dar şi PCRM-ul, trebuie să insiste să se întâlnească cât mai des în această perioadă pentru a căuta ieşirea din impas. Să nu uite un simplu adevăr al democraţiei: pînă la alegeri au fost rivali electorali, iar după alegeri sunt parteneri egali la cârma ţării, responsabili de soarta ei. Dacă n-or găsi compromisul, atunci vor pleca la alegători.”

Europa Liberă: Şi la urmă părerea Dumneavoastră: Moldova va avea un preşedinte de ţară? Sau va avea noi alegeri anticipate parlamentare?

Gheorghe Duca:
„Nu există cetăţean al Republicii Moldova, care n-ar spera ca să fie ales preşedintele. Pentru că, în genere, se vorbeşte despre unele consecinţe negative, dar încă nimeni nu ştie cât de grave ele pot fi. Liderii politici ar trebui să conştientizeze lucrul ăsta.”

Europa Liberă: Ce înseamnă grave?

Gheorghe Duca:
„Nu vreau să comentez. Pur şi simplu vreau ca toţi să privească mai des evenimentele, care se întâmplă în Africa de Nord. Nimic mai mult.”

Radio Europa Liberă

Descarcă audio