La 31 ianuarie 2011, în cadrul şedinţei Biroului Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a informat asupra vizitei sale la Paris, unde a participat, în calitate de invitat special, la Ceremonia inaugurării Anului Internaţional al Chimiei - 2011, care a avut loc în zilele de 27-28 ianuarie curent, în sediul UNESCO.
Preşedintele AŞM a menţionat nivelul înalt de organizare al Reuniunii, la care au participat peste 500 de chimişti din întreaga lume. Evenimentul a fost deschis de către Directorul General UNESCO, Irina Bocova, care a subliniat importanţa chimiei pentru dezvoltarea umanităţii. Un cuvânt de salut a rostit şi Nicole Moreau, preşedintele Uniunii Internaţionale de Chimie Pură şi Aplicată (IUPAC), care a reliefat rolul femeilor în dezvoltarea chimiei, menţionând contribuţia incontestabilă a primei femei-savant, Marie Sklodowska Curie, Laureat al Premiului Nobel. În acest context, preşedintele IUPAC a specificat că în anul 2011 se împlinesc 100 de ani de când Marie Sklodowska Curie a primit al doilea premiu Nobel, cel pentru Chimie.
În cadrul Sesiunii Femei în chimie, prof. Helene Langevin-Joliot (Franţa), directorul Institutului de Fizică Nucleară, nepoata savantului Marie Sklodowska Curie a participat cu prezentarea „Marie Sklodowska Curie, femeia-savant care a negat miturile”. O prezentare ce a captivat audienţa a fost a prof. Ada Yonath (Israel), Laureat al premiului Nobel (2009), care a vorbit despre ribosomi ca maşini de sinteză a proteinelor.
În cadrul Reuniunii au vorbit opt laureaţi ai Premiului Nobel în Chimie. Dintre personalităţile marcante care au participat cu prezentări a fost menţionat prof. Jean-Marie Lehn (Franţa), Laureat al Premiului Nobel (1987) cu prezentarea „Chimia şi dezvoltarea civilizaţiei”. Despre personalităţile marcante din domeniul chimiei şi realizările acestora a vorbit dr. Thomas T. Tritton (SUA), preşedintele Fundaţiei Patrimoniului Ştiinţelor Chimice. Academicianul Sergey Aldoshin, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe din Rusia a expus publicului prezentarea privind realizările şi perspectivele în crearea noilor materiale, accentul fiind plasat pe materiale noi în domeniul aviaţiei şi cosmonauticii şi pe ultimele realizări în domeniul noilor materiale de construcţie, materiale pentru surse alternative de energie, baterii solare etc.
Anul Internaţional al Chimiei se desfăşoară sub sloganul „Chimia, viaţa noastră, viitorul nostru”. Sub acest aspect, Forul chimiştilor din întreaga lume, întruniţi la Paris, a determinat topul celor 10 priorităţi pentru chimie: Chimia pentru agricultură; Chimia şi conservarea resurselor naturale; Chimia şi conservarea biomasei; Chimia pentru sănătate; Chimia pentru substanţe farmaceutice; Chimia şi calitatea apei; Conservarea energiei; Energia nucleară; Energia solară; Chimia pentru tehnologii prietenoase mediului.
La ceremonia de deschidere a Anului Internaţional al Chimiei - 2011 a fost lansat experimentul global „Apa – o soluţie chimică”. Experimentul invită elevii şi studenţii din întreaga lume să exploreze una dintre resursele cele mai importante a Pământului - apa. Rezultatele investigaţiilor lor vor contribui la realizarea unui experiment global, care va deveni, eventual, cel mai mare experiment chimic.
În cadrul participării sale la acest prestigios For, preşedintele AŞM a avut o întrevedere cu reprezentanţii delegaţiei din România, în cadrul căreia s-a convenit organizarea, pe 29 aprilie curent, a unei conferinţe comune, consacrată Anului Internaţional al Chimiei, la care vor participa cu prezentări savanţi-chimişti din România şi Republica Moldova. La conferinţă se aşteaptă prezenţa preşedintelui Uniunii Internaţionale de Chimie Pură şi Aplicată, Nicole Moreau.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|