Secţia de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM s-a întrunit în cadrul Adunării Anuale pentru audierea rapoartelor privind activitatea ştiinţifică, inovaţională şi financiară pe anul 2010 şi pe perioada anilor 2006-2010 a Subsecţiei ştiinţelor agricole.
La Adunarea Anuală a Secţiei a participat conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare fiind reprezentat de către Victor Donea, doctor în ştiinţe biologice, şef Direcţie instruire, cercetare, extensiune şi tehnologii informaţionale.
În cadrul Adunării, moderată de coordonatorul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM, acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, au fost audiate 10 rapoarte ale membrilor instituţionali şi de profil din cadrul Secţiei. Raportorii au prezentat rezultatele ştiinţifice, axându-se pe importanţa şi eficienţa studiilor realizate pe parcursul anului 2010 şi perioada anilor 2006-2010. În rapoarte au fost prezentaţi indicatorii de monitorizare a cercetărilor ştiinţifice, semnificaţia acestora, beneficiarii analizelor, studiilor ştiinţifice, impactul cercetărilor asupra dinamicii de dezvoltare a acestui domeniu de importanţă majoră. Conducătorii instituţiilor au răspuns la diverse întrebări ce vizează situaţia generală şi problemele stringente din domeniul ştiinţelor agrare – unul dintre cele mai semnificative domenii de activitate ştiinţifică. La finele fiecărui raport a fost prezentat avizul comisiei de experţi, în care s-a menţionat că toate lucrările de cercetare ştiinţifică şi inovare planificate au fost realizate în volumul preconizat, în termeni stabiliţi şi la nivel adecvat. În cadrul Adunării, rapoarte de activitate au prezentat şi membrii AŞM din cadrul Secţiei.
Reprezentantul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Victor Donea a mulţumit pentru invitaţia de a participa la Adunarea Anuală a Secţiei, unde a luat act din prima sursă de rezultatele cele mai semnificative ale cercetătorilor din domeniu, dar şi de multitudinea de probleme cu care se confruntă colaboratorii în activitatea ştiinţifică. Victor Donea a apreciat înalt efortul savanţilor şi contribuţia acestora în soluţionarea problemelor de interes naţional, în pofida condiţiilor mai mult decât dificile din economie şi finanţării austere pentru cercetare. În acest sens, reprezentantul ministerului a subliniat ca în timpul cel mai apropiat va avea loc o şedinţă comună a Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi ministerului, unde vor fi discutate toate problemele menţionate în rapoartele audiate.
La rândul său, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a menţionat necesitatea schimbării abordării în cercetare, identificând în mod prioritar problemele societăţii. Preşedintele AŞM a reiterat în context şi necesitatea intensificării relaţiilor cu ministerele de resort pentru a deveni cât mai utili, dat fiind că omul de ştiinţă nu poate fi rupt de realităţile societăţii. O atenţie deosebită în cadrul luării sale de cuvânt a fost atrasă pregătirii cadrelor – o problemă care trebuie să constituie o prioritate pentru fiecare instituţie, punând accent şi pe participarea cercetătorilor cu articole în publicaţiile internaţionale de prestigiu.
În cadrul discuţiilor, acad. Teodor Furdui a adresat cuvinte de mulţumire tuturor cercetătorilor pentru activitatea desfăşurată pe parcursul perioadei de graţie, specificând că succesele pe care le-au înregistrat savanţii din domeniul ştiinţelor agricole pot face faţă celor mai duri oponenţi. Acad. Teodor Furdui le-a dorit tuturor succes şi optimism, în speranţa că noua conducere a ministerului va încerca soluţionarea mai multor probleme abordate în cadrul Adunării.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |