Simpozionul comemorativ „Academicianul Dumitru Ghiţu – 80 ani de la naştere”

2011-01-10
 

Institutului de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D.GHIŢU” organizează joi, 13 ianuarie 2011, ora 10:00 (str. Academiei 3/3) Simpozionul comemorativ „Academicianul Dumitru Ghiţu – 80 ani de la naştere”.

Programul Simpozionului include:
Dezvelirea plăcii comemorative „Academicianul Dumitru Ghiţu”;
Deschiderea biroului memorial „Academicianul Dumitru Ghiţu”;
Prezentarea cărţii dedicate memoriei academicianului Dumitru Ghiţu.

Sesiunea comemorativă „Academicianul Dumitru Ghiţu – Ctitor al Fizicii şi Electronicii Stării Solide din Republica Moldova” este preconizată pentru ora 11:00.

La eveniment sunt invitaţi reprezentanţii mass-media.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37

 

Academicianul Dumitru GHIŢU - breviar biografic

Academicianul Dumitru Ghiţu s-a născut la 13 ianuarie 1931 în satul Drepcăuţi, raionul Briceni.

Şi-a început activitatea în 1954 după absolvirea Universităţii de Stat a Moldovei în calitate de lector la Universitatea de Stat din Bălţi şi Universitatea de Stat din Tiraspol, apoi la Universitatea de Stat din Moldova.

Din anul 1961 şi până la sfârşitul vieţii a activat în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde a deţinut funcţiile de: colaborator ştiinţific, fondator şi şef al Laboratorului „Fizica semimetalelor” al Institutului de Fizică Aplicată (IFA), director adjunct al IFA, secretar ştiinţific general al Prezidiului AŞM, academician coordonator al Secţiei de Ştiinţe Fizice şi Matematice, director al Centrului „Laborator Internaţional de Supraconductibilitate şi Electronica Solidului”, director al Biroului Specializat în Domeniul Electronicii Corpului Solid, fondator şi director al Institutului de Inginerie Electronică şi Tehnologii Industriale.

Activitatea ştiinţifică a academicianul Dumitru Ghiţu a cuprins un spectru larg de domenii precum: fizica şi tehnologia semimetalelor şi semiconductorilor; fizica şi tehnologia materialelor anizotropice; fizica sistemelor de dimensionalitate redusă; ingineria dispozitivelor electronice şi a echipamentelor medicale. A publicat peste 500 de lucrări ştiinţifice, majoritatea în reviste ştiinţifice de prestigiu internaţional, două monografii, a obţinut circa 25 de brevete de invenţie. A pregătit peste 35 de doctori în ştiinţe, 6 doctori habilitaţi.

Academicianul Dumitru Ghiţu a fondat şi dezvoltat o şcoală ştiinţifică de excelenţă şi a creat Centrul de cercetare a fenomenelor de transport şi a proprietăţilor electrofizice ale stării solid, recunoscut şi apreciat înalt pe plan internaţional. În cadrul Centrului au fost dezvoltate multiple colaborări internaţionale cu valorificarea unui număr impunător de proiecte internaţionale.

A fost iniţiatorul organizării Centrului criogenic, în baza căruia la Chişinău au demarat cercetările experimentale criogenice în mod sistemic. Ultima sa operă organizatorică în cadrul AŞM a constituit fondarea în anul 2006 a Institutului de Inginerie Electronică şi Tehnologii Industriale.
Aportul său semnificativ în ştiinţă şi organizarea cercetării a fost înalt apreciat: membru corespondent (1976) şi membru titular al AŞM (1984); Om emerit în ştiinţă, Laureat al Premiului de Stat în domeniul ştiinţei şi tehnicii; decorat cu cea mai înaltă distincţie de stat - Ordinul Republicii.
Realizările ştiinţifice ale academicianului Dumitru Ghiţu au fost recunoscute şi de comunitatea ştiinţifică internaţională: membru de onoare al Academiei Cosmonautice „K.Ţiolkovscki”, membru al Academiei Internaţionale de Termoelectricitate, membru al colegiului redacţional al revistei internaţionale „Thermoelectricity”, titlul onorific de Doctor Honoris Causa al trei Universităţi din România şi Republica Moldova, medaliat la Saloanele de invenţii din Bruxelles şi Geneva.
Academicianul Dumitru Ghiţu s-a stins din viaţă la 23 noiembrie 2008.