În baza analizei teoriilor şi sistemelor existente de alimentaţie, axiomaticii sanocreatologiei, cunoştinţelor contemporane în domeniul alimentaţiei şi practicii multiseculare de alimentaţie a fost elaborată şi argumentată o nouă teorie – Teoria alimentaţiei sanocreatologice, care orientează alimentaţia nu numai spre asigurarea organismului cu substanţe energetice, ci şi cu substanţe sanogene destinate creării şi menţinerii sănătăţii.
Acest rezultat performant a fost prezentat la Şedinţa Consiliului Ştiinţific al Institutului de Fiziologie şi Sanocreatologie al AŞM, dedicată audierii rapoartelor privind activitatea ştiinţifică şi inovaţională în anul 2010 şi perioada anilor 2006-2010.
Prezentând activitatea ştiinţifică a Laboratorului de fiziologie a stresului, adaptării şi sanocreatologiei generale, acad. Teodor Furdui, şef al Laboratorului (pe baze obşteşti) şi fondator al Direcţiei Sanocreatologie, a menţionat că anul curent au fost continuate cercetările privind elaborarea unui nou sistem de alimentaţie, care ar putea fi utilizat în sanocreatologie, deoarece sistemele şi teoriile existente de alimentaţie nu pot fi acceptate de către sanocreatologie şi asta pentru că ele se bazează pe asigurarea necesităţilor organismului în energie, în ideea că sănătatea se va crea şi menţine de la sine.
Argumentând avantajele acestei noi teorii, savantul susţine că teoria alimentaţiei sanocreatologice, spre deosebire de teoriile existente, se bazează nu numai pe principiile cunoscute, privind asigurarea echilibrată şi adecvată a organismului cu substanţe nutritive, menite să contribuie la creşterea şi dezvoltarea organismului, regenerarea celulelor şi ţesuturilor, acoperirea cheltuielilor energetice ale lui, menţinerea metabolismului bazal şi a biocenozei tractului gastrointestinal, în temeiul cărora se elaborează raţiile alimentare contemporane, dar şi pe o axiomatică nouă, ce orientează alimentaţia spre asigurarea atât a matricei structurale, cât şi formării şi menţinerii dirijate a sănătăţii organelor în parte şi a organismului in ansamblu.
Concomitent, au fost argumentate noi noţiuni ştiinţifice precum „metabolism sanogen”, „substanţe sanogene”.
Dr. Valentina Ciochină, directorul Institutului de Fiziologie şi Sanocreatologie a prezentat în raportul său principalele rezultate ale colectivului institutului pe parcursul a cinci ani de activitate. Directorul a subliniat faptul că pe perioada de referinţă au fost obţinute rezultate semnificative care au permis de a dezvolta noua direcţie a institutului – sanocreatologia.
Consiliul Ştiinţific al Institutului de Fiziologie şi Sanocreatologie a aprobat rapoartele de dare de seamă, prezentate de către directorul institutului şi şefii de laboratoare.
La şedinţa Consiliului Ştiinţific al Institutului au fost prezenţi: acad. Boris Gaina, coordonator al Subsecţiei Ştiinţe Agrare a AŞM; dr. Nicolae Stratan, sef Direcţie politici, management şi monitorizare în sfera ştiinţei şi inovării a AŞM; dr. Gheorghe Tudorache, secretar ştiinţific al Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|