Moldova Suverana: Un savant devotat stiintei solului

2010-12-02

Vedetele anonime, dar autentice

                            serafim_andries_copy.jpg

Membru corespondent al ASM, Serafim Andries este un savant cunoscut in domeniul stiintei solului (pedologiei, agrochimiei), solicitat in gospodarii agricole, institutii de cercetare si de invatamint. Domnia sa timp indelungat dezvolta cu succes bazele stiintifice privind majorarea productivitatii agrocenozelor si implementeaza in agricultura Moldovei rezultatele stiintifice obtinute, respectind in activitatea sa esenta conceptelor si ideilor academicienilor Nicolae Dimo, Ion Dicusar, Andrei Ursu, prof. Igor Krupenikov. Deja in anul 1964-1965 efectueaza cercetari stiintifice pe teren in gospodariile agricole, indeplinind cartarea agrochimica a solurilor. Analizind rezultatele obtinute, intocmeste primele „Studii agrochimice”, care serveau drept baza stiintifica la valorificarea superioara a fertilizantilor in cadrul asolamentelor de cimp si in plantatiile pomi-viticole. In perioada 1965-1990 participa activ al efectuarea experientelor de cimp de lunga durata, furnizind o gama larga de informatii ce contribuie la dezvoltarea stiintei si agriculturii contemporane in ansamblu. O deosebita atentie a fost acordata elaborarii sistemului de fertilizare in asolamente, metodelor de optimizare a nutritiei minerale a culturilor de cimp in functie de tipul si subtipul de sol si insusirile agrochimice ale acestora.

In 1990 m.c. Serafim Andries este numit vicedirector pe probleme stiintifice, iar in 1995 a fost ales director al Institutului „Nicolae Dimo” si timp de 15 ani indrumeaza cu pricepere munca colectivului pentru desfasurarea cercetarilor in domeniul stiintele solului si implementarea in productie a realizarilor stiintifice obtinute.

Luind in consideratie transformarile care au avut loc in Moldova in ultimul deceniu al secolului XX si inceputul sec. XXI, Serafim Andries a inaintat o conceptie noua privind modul de utilizare a fondului funciar prin aplicarea unui set de metodologii eficiente care contribuie la conservarea si sporirea fertilitatii solului. De conceptul propus s-a interesat Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, care a emis un ordin special (nr. 143 din 20.07.1998) „Cu privire la crearea comisiei de elaborare a metodelor de exploatare funciara”, in care au fost inclusi oameni de stiinta si specialisti de inalta calificare din diverse institutii stiintifice, de proiectare si invatamint superior. Dirijarea acestei activitati a fost incredintata doctorului habilitat, autorului conceptiei nominalizate S. Andries. In scurt timp a fost intocmita si editata „Metodologia valorificarii superioare a solului in noile conditii de gospodarire a terenurilor agricole” cu un volum total de 20 coli de tipar si intr-un tiraj de 5 mii de exemplare. In aceasta lucrare este expusa strategia abordarii problemei in cauza asociata cu metode si prescriptii privind exploatarea chibzuita a fondului funciar cu aplicarea sistemelor ameliorative adecvate pe suprafete cu soluri degradate prin eroziune (de suprafata, in adincime, alunecari de teren), saraturare, inmlastinite etc. Aceasta lucrare prezinta, de fapt, o baza stiintifica si aplicativa pentru efectuarea intregului complex de masuri care au fost desfasurate pe larg in agricultura Moldovei. Continuarea acesteia s-a soldat cu elaborarea si editarea „Programului National Complex de sporire a fertilitatii solurilor” (Editura „Pontos”, Chisinau, 2001). Pentru elaborarea Programului nominalizat m.c. Serafim Andries a inclus un cerc larg de colaboratori stiintifici si specialisti in domeniul respectiv din diferite institutii stiintifice, proiectare si invatamint. Ulterior, la initiativa dlui S. Andries, urmeaza intocmirea si editarea monografiei „Эрозия почв”, (Chisinau, 2001), fiind mai apoi tradusa in limba romana si inaintata la un concurs de decernare a Premiului Academiei de Stiinte a Moldovei pentru lucrari stiintifice de valoare. Monografia a fost inalt apreciata de comunitatea stiintifica si dlui Serafim Andries i-a fost decernat Premiul ASM pe anul 2005 (Hotararea CSSDT al ASM nr. 20 din 2 februarie 2006).

Solutionarea in scurt timp a problemelor complicate privind valorificarea superioara a fondului funciar cerea argumentarea si aplicarea complexului de masuri organizatorice, financiare, tehnologice neordinare. Membrul corespondent S. Andries cu colegii sai argumenteaza si prezinta Guvernului proiectul respectiv, in baza caruia este adoptata Hotarirea Guvernului RM, nr. 636 din 26 mai 2003 si nr. 841 din 26 iunie 2004 „Cu privire la aprobarea Programului Complex de valorificare a terenurilor degradate si sporirea fertilitatii solurilor” (partea I-a – „Ameliorarea terenurilor degradate” si partea a II-a „Sporirea fertilitatii solurilor”). Este indiscutabil faptul ca Programul elaborat sub indrumarea membrului corespondent Serafim Andries prin continutul sau relevant si esenta aplicativa eficienta a devenit un document de stat bine conturat in toate privintele. S-a stabilit strategia abordarii problemei, volumul lucrarilor si prioritatea acestora, actiunile tehnologice, succesiunea si ordinea executarii lor, termenii si responsabilii concreti, surse financiare necesare, asigurarea cu mijloace materiale (tehnica, ingrasaminte, seminte etc.). Drept dovada a acestei afirmatii pot servi un set de lucrari (monografii, instructiuni, recomandari) aparute in continuare sub indrumarea doctorului habilitat S. Andries. In acest context se inscriu si lucrarile cele mai importante, elaborate nemijlocit de domnia sa ca: „Регулирование питательных режимов почв под планируемый урожай озимой пшеницы и кукурузы” (Chisinau, 1993); „Modificarea continutului de humus in solurile utilizate in agricultura” (Chisinau, 2005); monografia „Optimizarea regimurilor nutritive ale solurilor si productivitatea plantelor de cultura” (Chisinau, 2007). Aparitia acestei lucrari de o valoare stiintifica si aplicativa majora reprezinta rodul analizei minutioase a rezultatelor stiintifice notabile in domeniul stiintelor solului ca pedologia, agrochimia, fitotehnia etc., obtinute in ultimii 50 de ani de catre un numeros grup de colegi de breasla si, in primul rind, de investigatiile proprii ale dlui S. Andries asociate cu experiente avansate preluate din productie si sistematizate. Avind in folosinta un astfel de manual, specialistul va acumula cunostinte temeinice in domeniul respectiv, care, fiind implementate in productie, vor contribui la realizarea sarcinilor trasate.

In anul curent va vedea lumina tiparului monografia dlui S. Andries „Fertilitatea solurilor si productivitatea plantelor de cultura” (Chisinau, 2010), cu un volum de peste 15 coli de tipar. In aceasta lucrare sint prezentate detaliat caracteristica fertilitatii efective a solurilor, agrochimia elementelor nutritive, metodologia optimizarii insusirilor agrochimice ale solurilor, principiile si tehnicile de utilizare a fertilizantilor, masurile de protectie a mediului ambiant de poluare.

Implementarea complexului de masuri de conservare si sporire a fertilitatii solurilor se efectueaza prin contracte cu diferiti agenti economici, organizarea seminarelor raionale si zonale, emisiunilor televizate si radiofonice, publicarea articolelor in ziare si reviste, participarea la expozitii internationale, republicane, raionale. In cadrul seminarelor, o data cu expunerea de catre m.c. S. Andries a complexului de masuri privind aplicarea corecta a fertilizantilor, alegerea tehnologiilor si procedeelor avansate, care contribuie la minimalizarea eroziunii solului, ameliorarea solurilor degradate, fiecarui producator agricol i se ofera un set de informatii, recomandari, materiale explicative necesare.

Rezultatele cercetarilor m.c. S. Andries, expuse in peste 300 de titluri de lucrari stiintifice (15 monografii si brosuri, 2 manuale etc.) editate in Republica Moldova, Rusia, Romania, Germania, Ucraina, Franta, USA, se bucura de o apreciere inalta din partea specialistilor de profil.

Cunoscind rezultatele valoroase ale cercetarilor si pe m.c. S. Andries de circa 40 ani, confirm ca renumitul savant, laureat al Premiului de Stat in domeniul stiintei, doctorul habilitat in agricultura, membru corespondent Serafim Andries merita pe deplin alegerea sa in postul vacant de membru titular (academician) al Academiei de Stiinte a Moldovei la specialitatea „Stiintele Solului”.

 

                                                                               Simion TOMA,

                                                                               academician

Sursa: http://www.moldova-suverana.md/?start_from=&ucat=9&subaction=showcomments&id=1291141152&archive=1291224204&