La 26 noiembrie 2010 a avut loc Şedinţa Consiliului Sindical al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, prezidată către dr. Andrei Bujoreanu, preşedintele Consiliului Sindical al AŞM. La şedinţă au fost discutate aspecte privind activitatea comitetelor sindicale ale unor instituţii din cadrul AŞM.
Potrivit agendei de lucru, preşedintele comitetului sindical al Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (CSSDT) al AŞM, dr. Maria Donică a prezentat un amplu raport privind activitatea comitetului sindical al CSŞDT în domeniul managementului sindical. In raport s-a menţionat faptul că, comitetul sindical a manifestat o atenţie sporită vizavi de problemele privind salarizarea, condiţiile şi timpul de muncă, timpul de odihnă, acordarea înlesnirilor şi a compensaţiilor în conformitate cu legislaţia în vigoare. În acest sens, au fost menţionate mai multe acţiuni privind acordarea ajutorului material pentru membrii organizaţiei sindicale primare; repartizarea spaţiului locativ în comun cu reprezentanţii administraţiei; examinarea cererilor privind repartizarea biletelor de odihnă la Baza de odihnă „Ştiinţa”; a biletelor de tratament la staţiunile balneoclimaterice din Moldova etc.
Ca rezultat al conlucrării comitetului sindical cu administraţia, se arată în raport, a fost distribuit în fondul sindicatului aparatului CSŞDT al AŞM mijloace ce constituie 0,15% din fondul de remunerare a muncii salariaţilor, în context fiind menţionată şi redeschiderea cantinei în blocul central al AŞM. S-a reuşit, de asemenea, perfectarea ştampilei sindicatului CSŞDT al AŞM, aducerea documentelor sindicale în corespundere cu Codul cu privire la ştiinţă şi inovare, inclusiv cele bancare.
Raportorul a semnalat, totodată, şi anumite ineficienţe în activitate, în context fiind menţionată atenţia insuficientă acordată organizării excursiilor, vizitelor colective la teatru, concert, alte activităţi culturale. Drept doleanţă a fost sugestia privind o mai bună conlucrare cu administraţia în scopul soluţionării problemelor ce vizează protecţia muncii, condiţiile de activitatea a angajaţilor, apărarea drepturilor membrilor de sindicat în condiţiile actuale.
Despre activitatea comună a administraţiei şi comitetului sindical ale Institutului de Microbiologie şi Biotehnologie, în scopul promovării femeilor la funcţii de conducere, protecţia drepturilor social-economice, de muncă şi intereselor profesionale ale femeilor-membri de sindicat, o informaţie a prezentat preşedintele comitetului sindical al institutului, Viorica Chelmenciuc.
În raport se menţionează că situaţia femeilor în ştiinţă poate fi examinată prin prisma exemplului Institutului de Microbiologie şi Biotehnologie, cu specificarea că, din 75 de angajaţi ai institutului 53 sunt femei, ceea ce constituie 70,6%.
În informaţia prezentată de preşedintele comitetului sindical al institutului se mai precizează că din 4 persoane ale aparului administrativ 50% sunt femei, din 9 şefi de laborator 4 sunt femei. Astfel, constată raportorul, în Institutului de Microbiologie şi Biotehnologie, la prima vedere, egalitatea gender în ceea ce priveşte funcţiile de conducere este respectată, în realitate însă, procentul total de femei fiind mai mare decât 50%, egalitatea gender poate fi considerată încălcată. În acelaşi timp, Serviciul contabilitate şi economie, precum şi cadre-cancelarie este acoperit în exclusivitate de femei, astfel, femeile fiind implicate în cele mai migăloase şi de răspundere lucrări.
Ca expresie concluzivă, raportorul a subliniat că, dacă la nivel de cercetători egalitatea gender este respectată, la nivel de funcţii de conducere se observă un decalaj nesemnificativ, aceasta fiind determinat nu de atitudinea discriminatorie faţă de femei, ci de propriile decizii ale femeilor în selectarea priorităţilor.
În cadrul şedinţei Consiliului Sindical al AŞM a fost audiat raportul privind activitatea financiară a comitetului sindical al Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM, informaţia fiind prezentată de către preşedintele comitetului sindical al institutului, dr. Grigore Secrieru.
Preşedintele comitetului sindical al Institutului de Istorie, Stat şi Drept, dr. Sergiu Tabuncic a fost audiat cu un raport privind activitatea informaţională a institutului.
Consiliul Sindical al AŞM a luat act de informaţiile prezentate, după care a venit cu anumite recomandări, care urmează a fi luate în considerare în activitatea ulterioară a comitetelor sindicale ale instituţiilor menţionate.
De asemenea, Consiliul Sindical al AŞM a decis de a convoca un Seminar de instruire a preşedinţilor comitetelor sindicale ale institutelor AŞM cu tema: „Raporturile de muncă în contextul legislaţiei în vigoare”, care va avea loc la 3 decembrie curent.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM,
membru al Consiliului Sindical al AŞM
|