Conferinţa de presă cu genericul "Istoria şi dreptul în serviciul societăţii: realizări şi perspective", susţinută azi de noua administraţie a Institutului de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi membrii AŞM din cadrul lui, şi-a propus drept scop de a analiza principalele rezultate ale cercetărilor din ultimii cinci ani ale acestui colectiv ştiinţific, dat fiind faptul că se finalizează proiectele de cercetare pentru această perioadă de timp. Prin urmare, organizatorii manifestării au dorit să evidenţieze prin probe: ce poate face bun ştiinţa pentru societate? Iar în cazul acestui institut probele sunt cele peste 1000 de lucrări ştiinţifice publicate, începând cu anul 2006, inclusiv monografii, culegeri de studii şi documente, manuale, articole în reviste recenzate etc.
Important este că echipa Centrului studii istorice şi-a extins aria cercetărilor, abordând noi subiecte şi aspecte ale procesului istoric, a subliniat dr. Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept şi moderatorul conferinţei de presă. Acestea vizează politica identitară; rolul, importanţa şi evoluţia factorilor naţionali în istoria statului moldovenesc; aspecte noi ale problemelor de cultură şi ale vieţii spirituale; istoria mentalităţilor colective; istoria cotidianului; teme dedicate memoriei colective etc.
În acest context, directorul Gheorghe Cojocaru a reflectat şi aportul colaboratorilor Centrului stat şi drept din cadrul institutului, care în ultima perioadă de timp au evaluat reformele, menite să dezvolte şi să consolideze instituţiile puterii de stat – legislativă, executivă şi judecătorească, democraţia şi pluralismul politic, drepturile şi libertăţile omului, economia de piaţă şi alte valori social-umane ale statului.
Drept confirmare a celor expuse, moderatorul conferinţei a nominalizat un şir de lucrări ştiinţifice de valoare, ca cele semnate de Andrei Eşanu, Demir Dragnev, Victoria Arhiliuc, Natalia Chirtoacă, Andrei Smochină, Alexandru Burian, Valeriu Cuşnir ş.a., prezentate într-o expoziţie de carte.
Istoria contemporană nu poate fi concepută fără lucrările ştiinţifice, semnate de colegul nostru Valeriu Pasat, membru corespondent al AŞM, a subliniat directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept. În acest sens, nominalizăm cartea „Calvarul - Documentarul deportărilor de pe teritoriul RSS Moldovenesti”, scrisă mai înainte, în care vom citi pagini cutremurătoare despre această perioadă a istoriei noastre. Un alt amplu volum pe această temă „Cât costă viaţa?”, consacrat Eufrosiniei Kersnovski din Soroca, care s-a aflat în Gulag aproape două decenii, a intrat ca piesă de patrimoniu în tezaurul UNESCO. Ultimele două volume, semnate de savant: „Ortodoxia în Moldova: puterea, biserica, credincioşii” (partea I şi partea a II-a include perioada 1940-1960), editate la Moscova, lansate în metropola rusă, precum şi la Chişinău, au avut o mare rezonanţă în mediul ştiinţific, dar şi în cel al clerului şi creştin. În prezent sunt în curs de apariţie următoarele două volume – partea a III-a şi partea a IV-a, care cuprinde următoarea perioadă (1961-1991) de evoluţie istorică a ortodoxiei în ţara noastră.
Este semnificativ faptul, a menţionat dr. Gheorghe Cojocaru, că ultimele lucrări Valeriu Pasat le-a scris în detenţie, fiind privat de libertate de fosta guvernare comunistă. Credinţa în dumnezeu, sprijinul celor apropiaţi, ai prietenilor din ţară şi din străinătate i-au dat putere, curaj şi voinţă ca să realizeze nişte lucrări monumentale. Când a solicitat ajutorul colegilor de institut, ca să-i transmită vreo-un document, ei au făcut-o franc. Aşa au trecut aproape patru ani.
Activitatea ştiinţifică a dlui Valeriu Pasat este mult preţuită de cercetătorii istorici din cadrul Institutului de Istorie, Stat şi Drept al AŞM. El se bucură de aprecierea colegilor săi şi prin alte calităţi ale sale: respectul faţă de oameni, bonomia, este săritor la nevoie. Aceste şi alte mărturii le-au rostit la masa rotundă academicianul Andrei Eşanu şi membrul corespondent Demir Dragnev.
Administraţia institutului şi colegii săi îi sunt recunoscători şi pentru ultimul său gest de a le ierta datoria salarială de aproape 4 ani, în valoare de circa 50 mii de lei (0,5 normă), cât timp s-a aflat în detenţie. Dar după cum se ştie, banii nevalorificaţi din bugetele institutelor academice sunt redirecţionaţi spre alte cheltuieli sau retraşi în visteria statului. Astfel, institutul s-a pomenit în faţa unei dileme: de unde să ia aceşti bani ca să achite datoria colaboratorului său? Normele legale nu permit post-factum acest lucru. Prin urmare, doar o instanţă de judecată urma să găsească soluţia respectivă. Valeriu Pasat a renunţat la aceşti bani, din respect faţă de colegii săi de institut, pentru a nu pune în dificultate buna activitate a Institutului de Istorie, Stat şi Drept şi nu, în ultimul rând, pentru că este liderul Partidului Umanist din Moldova, gest pe care colegi său l-au apreciat cu multă gratitudine.
Prezentă la conferinţa de presă, dr. hab. Mariana Şlapac, vicepreşedintele AŞM, a adus mulţumiri din partea Secţiei de Ştiinţe Socio-Umaniste membrului corespondent Valeriu Pasat pentru iertarea acestei datorii salariale a institutului. „Indiferent de ce statut va avea dumnealui în continuare, va fi ales deputat în Parlament din partea Partidului Umanist din Moldova sau va rămâne cercetător ştiinţific, noi vom continua să colaborăm cu dl Valeriu Pasat. Mizăm şi în viitor pe acest sprijin al ştiinţei şi pe o cooperare fructuoasă”, a subliniat în încheiere vicepreşedintele AŞM.
Tatiana Rotaru
Centrul Media al AŞM
|