Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice (IIEŞP) al AŞM, în colaborare cu Fundaţia pentru promovarea reformelor în domeniul justiţiei, securităţii şi apărării (PRISA) şi Institutul European de Studii Politice (IESP) din Moldova au organizat Masa rotundă „Alegerile şi democraţia: potenţialul politic al sistemelor electorale”.
Evenimentul a întrunit cercetători ştiinţifici, experţi în domeniu, reprezentanţi ai societăţii civile şi a avut în obiectiv examinarea problemelor ce vizează perfecţionarea sistemului politic din Republica Moldova şi identificarea soluţiilor privind depăşirea vulnerabilităţilor procesului democratic.
În contextul problematicii dezvoltării sistemului politic, dr.hab., prof. Victor Moraru, directorul IIEŞP al AŞM a menţionat existenţa unei viziuni, potrivit căreia democraţia din Republica Moldova „suferă” de suficiente vulnerabilităţi sau ca fiind parte a democraţiilor dificile, după cum le-a calificat un renumit politolog care a analizat situaţia din republicile post-socialiste. Directorul IIEŞP a exprimat speranţa că masa rotundă, la organizarea căreia şi-au dat concursul instituţii interesate în modul cel mai direct de problematica dezvoltării sistemului politic, de examinarea problemelor de stringentă actualitate pentru Republica Moldova, va examina anumite aspecte ale sistemului electoral şi va identifica şi unele soluţii de optimizare a sistemului electoral existent.
Despre criza politică şi constituţională fără precedent cu care se confruntă Republica Moldova în ultimul timp a ţinut să vorbească preşedintele Fundaţiei pentru promovarea reformelor în domeniul justiţiei, securităţii şi apărării PRISA, dr. hab. Valeriu Pleşca. În opinia ex-ministrului Apărării, sistemul politic actual s-a discreditat, iar formulă parlamentară existentă este depăşită. Preşedintele Fundaţiei PRISA consideră că sistemul politic din Republica Moldova necesită o resetare, iar acest obiectiv poate fi realizat prin trecerea la un sistem electoral mixt – un sistem care funcţionează eficient în mai multe ţări europene şi îmbină avantajele atât ale sistemului proporţional, cât şi ale celui majoritar.
,,În cadrul sistemului electoral existent am ajuns în situaţia când, votând partidele, alegătorii votează pentru listă şi de multe ori nu cunoaşte deputatul care îl reprezintă, iar deputaţii, la rândul lor, sunt dependenţi de ideologia de partid şi de obligaţiunile partidului”. Dat fiind că a reprezentat un sistem atât de disciplinat cum este Armata Naţională, preşedintele PRISA susţine că „e nevoie să facem Parlamentul funcţional. Această resetare ar putea să aducă independenţa deputaţilor, care s-ar putea face prin intermediul unui sistem electoral mixt”, a specificat Valeriu Pleşca, care va promova această idee în calitate de candidat independent la funcţia de deputat în Parlamentul RM.
Ideea de a fi revăzut sistemul politic din Republica Moldova a fost expusă de către dr. Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice. Expertul a evidenţiat şi cauzele care au condus la acest blocaj, invocând corupţia politică, lipsa de transparenţă în finanţarea partidelor, rolul personalităţii în cadrul partidului, democraţia internă de partid – toate acestea generând o criză de sistem.
Dr. Victor Juc de la Institutul de Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AŞM a exprimat opinia că partidele politice reprezintă un element important din cadrul unui sistem politic, ele asigurând conexiunea dintre cetăţeni şi structurile puterii de stat. Politologul consideră că există o tendinţă periculoasă atunci când se spune că partidele sunt vinovate de tot, iar candidaţii independenţi sunt „salvarea naţiunii”. Expertul susţine că este absolut oportun de a regândi formula actuală a sistemului proporţional, propunând în acest sens modificarea sistemului electoral în unul mixt, în care jumătate din reprezentanţi să fie împărţiţi în circumscripţii uninominale, iar cealaltă jumătate să fie aleasă prin sistemul de partide. La această idee s-a raliat şi dr. Pantelimon Varzari, cercetător la acelaşi institut.
Directorul ADEPT, Corneliu Gurin, consideră că în contextul Republicii Moldova, unde există minorităţi naţionale mari, iar unele sunt concentrate în regiuni, s-ar putea de gândit la un sistem electoral care ar respecta obiectivele bine definite de asigurare a consolidării sistemului politic şi care ar permite o participare adecvată a minorităţilor naţionale la viaţa publică şi ar corespunde intereselor principale la nivel regional, după cum a fost recomandat de OSCE şi de Comisia de la Veneţia.
Pe dr. Victor Mocanu, ca sociolog, îl interesează cum aceste propuneri, fiind realizate, vor spori activismul electoral al cetăţenilor Republicii Moldova şi dacă aceste propuneri îi vor ajuta realmente să facă o alegere întemeiată, adecvată.
În cadrul acestui liber schimb de opinii, pentru că aşa a fost concepută întrunirea, şi-au mai punctat opiniile dr. Ion Rusandu (IIEŞP) al AŞM, dr. Victor Doraş (IEM), dr.hab. Constanitn Solomon (USM) etc.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37
|