„Probleme în instituirea economiei inovaţionale în Republica Moldova” a fost tema Conferinţei de presă, organizată de către Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT) a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
La eveniment au participat dr. Ghenadie Cernei, director general al Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, administratorii parcurilor ştiinţifico-tehnologice şi incubatorului de inovare, rezidenţi ai structurilor de inovare respective.
În cadrul Conferinţei, dr. Ghenadie Cernei, directorul Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic al AŞM a prezentat Hotărârea Guvernului cu privire la acordarea facilităţilor fiscale şi vamale pentru întreprinderile inovaţionale mici – rezidenţi ai parcurilor ştiinţifico-tehnologice şi incubatorului de inovare. Directorul AITT a informat că în urma mai multor discuţii purtate cu reprezentanţii Guvernului, s-a decis acordarea facilităţilor fiscale şi vamale la patru rezidenţi – doi din cadrul Parcului Ştiinţifico-Tehnologic „Academica” şi câte unul din cadrul Parcului Ştiinţifico-tehnologic „Inagro” şi Incubatorul de Inovare „Inovatorul”.
Potrivit aceleiaşi surse, următoarele acţiuni care se impun în acest sens, vizează colaborarea cu ministerele şi departamentele de resort pentru a stabili procedura ulterioară de aplicare în practică a hotărârii respective şi de a vedea cum funcţionează mecanismul respectiv. Directorul AITT a mai specificat că aceşti patru rezidenţi au fost selectaţi într-un "regim de test". Dacă această practică se va dovedi a fi eficientă, de facilităţile respective vor putea beneficia şi alţi rezidenţi ai acestor structuri.
Dr. Eugen Staşcov, administrator al Parcului Ştiinţifico-Tehnologic „Academica” a exprimat speranţa că prin acordarea acestor facilităţi, agenţii economici care se ocupă direct cu activitatea inovaţională şi care deţin proprietatea intelectuală, în primul rând, sa aibă posibilitatea de a deveni competitivi pe piaţă, iar odată cu aceasta să obţină o credibilitate înaltă atât faţă de structurile de control, cât şi faţă de cele financiare care pot să-i susţină. „Facilităţile sunt un remediu pentru stimularea activităţii inovaţionale şi, bineînţeles, pentru dezvoltarea producerii şi serviciilor”, a subliniat în cadrul Conferinţei de presă dr. Eugen Staşcov.
De menţionat că aprobarea Hotărârii respective a fost mult aşteptată de către rezidenţii structurilor inovaţionale. Aceasta va contribui la implementarea inovaţiilor şi a tehnologiilor performante, care reprezintă un mijloc eficient de creare a produsului competitiv cu valoare adăugată esenţială, precum şi un instrument eficient de creştere economică accelerată.
Actualmente, sunt înregistraţi 51 de rezidenţi.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37
|