La 5-6 noiembrie 2010, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Academia de Ştiinţe din Austria organizează Conferinţa Internaţională "APA - ISTORIE, RESURSE, PERSPECTIVE”.
Conferinţa se va axa pe cercetările recente în domeniul apei. În cadrul evenimentului vor fi accentuate eforturile pentru asigurarea cu apă pură pentru consum, vor fi identificate problemele de purificare a apelor şi soluţiile care se impun, fiind abordate şi subiecte inedite ce vizează rolul cultural al apei.
Lucrările Conferinţei se vor desfăşura în cadrul următoarelor sesiuni:
A. Fizica, chimia şi evoluţia apei pe Pământ;
B. Resursele de apă ale Moldovei;
C. Apa şi mediul ambiant:
(a) Cantitatea şi la calitatea apei;
(b) Apa ca hazard;
D. Rolul cultural al apei:
(a) Apa ca simbol;
(b) Cultul apei în societatea tradiţională (folclor, muzică);
(c) Valenţele apei dimensionate în literatură şi poezie;
E. Apa şi tehnologia:
(a) Tehnologii de aprovizionare cu apă;
(b) Tehnologii de tratare apei.
Agenda Conferinţei include şedinţa plenară, comunicări ştiinţifice şi postere.
Lucrările forului se vor ţine în limbile engleză şi română.
Deschiderea lucrărilor Conferinţei va avea loc la 5 noiembrie 2010, ora 9:00, în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (bd. Ştefan cel Mare, 1).
La eveniment se aşteaptă participarea a peste 150 de reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice din ţară şi savanţi cu renume din instituţiile ştiinţifice din Austria, România, Rusia, Ucraina, Polonia, SUA, Marocco, Moldova.
Programul Confereniei
Organizatorii evenimentului îşi propun să întrunească în acelaşi spaţiu comunicaţional cercetători din diferite domenii ştiinţifice – începând cu reprezentanţi din domeniul chimiei, fizicii şi continuând cu cei din domeniul ştiinţelor umanistice.
Accesul la apa potabilă pură este fundamental pentru întreţinerea vieţii în toate manifestările ei. Fiind esenţială în viaţa de zi cu zi a omului, asigurarea cu apă potabilă a comunităţilor umane constituie miza îmbunătăţirii calităţii vieţii. Conform statisticelor recente, în ultimele decenii, în unele regiuni ale globului, situaţia privind accesul populaţiei la apa potabilă s-a îmbunătăţit, în unele regiuni, însă, populaţia este afectată de insuficienţa apei potabile sau de accesul limitat la sursa ei. Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, 1,1 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă.
Apei îi revine un rol principal şi în economia mondială. Toate ramurile economiei utilizează mai multă sau mai puţină apă, ea fiind de neînlocuit în procesele de producere. Agricultura ar fi absolut imposibilă fără apă şi ecologii exprimă îngrijorarea comunităţii ştiinţifice mondiale privind reducerea resurselor de apă potabilă pură. Este evident impactul apei privind schimbările climaterice. Omenirea se confruntă cu o criză de apă, care, potrivit specialiştilor, va fi mult mai gravă decât criza financiară de astăzi şi ar putea destabiliza economia mondială. Mai mult, bolile provocate de calitatea proastă a apei cauzează 2,2 milioane de decese pe an, în acelaşi timp, creşterea nivelului oceanului planetar şi inundaţiile reprezintă ameninţări grave pentru populaţia umană.
La eveniment sunt invitaţi reprezentanţii mass-media.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37.
Informaţii suplimentare: tel. 0693-67-212
|