Dezvoltarea fondurilor cu capital de risc – sursă alternativă de finanţare pentru afacerile inovaţionale

2010-11-01
 

În timpul cel mai apropiat Republica Moldova ar putea avea un cadru normativ de reglementare privind dezvoltarea fondurilor cu capital de risc (venture). Acesta, dar şi alte subiecte ce vizează modelele şi condiţiile de finanţare venture, rolul şi funcţiile fondurilor în lansarea şi creşterea start-up-urilor, colaborarea cu business angels, ca element de pregătire pentru accesarea capitalului de risc, au fost abordate în cadrul Conferinţei Internaţionale „Instrumente-cheie pentru dezvoltarea fondurilor venture în Republica Moldova”.

Evenimentul a fost organizat de Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT) a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cu suportul instrumentului TAIEX al Comisiei Europene şi a avut drept scop familiarizarea comunităţii ştiinţifice şi de afaceri implicată în activităţi inovaţionale cu principalele mecanisme de finanţare venture.

Manifestarea a reunit experţi internaţionali în investiţii venture din mai multe ţări (Bulgaria, Polonia, Estonia, Italia), reprezentanţi ai mediului de afaceri, academic şi ai organelor de stat interesaţi în activitatea finanţării de risc.

La deschiderea lucrărilor Conferinţei a participat preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, care a menţionat în luarea sa de cuvânt, că societatea modernă este, în primul rând, o societate bazată pe cunoaştere, aceasta fiind, de altfel, o directivă europeană, drept pentru care activităţile de cercetare şi inovare au un rol primordial în constituirea destinului oricărei ţări. „Societatea modernă se poate dezvolta doar prin asigurarea unei cooperări eficiente între sectorul public şi cel privat”, a remarcat preşedintele AŞM, subliniind că rolul fondurilor venture este greu de neglijat, chiar dacă investiţiile în sfera inovaţională comportă un grad ridicat de risc. În acest sens, dezvoltarea finanţării venture este esenţială pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii, în special, a celor inovaţionale.

Preşedintele AŞM a exprimat speranţa că evenimentul va permite realizarea unui schimb de idei la acest subiect important în baza celor mai reuşite practici europene şi internaţionale, iar în rezultat să se reuşească identificarea unei abordări eficiente şi pasibile de a fi implementate în Republica Moldova.

Menţionând scopul şi rolul evenimentului, directorul AITT, dr. Ghenadie Cernei, care a fost şi moderatorul Conferinţei, a remarcat că în vederea îmbunătăţirii situaţiei în domeniul finanţării proiectelor de inovare şi transfer tehnologic, a apărut ideea creării unui mecanism real de atragere a resurselor financiare în sfera inovaţiilor şi transferului tehnologic. Odată cu aceasta a apărut şi necesitatea efectuării unui studiu ce vizează condiţiile de favorizare a creării fondurilor venture şi asta pentru că Republica Moldova deja este în vizorul companiilor care doresc să investească capital, dar din cauza lipsei unei baze regulatorii, acest lucru deocamdată nu este posibil.

Sub acest aspect, Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, în comun cu Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS) al AŞM au elaborat un proiect, scopul căruia este crearea cadrului normativ şi organizatoric al sistemului de finanţare venture, pentru dezvoltarea acestui proces, fiind solicitat suportul tehnic al Comisiei Europene. Astfel, un grup de specialişti din cadrul AITT şi IEFS au plecat în Finlanda, unde timp de o săptămână au studiat experienţa acestei ţări în acest domeniu.

Potrivit directorului AITT, Conferinţa se încadrează într-o serie de acţiuni care vizează crearea unui sistem de finanţare venture în Republica Moldova, în rezultatul căreia audienţii vor învăţa nu doar să preia experienţa altor state, dar vor afla şi răspunsul la diverse întrebări şi anume: cum trebuie să fie organizat sistemul de finanţare venture în Republica Moldova; care este rolul statului şi daca trebuie să-şi asume statul anumite responsabilităţi; trebuie să fie acordate anumite facilităţi etc.

În comunicările lor, experţii străini au relatat despre modul de funcţionare a unor modele de finanţare venture din ţările lor, prezentând şi cazurile de succes înregistrate. În cadrul sesiunilor, experţii au prezentat mai multe proiecte de afaceri, oportunităţi de afaceri inovaţionale. Participarea la eveniment a oamenilor de afaceri, în calitate de importanţi actori pe piaţa investiţiilor din Republica Moldova, dar şi ca potenţiali investitori în afacerile bazate pe noi tehnologii a fost foarte importantă, ei având posibilitatea de a evalua compatibilitatea acestor modele pentru economia Republicii Moldova.

În urma acestor activităţi, directorul AITT speră ca până la finele anului curent să dispună de un model acoperit de un pachet de documente care va fi pus în discuţie cu cei interesaţi în dezvoltarea finanţării venture în Republica Moldova. Ulterior, vor fi invitaţi experţi de la Comisia Europeană care vor evalua finalitatea acestui document, în caz de necesitate venind cu recomandările de rigoare, după care documentul va fi prezentat Guvernului pentru implementare.

Fondul venture reprezintă o sursă alternativă de finanţare pentru afacerile inovaţionale care promit un înalt grad de succes. Acestea pot beneficia de capitalul venture sau „capitalul de risc”, atât în faza de cercetare şi producere a unui prototip, cât şi în procesul dezvoltării de produse şi aplicării unui concept de marketing.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37