Medicii oncologi, cu prezenţa unei largi reprezentanţe internaţionale, si-au dat întâlnire, în zilele de 21-23 octombrie curent, la Congresul III Naţional de Oncologie. Evenimentul poartă o semnificaţie dublă, marcat fiind şi jubileul de 50 de ani de la fondarea Institutului Oncologic.
La deschiderea Congresului a participat acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedintele AŞM care, în numele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, comunităţii ştiinţifice din ţară, a adresat un mesaj de salut participanţilor la For. Prim-vicepreşedintele AŞM a exprimat medicilor oncologi cuvinte de înaltă apreciere pentru aportul considerabil la progresul ştiinţei şi al ocrotirii sănătăţii, menţionând în mod special activitatea Institutului Oncologic care este axată pe una dintre cele mai dificile probleme ale medicinii contemporane - problema cancerului.
În context, acad. Teodor Furdui a subliniat că specialiştii oncologi din ţara noastră şi, în primul rând, cei de la Institutul de Oncologie, sunt în pas cu exigenţele timpului, iar graţie responsabilităţii şi profesionalismului înalt al fiecăruia dintre membrii colectivului, pe parcursul a 50 de ani, Institutul a contribuit esenţial la tezaurul ştiinţei medicale şi ocrotirii sănătăţii, devenind una din cele mai prestigioase instituţii din republică. „Despre succesele de pondere ale Institutului mărturisesc miile de pacienţi care au supravieţuit datorită eforturilor şi dăruirii de sine, noilor metode de profilaxie, diagnosticare şi tratament, implementate pe larg în practica medicală”, a remarcat academicianul.
De asemenea, au fost menţionate multiplele monografii, ghiduri şi recomandări metodice, apreciate înalt atât în ţară, cât şi peste hotarele ţării, tehnologiile de combatere şi tratament al maladiilor de cancer, care au fost menţionate cu cea mai înaltă distincţie – Premiul de Stat în domeniul ştiinţei.
În acest sens, vicepreşedintele AŞM a remarcat contribuţia esenţială a personalităţilor remarcabile din domeniu, fără investigaţiile şi munca cu determinare a cărora nu ar fi fost posibile asemenea succese. Activitatea neobosită a acad. Gh.Ţîbîrnă, m.c. I. Corcimaru, doctorilor habilitaţi A. Ciornîi, Gr. Coşciug, D. Sofroni, V.Cernat, I. Iacovlev, V. Eftodi, V. Jovmir, P. Rusu, Iu. Bulat, A.Godoroja, N. Ghidirim, N. Belev a demonstrat rolul primordial al ştiinţei în soluţionarea problemelor medicinii practice, educând şi o generaţie de savanţi şi medici practicieni cu un înalt potenţial creator.
Delegaţii la For au fost salutaţi de către Mihai Ghimpu, Preşedintele interimar al Republicii Moldova, care a menţionat dubla semnificaţie a reuniunii, evenimentul fiind considerat unul foarte important pentru sistemul naţional de sănătate. Cu prilejul semicentenarului instituţiei, şeful statului a subliniat că Institutul Oncologic şi-a îndeplinit plenar misiunea nobilă, desfăşurând o vastă activitate ştiinţifică de pregătire a cadrelor în domeniul oncologiei, depistare şi tratare a bolnavilor oncologici şi de reabilitare a lor.
De la înălţimea semnificativului jubileu, Preşedintele a afirmat că Institutul Oncologic a devenit o adevărată citadelă în lupta tenace dusă contra cancerului, considerată pe drept cuvânt boala secolului, conştientizând că problema cancerului a depăşit cu mult cadrul profesional al medicinii, devenind o problemă a întregii societăţi.
Mihai Ghimpu a dorit succese celor peste 1700 de colaboratori ai institutului, lucrărilor Congresului, mulţumind medicilor pentru nobila activitate desfăşurată spre binele oamenilor, spre binele celor care trăiesc cu speranţa că salvarea e în mâinile lor.
Agenda Congresului include o variată tematică ce vizează metodele moderne de diagnostic, tratamentul chirurgical, radioterapeutic, chimioterapeutic, reabilitare şi îngrijiri paliative în oncologie; profilaxia primară în oncologie, stările precanceroase, screening-programe; aspectul molecular şi genetic al cancerului, biologia celulei tumorale, metastazarea, interrelaţiile dintre organism şi tumoare; managementul serviciului oncologic în cadrul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală etc.
Toate aceste subiecte sunt abordate în cadrul sesiunilor de comunicări, iar pe final fa fi adoptată Rezoluţia Congresului III Naţional de Oncologie. Pentru participanţii la Congres a fost organizată o impresionantă sesiune de prezentare a posterelor.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37
|