Lansarea proiectului suport. Start FOR-Moldova

2010-10-20

În conformitate cu prevederile Programului de colaborare bilaterală în domeniul cercetării ştiinţifice, dezvoltării tehnologice şi inovării, a demarat Proiectul suport pentru dezvoltarea unui exerciţiu de foresight în Republica Moldova - FOR-MOLDOVA, încheiat între Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică din România (ANCS). Proiectul bilateral moldo–român îşi propune drept scop crearea suportului metodologic necesar pentru realizarea în ţara noastră a unei cercetări prospective (foresight), în rezultatul căreia va fi elaborată Strategia de dezvoltare a sferei de cercetare–inovare pe termen mediu şi lung. La finalul cercetării va fi elaborată şi publicată lucrarea cu titlul: „Pregătirea exerciţiului naţional de Foresight din Republica Moldova”, ce va fi diseminată în mediile politice, academice, economice şi sociale din ţară.

Lansarea Proiectului FOR-MOLDOVA şi primul seminar bilateral în cadrul acestuia, vor avea loc pe 21 octombrie curent, cu începere de la ora 10.30, în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (bd. Ştefan cel Mare, 1, et.2).

Manifestarea îşi propune drept scop realizarea unui schimb de opinii privind necesitatea desfăşurării unei cercetări de pronostic în Republica Moldova şi reliefarea experienţei României în acest sens.

Cu ocazia desfăşurării primului seminar metodologic comun, la Chişinău se vor afla un grup de experţi români, printre care îi vom menţiona pe prof. Adrian Curaj, director al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării şi Inovării şi pe dl Dragoş Şeuleanu, preşedintele Consiliului Inovării din România. În acest context, vom preciza că profesorul Curaj a activat în calitate de Director - Project Manager al Proiectului ROST, Primul exerciţiu naţional de Foresight în Ştiinţă şi Tehnologie din România, în rezultatul căruia au fost elaborate Strategia şi Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2007-2013, (2005-2006).

Proiectul suport pentru dezvoltarea unui exerciţiu de foresight în Republica Moldova - FOR-MOLDOVA se înscrie în şirul de acţiuni întreprinse de AŞM în vederea elaborării unei viziuni de ansamblu privind dezvoltarea sferei de cercetare–inovare în ţara noastră (Ştiinţa în beneficiul societăţii), dar şi în cadrul activităţilor preparatorii ale asocierii Republicii Moldova la Programul Cadru 7 al UE pentru ştiinţă şi dezvoltare tehnologică.

Rezultatele cercetării vor permite precizarea modelului de gestionare a ştiinţei autohtone în baza unei expertize obiective şi nu a unor planuri voluntariste ce se vehiculează în prezent.

Tatiana Rotaru,
Centrul Media al AŞM