Fortificarea ştiinţei pentru educaţie

2010-10-18
 

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, a participat la Reuniunea Comună a Asociaţiei Internaţionale a Academiilor de Ştiinţe (MAAN) şi Asociaţiei Euroasiatică a Universităţilor (AEU), care a avut loc  pe 15 octombrie curent, în cadrul ediţiei a V-a a Forului Intelectualităţii Statelor CSI, aceasta fiind prima întrunire comună a Asociaţiilor. La eveniment au participat preşedinţii Academiilor de Ştiinţe, reprezentanţi ai organizaţiilor – membri asociaţi ai MAAN, rectori ai universităţilor. Întrunirea s-a axat pe problemele ce vizează educaţia şi ştiinţa în soluţionarea problemelor de dezvoltare inovaţională în spaţiul CSI.

Reuniunea şi-a ţinut lucrările în incinta Centrului Intelectual al capitalei ruse – Biblioteca Fundamentală a Universităţii de Stat din Moscova „M. Lomonosov”. Participanţii la Reuniune au fost salutaţi de către acad. Victor Sadovnicii, rectorul celei mai mari Universităţi din Rusia, Universitatea de Stat „M. Lomonosov” din Moscova, preşedintele AEU, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe din Rusia şi de către acad. Boris Paton, preşedintele MAAN, preşedintele Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei.

În cadrul Şedinţei a avut loc ceremonia de înmânare a medaliilor şi diplomelor MAAN şi AEU. Preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca i-a fost conferită Medalia Asociaţiei Euroasiatice a Universităţilor „Pentru contribuţia la cooperarea euroasiatică”. Preşedintele AŞM a adus cuvinte de mulţumire pentru onoarea şi surpriza oferită din partea AEU, menţionând că aceasta distincţie este rezultatul activităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi eforturile pe care le depune AŞM pentru consolidarea comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova. În context, Domnia sa a exprimat ferma convingere, că toate tentativele de a dispersa ştiinţa în academică, universitară şi de ramură va fi o mare greşeală şi va avea un impact negativ pentru dezvoltarea ţării.

În comunicarea „Dezvoltarea ştiinţei – unica cale spre economia inovaţională şi crearea societăţii bazate pe cunoaştere”, pe care a prezentat-o la acest înalt şi de prestigiu For, acad. Gheorghe Duca s-a axat pe restabilirea infrastructurii în cercetare, atragerea tinerilor în procesul de cercetare, creşterea influenţei cercetării asupra societăţii. În acest sens, a fost subliniată consolidarea elementelor-cheie a cercetării ştiinţifice prin crearea Universităţii pentru ştiinţe fundamentale, crearea Liceului pentru copii dotaţi şi Agenţiei Inovaţionale de Transfer Tehnologic, acestea oferind posibilitatea constituirii unei platforme în sfera de cercetare, care ar contribui esenţial la soluţionarea problemelor curente. Preşedintele AŞM a remarcat, de asemenea, că eforturile trebuie să se fundamenteze pe consolidarea potenţialului ştiinţific şi tehnico-material, un exemplu elocvent, în acest sens, fiind practica Uniunii Europene privind organizarea cercetării în cadrul programului consolidat PC7.

Un eveniment unic care a marcat această Reuniune a fost semnarea Acordului între MAAN şi AUE, fapt ce certifică necesitatea fortificării ştiinţei pentru educaţie. Evenimentul a fost considerat semnificativ şi prin faptul că semnarea acestui important Acord a avut loc în incinta Bibliotecii Fundamentale a Universităţii de Stat din Moscova „M. Lomonosov”, ceea ce oferă şi mai multă credibilitate că documentul va fi unul funcţional.

Galeria foto


Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM,
Moscova