Premiul Nobel pentru Chimie pentru anul 2010 a fost decernat cercetătorilor Richard F. Heck (Universitatea Delaware, SUA) şi Ei-Ichi Negishi (Universitatea Purdue, SUA) şi Akira Suzuki (Universitatea Hokkaido, Japonia), a anunţat pe 6 octombrie Comitetul Nobel din cadrul Academiei Regale de Ştiinţe a Suediei.
În comunicatul emis de Academia Regală de Ştiinţe din Suedia, se afirmă că cei trei chimişti au fost recompensaţi pentru cercetările lor asupra "cuplajului încrucişat catalizat cu paladiu, care este folosit în cercetare şi în producţia farmaceutică industrială, de exemplu, pentru obţinerea unor medicamente, dar şi a unor molecule utilizate în industria electronică". Comitetul premiului Nobel a specificat, de asemenea, că “este unul dintre cele mai sofisticate instrumente create în chimie”.
Problema creării legăturii între atomii de carbon este extrem de importantă în chimia organică, este suficient de spus că cercetările anterioare din acest domeniu au fost marcate de patru Premii Nobel (1912 - reacţia Grignard, 1950 - Diels - Alder, 1979-II - reacţie Wittig, 2005 - metateza olefină). Primele metode de a combina atomii de carbon funcţionează bine în cazuri simple, dar în cazul sintezei moleculelor complexe, se obţin cantităţi mari de produse secundare. În reacţia lui Heck, reacţia lui Negishi şi reacţia lui Suzuki, atomii de carbon se apropie de atomul de paladiu, după care începe reacţia încrucişată cu formarea legăturilor dintre atomii de carbon.
De exemplu, pentru a crea unele substanţe complexe noi pentru farmacologie sau medicina, aplicarea metodelor convenţionale ar necesita mai multe etape, fiecare cu un randament de 90 la sută, adică pentru cinci etape, randamentul total va fi de numai 45 la s uta. Catalizatorul de paladiu face acelaşi lucru doar printr-o etapă cu un randament de 90 la sută. Aceste tehnologii fac parte din „chimia verde" şi a dus la reducerea esenţială a deşeurilor periculoase.
Paladiul, folosit drept catalizator în chimia organică este utilizat acum atât în cercetările ştiinţifice din întreaga lume, cât şi în producţia comercială.
Schema cuplajului încrucişat catalizat de paladiu
Richard F. Heck - chimist american, profesor emerit la Universitatea Delaware din Statele Unite, care a descoperit o reacţie chimică ce îi poartă numele (reacţia Heck).
Ei-Ichi Negishi - chimist japonez, predă la Universitatea Purdue din Statele Unite, care a descoperit o altă reacţie chimică, cunoscută sub denumirea "cuplul Neghisi".
Akira Suzuki - cercetător japonez, predă la Universitatea Hokkaido din Japonia. În 1979 a descoperit reacţia chimică Suzuki - o reacţie între un acid aril-boronic sau vinil-boronic cu un aril-halid sau vinil-halid, catalizată cu paladiu.
Pentru fiecare categorie, Premiul Nobel este însoţit de o recompensa de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de euro), care este împărţit între laureaţi şi câte o medalie de aur.
Eugenia Tofan,
Centrul media AŞM
|