Moldova.org. Tinerii de la Chişinău cer autorităţilor cetăţenie pentru familia scriitorului Paul Goma

2010-10-12
 

Care e durerea cea mai mare a unui scriitor? Să fie auzit, dar nu aplaudat?!

De Victoria Ungureanu

„Paul Goma este, deci, conaţionalul nostru, care, în ciuda tuturor suferinţelor prin care a trecut împreună cu familia sa, nu ne-a uitat, nu ne-a trădat, dimpotrivă, ne-a fost, decenii în şir, avocat înflăcărat în Occident şi clopotar al redeşteptării naţionale” este specificat într-o notă de protest a unui grup de tineri participanţi la revolta anticomunistă din 7 aprilie 2009.

Prin prezenta Notă de protest, tinerii au dorit să-şi exprime îngrijorarea şi nemulţumirea faţă de modul în care este tratată familia scriitorului Paul Goma, căreia i-a fost blocată în mod inexplicabil, întoarcerea acasă, anunţată pentru 2 octombrie 2010.

„I-au „mulţumit” cu vârf şi îndesat scriitorului Paul Goma: nu i-au acordat cetăţenia Republicii Moldova, anunţată cu mare tam-tam, nu i-au acordat distincţia Ordinul Republicii promisă cu surle şi trâmbiţe, nu i-au asigurat REVENIREA ACASĂ, nu i-au trimis scriitorului nici măcar un mesaj de felicitare cu ocazia celei de-a 75-a aniversări. Mai mult decât atât, actualii diriguitori de stat, care au ajuns la putere pe spatele nostru, al tinerilor, şi-au închis toţi telefoanele, s-au ascuns prin birouri, vile sau bucătării, astfel încât nimeni dintre reprezentanţii presei nu le-a putut lua vreo declaraţie privind această situaţie penibilă, care a făcut de ruşine Republica Moldova în plan extern, dar şi în ochii noştri”se specifică în Nota de Protest.

Indignaţii fiind, Mişcarea tinerilor „Democraţia ACASĂ” (DA) solicită publicarea motivelor exacte ale neacordării până în acest moment a cetăţeniei Republicii Moldova pentru scriitorul Paul Goma şi familia sa – soţia Ana Maria şi Filip Ieronim. „Despre care diferenţă de statut juridic este vorba şi dacă era necesară o modificare de legislaţie naţională, atunci de ce nu s-a operat în decurs de mai bine de câteva luni?”
La fel tinerii solicită publicarea motivelor şi termenelor exacte ale acordării cetăţeniei Republicii Moldova lui Dan Dungaciu, cetăţean român, consilier al Preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, cunoscut ca expert în „gestionarea” banilor destinaţi culturii din Basarabia, mai ales prin „filtrul” de la Iaşi. „Publicarea motivelor exacte, care l-au împiedicat pe Preşedintele interimar Mihai Ghimpu să emită decretul promis privind acordarea celei mai înalte distincţii – Ordinul Republicii marelui scriitor Paul Goma, chiar şi în lipsa acestuia pe teritoriul RM, cu prilejul împlinirii la 2 octombrie 2010 a vârstei de 75 de ani” se accentuează în nota de protest.

Despre solicitările tinerilor de la Chişinău a aflat şi scriitorul basarabean Paul Goma, care a avut o reacţie, transmisă printr-un mesaj privat către o terta persoană din RM, la acţiunile de protest (duminică, 10 noiembrie):”Am primit comunicatul. M-a uns la inimă. Transmiteţi autorilor protestului gratitudinea mea.
Eu… mi-am făcut datoria, cu mijloacele de bord; copierea în Jurnal 2010, octombrie, a textului. Va putea fi citit(à) dupâ 1 nov. a. c."

Amintim că, de-a lungul lunilor august şi septembrie 2010, autorităţile moldovene şi conducerea Uniunii Scriitorilor de la Chişinău au promis că, la 2 octombrie 2010, îl vor readuce acasă, în actuala Republică Moldova, pe celebrul scriitor disident Paul Goma, originar din s. Mana, judeţul Orhei, Basarabia, personalitate cu renume mondial, luptător anticomunist exilat la Paris în anul 1977, care a dedicat dramei Basarabiei circa 60 de opere, încercând să ne salveze pe noi, cei de aici, de închisoarea şi de teroarea bolşevică.

Sursa: http://social.moldova.org/news/care-e-durerea-cea-mai-mare-a-unui-scriitor-sa-fie-auzit-dar-nu-aplaudat-212933-rom.html - 11 octombire 2010