În plin an al biodiversităţii, Gradina Botanica (Institut) a AŞM şi-a sărbătorit frumoasa aniversare de 60 de ani. Peste 150 de reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice din domeniu din ţară şi savanţi cu renume din instituţiile ştiinţifice internaţionale, precum: România, Rusia, Belarus, Ucraina au venit să-i ureze La mulţi ani instituţiei care, pe parcursul a şase decenii, ne ajută să percepem valoarea şi amploarea lumii vegetale, să trăim în echilibru cu natura şi, de ce nu, să ne simţim acceptaţi de ea.
În contextul aniversării, botaniştii s-au reunit în cadrul Simpozionului ştiinţific internaţional cu genericul „Conservarea diversităţii plantelor”, care şi-a ţinut lucrările în zilele de 7-9 octombrie, eveniment la care au participat şi directorii institutelor din cadrul Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM, dar şi alte personalităţi care au contribuit la dezvoltarea ştiinţei botanice.
Evenimentul jubiliar l-a avut drept invitat pe prim-ministrul Vlad Filat. În luarea sa de cuvânt, premierul a subliniat că 60 ani de activitate a unei instituţii ştiinţifice este o vârstă de formare şi consolidare a potenţialului creativ şi de realizare a unor investigaţii la nivel de instituţie internaţională, dar este şi o perioadă de determinare a specificului său şi a direcţiilor principale de cercetare, iar Grădina Botanică a trecut această perioadă cu succes, deşi drumul pe care l-a parcurs n-a fost neted sau lipsit de dificultăţi.
Dând o înaltă apreciere aportului Grădinii Botanice a AŞM, prim-ministrul a remarcat că acest jubileu este un bun prilej pentru a evalua munca colectivului Grădinii Botanice şi aceste evenimente majore din istoria culturii şi ştiinţei naţionale nu pot fi trecute cu vederea. „Un asemenea eveniment important pentru dezvoltarea ştiinţei şi destinului ţării noastre l-a constituit fondarea, acum 60 de ani, a Grădinii Botanice a AŞM, meritele căreia în dezvoltarea ştiinţei, îmbogăţirea florei naturale, amenajarea spaţiilor verzi şi pregătirea cadrelor naţionale de înaltă calificare sunt indiscutabile”, a precizat Vlad Filat.
În context, premierul a ţinut să specifice că indiferent de domeniul în care activăm, rezultatul depinde de calitatea oamenilor care sunt implicaţi în administrarea proceselor, or, ca să vezi ce oameni activează în cadrul Grădinii Botanice este suficient să mergi să vizitezi acest loc care este unul cu adevărat deosebit, unul care oferă posibilitatea de a vedea cum poate fi organizată muncă şi cum poate fi menţinută o valoare, indiferent de situaţia pe care o parcurge ţara noastră.
Vlad Filat a adus colectivului Grădinii Botanice cele mai sincere urări de sănătate, fericire şi prosperare, dorindu-i răbdare şi dârzenie pentru a depăşi greutăţile iminente perioadei de tranziţie, noi succese în munca nobilă, rezultatele căreia sunt deosebit de valoroase pentru diverse ramuri ale ştiinţei şi ale economiei naţionale, iar pentru contribuţie deosebită la dezvoltarea ştiinţei în domeniu, premierul a înmânat Diplome ale Guvernului Republicii Moldova de gradul I acad. Alexandru Ciubotaru, fondator şi director de onoare al Grădinii Botanice, acad. Andrei Negru şi actualului director al Grădinii Botanice (Institut) a AŞM, dr. Alexandru Teleuţă.
Preşedintele Academiei de Ştiinţe al Moldovei, acad. Gheorghe Duca, a adus mulţumiri prim-ministrului pentru participare la eveniment şi mesajul de felicitare pentru savanţii şi colaboratorii Grădinii Botanice şi pentru distincţiile acordate.
În cuvântul de felicitare adresat colaboratorilor Grădinii Botanice, preşedintele AŞM a reliefat importanţa evenimentului marcării a şase decenii ai instituţiei, menţionând că în umbra acestei perioade se ascunde munca titanică şi de înalt profesionalism depusă deja de către trei generaţii de botanişti.
Şi pentru că, evocând începuturile omagiem continuitatea, preşedintele AŞM a menţionat personalităţile care au pus piatra de temelie a acestui Templu ştiinţific, precum şi cele care au promovat pas cu pas această instituţie de cultură reprezentativă pentru dezvoltarea ştiinţelor naturii din ţară, evidenţiind aportul considerabil în dezvoltarea Grădinii Botanice al acad. Alexandru Ciubotaru, care s-a aflat la timona acesteia 32 de ani, acad. Andrei Negru, m.c. Tatiana Gheideman etc.
Cu ocazia frumosului jubileu, acad. Gheorghe Duca a adus colectivului cele mai sincere urări de sănătate, prosperare şi progres ştiinţific, menţionând că la propunerea Secţiei de Ştiinţe Naturale şi ale Vieţii a AŞM, pentru rezultate remarcabile în cercetare, pregătirea cadrelor de înaltă calificare, spirit corporativ şi cu prilejul aniversării a 60-a de la fondarea Grădinii Botanice (Institut) a AŞM, colectivul Grădinii Botanice se decorează cu Medalia „Dimitrie Cantemir”.
De asemenea, cu Diploma jubiliară a AŞM au fost distinşi mai mulţi colaboratori ai Grădinii Botanice, printre care: dr. Maricica Colţun, director-adjunct al Grădinii Botanice; dr. Eugeniu Alexandrov, secretar ştiinţific al Grădinii Botanice; dr.hab. Valentin Codreanu, cercetător ştiinţific principal; dr.hab. Victor Sava, cercetător ştiinţific principal; dr.hab. Ana Ştefârţa, cercetător ştiinţific principal; dr.hab. Ştefan Topală, cercetător ştiinţific principal, dar şi şefi de laboratoare din cadrul instituţiei.
Calde urări şi sincere felicitări de prosperitate au venit din partea numeroasei delegaţii din România condusă de dr., prof. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice Centrale „A. Fătu” din Iaşi, care a exprimat bucuria de a fi la această sărbătoare, având speranţa că va cunoaşte realizările acestui drag colectiv, acestei minunate echipe, cu care Grădina Botanică din Iaşi are frumoase colaborări, iar toată munca, care adesea înseamnă şi numeroase sacrificii, încununează acest succes şi, atunci, nimic nu poate fi mai frumos.
Şi delegaţiile din Rusia, Ucraina şi Belarus au venit la eveniment cu gânduri bune, felicitând întreg personalul Grădinii Botanice, dorindu-i o aniversare frumoasă şi deplină.
În numele Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM, un mesaj de felicitare colectivului Grădinii Botanice a adresat acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedintele AŞM.
Simpozionul şi-a continuat lucrările prin prezentarea comunicărilor ştiinţifice. A doua zi, pentru oaspeţi a fost organizată o excursie pe teritoriul Grădinii Botanice.
Galerie foto (8 octombrie 2010)
Galerie foto (9 octombrie 2010)
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel.27-23-37
|