Necrolog. Constantin Ţîbîrnă, Membru de Onoare al AŞM (1.01.1929–7.10.2010)

2010-10-07
 

Comunitatea ştiinţifică medicală din ţară a suferit o pierdere irecuperabilă: la 7 octombrie, la vârsta de 81 de ani, s-a stins din viaţă cunoscutul medic chirurg din ţară, profesorul universitar Constantin Ţîbîrnă, director al clinicii nr. 2, profesor consultant al Catedrei chirurgie nr. 2 ale Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Acum un an, cu prilejul aniversării a 80-ea de la naşterea savantului, în cadrul adunării festive de la Academia de Ştiinţe, a fost menţionat faptul că profesorul Constantin Ţîbîrnă, fiu de ţărani simpli basarabeni, a putut prin muncă asiduă în perioada cea mai grea de după război să treacă de la coarnele plugului la carte şi să-şi creeze propriul destin. Nu ne-am imaginat atunci că peste un an îl vom pierde.

Constantin Ţîbîrnă s-a născut la 1 ianuarie 1929 în oraşul Sîngerei. După absolvirea Institutului de Stat de Medicină din Chişinău (1950), a urmat secundariatul clinic (1950–1953), după care a activat la aceeaşi instituţie în calitate de asistent (1953–1960), conferenţiar (1960–1962), şef al Catedrei de chirurgie generală (1962–1992). În această perioadă a susţinut teza de doctor habilitat în medicină cu tema „Profilaxia şi tratamentul afecţiunilor purulente pulmonare”.

A desfăşurat o amplă activitate de cercetare în domeniul diagnosticului şi tratamentului infecţiilor chirurgicale, precum şi al chirurgiei reconstructive, concretizată în peste 350 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 10 monografii colective Autor a 4 brevete de invenţie şi 60 de inovaţii privind ameliorarea asistenţei chirurgicale la bolnavii cu infecţie chirurgicală şi patologie a ficatului. A pregătit 28 de doctori şi 5 doctori habilitaţi în medicină. A participat la numeroase reuniuni şi congrese din ţară şi străinătate.

Profesorul Constantin Ţâbârnă a fost membru al Asociaţiei Chirurgilor „N. Pirogov” din Rusia, preşedinte al Societăţii Chirurgilor din Moldova, deputat al Sovietului Suprem al RSSM (1977–1981). Pentru merite deosebite obţinute în activitatea ştiinţifică şi profesională a fost distins cu titlul de „Om emerit”, laureat al Premiului de Stat, de¬corat cu ordinele „Insigna de Onoare”, „Gloria Muncii”, medaliile „D. Cantemir” şi „Nicolae Testemiţanu”.

Şi astăzi în capitala Moldovei, alături de vedetele din lumea artelor, sportului şi businessului, de pe unele panouri ne scrutează, blînd şi interiorizat, chipul medicului în halat alb Constantin Tîbîrnă, care acum mai bine de 6 decenii a venit la Chişinău să-şi realizeze visele.

Amintirea luminoasă a medicului Constantin Ţâbârnă va rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut ca pe un veritabil om de omenie, onest, corect în relaţiile cu oamenii, receptiv la durerile lor, savant talentat, consacrat pe deplin ştiinţei şi societăţii.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

Gh. Duca, V. Hotineanu, I. Ababii, T. Furdui, Gh. Ţîbîrnă, I. Ţîbîrnă, V. Anestiadi, Gh. Ghidirim, E. Gudumac, B. Melnic, Gh. Paladi, D. Gherman, Al. Ciubotaru, M. Lupaşcu, V. Rudic, S. Groppa, I. Corcimaru, N. Opopol, I. Zota, A. Galben, I. Tighineanu, M. Şlapac, I. Guceac, B. Găină, M. Vieru, L. Culiuc, A. Bujoreanu.