Academiile de ştiinţe în serviciul societăţii

2010-10-07

În data de 5 octombrie curent, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a participat la ceremonia de lansare a documentului de program „Muntenegru în secolul XXI – în era competitivităţii”. Şedinţa solemnă a Academiei de ştiinţe din Muntenegru a reunit membri ai guvernului şi parlamentului din această ţară, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai academiilor de ştiinţe din regiune.

În cuvîntul său de debut, acad. Momir Djurovic, preşedintele Academiei muntenegrene de ştiinţe a menţionat că acest prim volum din cele zece preconizate, este rodul muncii a 145 de cercetători, care au elaborat timp de 15 luni studii complexe privind mecanismele necesare pentru a asigura competitivitatea ţării în secolul XXI. Scopul acestei analize este de a transforma Muntenegru într-o ţară cu un echilibru ecologic, o societate a cunoaşterii cu o cultură bogată, o filozofie a vieţii bazată pe dezvoltare şi mai presus de toate – cu un grad mai înalt de bunăstare, comparabil cu cel al ţărilor europene.

În luarea sa de cuvînt, în calitate de expert internaţional, academicianul Gh.Duca a apreciat rezultatul muncii grupului de experţi, opinînd că acest document poate servi drept o platformă pentru un parteneriat dintre societate şi clasa politică. Rolul comunităţii ştiinţifice este de a răspunde la întrebările persistente ale societăţii, oferind expertiza ştiinţifică necesară în procesul de elaborare a politicilor publice. Faptul că analiza efectuată este una eminamente fundamentală, va permite utilizarea acesteia atît de către instituţiile naţionale, cît şi de cele europene.

În cadrul discuţiei bilaterale cu omologii săi din Muntenegru, România şi Serbia, Preşedintele AŞM a intervenit cu propunerea de a efectua un schimb de bune practici în acest sens la nivel regional, astfel încît guvernele naţionale şi societăţile în ansamblu să obţină suportul ştiinţific necesar pentru procesele care au loc în regiune.

Centrul media al AŞM