În perioada 3-4 octombrie 2010, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Moldova (MNEIN) în colaborare cu: Academia de Ştiinţe a Moldovei, Academia de Ştiinţe din Austria, Universitatea de Stat din Moldova, Asociaţia de Geografie şi Etnologie din Moldova, Societatea de Etnologie din Republica Moldova organizează Simpozionul Internaţional „Aşezările umane din perspectivă etnografică, istorică şi geografică”, consacrat Zilei Mondiale a Habitatului declarată de ONU.
Scopul Simpozionului este de a releva potenţialul aşezărilor umane ca suport în dezvoltarea durabilă a societăţii prin complexitatea elementelor etnografice, istorice şi geografice pe care le prezintă.
Reprezentarea detaliată a fenomenelor etnice, istorice şi socio-geografice se va întreprinde prin intermediul comunicărilor, realizării cărţilor şi hărţilor, relevând cele mai recente rezultate ştiinţifice.
Pe 3 octombrie 2010 se vor desfăşura aplicaţii de teren în localităţile din centrul Republicii Moldova: Căpriana (Mănăstirea Căpriana, localităţile Căpriana, Pănăşeşti); Dolna (Muzeul Puşkin, localităţile Dolna, Micleuşeni); Lozova (Rezervaţia Codrii).
Deschiderea lucrărilor Simpozionului Internaţional va avea loc pe 4 octombrie 2010, începând cu ora 10:00, în incinta Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Moldova (str. Kogălniceanu, 82).
Cuvânt de salut:
Mihai Ursu, director general al MNEIN;
Dr.hab. Gheorghe Postică, viceministru al Culturii al Republicii Moldova;
Dr.hab. Mariana Şlapac, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
În cadrul evenimentului va avea loc prezentarea Atlasului Europei de Est şi Sud-Est şi lansarea cărţii şi hărţii „Conştiinţa etnică în Republica Moldova”, Viena 2010.
Începând cu ora 12:00 se va desfăşura Sesiunea de comunicări ştiinţifice, moderată de către dr. Ion Gumenâi şi dr. Dorin Lozovanu.
La eveniment sunt invitaţi reprezentanţii mass-media.
Informaţii suplimentare:
dr. Dorin Lozovanu, coordonatorul Simpozionului,
tel. 079693857
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37
|