Oportunităţi de promovare a valorilor statului de drept şi drepturilor omului

2010-10-01
 

Secretarul ştiinţific general al AŞM, dr.hab., prof. Ion Guceac a participat la Colocviul ştiinţific „Judecătorul naţional şi puterea executivă în faţa dreptului european”, eveniment organizat de către Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM.

Colocviul ştiinţific i-a avut drept invitaţi pe Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei RM, Tudor Panţiru, deputat în Parlamentul României, fost judecător CEDO, reprezentanţi ai mediului academic, instanţelor judecătoreşti şi altor organe de ocrotire a normelor de drept.

Participanţii la eveniment au fost luate în dezbatere subiecte ce vizează Dreptul Uniunii Europene, Dreptul Internaţional al Drepturilor Omului, protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, jurisdicţia CEDO. În cadrul Colocviului ştiinţific au fost lansate volumele „Starea Justiţiei în Statele Europei” şi „Jurisdicţii şi proceduri judiciare în Uniunea Europeană”, de prof. univ. dr. Marin Voicu (România).

„Evenimentul care ne-a reunit astăzi este deopotrivă important şi actual, drept pentru care felicit organizatorii pentru ideea de a medita împreună asupra impactului Dreptului Internaţional al Drepturilor Omului, Dreptului Uniunii Europene, Jurisprudenţei Curţii Europene pentru Drepturile Omului asupra sistemului de drept autohton şi, în consecinţă, asupra celei mai importante valori a statului de drept – omul”, a menţionat secretarul ştiinţific general al AŞM în cuvântul de salut, rostit în numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în deschiderea Colocviului ştiinţific.

Având şi calitatea de specialist în domeniul dreptului constituţional, dr.hab., prof. Ion Guceac a subliniat că protecţia drepturilor si libertăţilor fundamentale ale omului trebuie să primească mai multă atenţie din partea tuturor guvernelor, acestea urmând să investească mult mai mult timp în studierea abuzurilor asupra drepturilor omului şi măsurilor care se impun pentru eliminarea acestora. De asemenea, constituţionalistul a menţionat oportunitatea lansării volumelor prof. univ., dr. Marin Voicu, în cadrul prestigiosului for ştiinţific, având certitudinea ca acest fapt va accentua importanta lucrărilor şi va atrage atenţia cititorului.

Tudor Panţiru a mulţumit conducerii AŞM pentru receptivitatea la propunerea Domniei sale de a organiza lansarea acestor volume, pe care le consideră o sursă importantă de informaţie privind orice problemă ce vizează independenţa judecătorilor, modele de organizare a organelor de autoadministrare judecătorească în diferite state etc.

În luarea sa de cuvânt, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase a apreciat drept o realizare faptul că se discută aceste probleme şi este doar un început pe calea construcţiei unui sistem viabil, funcţional şi, nu în ultimul rând, moral. „Este un eveniment important, deoarece pe lângă acea greutate didactică, ştiinţifică pe care o conţine lucrarea este un prilej, o oportunitate de a reveni asupra unei probleme importante a societăţii moldoveneşti – problema justiţiei”, a menţionat ministrul, raliindu-se la ideea parlamentarului Tudor Panţiru, potrivit căreia, nu există nimic dacă nu există justiţie.

Iar pentru contribuţia substanţială care a avut-o în susţinerea colegilor din Republica Moldova în promovarea valorilor statului de drept şi drepturilor omului, oficialul i-a înmânat prof. univ., dr. Marin Voicu Diploma Ministerului Justiţiei.

La rândul său, prof. univ., dr. Marin Voicu, s-a referit sintetic la câteva grupaje de probleme, în care a subliniat starea şi criza justiţiei în mediul european şi, în special, în statele noastre, dar nu înainte de a mulţumi Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru onoarea de a-şi lansa volumele în cadrul prestigioasei instituţii academice, dar şi ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, cu care a avut o colaborare frumoasă pe parcursul mai multor ani, pentru menţiunea acordată.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37