Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca a convocat, la 28 septembrie curent, o şedinţă comună a reprezentanţilor Agenţiei „Apele Moldovei”, Serviciului de Stat „Hidrometeo”, Agenţiei de Stat Relaţii Funciare şi Cadastru (ASRFC), specialiştilor şi savanţilor în domeniul monitoringului resurselor de apă de la AŞM.
Întrunirea a vizat problema viiturilor şi propunerile privind elaborarea modelelor pentru crearea sistemului informaţional analitic naţional de monitorizare şi protecţie împotriva inundaţiilor. Este vorba de crearea unui model digital, conform cu ultimele tehnologii, prin scanarea cu laser, anume pe zonele care au fost inundate. Crearea unui model inteligent, ce ar oferi rezultate precise şi ar favoriza obţinerea unei imagini reale privind riscul inundaţiilor şi identificarea modului de evoluţie a viiturilor în timp şi spaţiu este foarte importantă pentru zona noastră, susţin specialiştii. Dată fiind complexitatea problemei, experţii sunt de părere că pentru realizarea acestui proiect, la fel de importantă este şi colaborarea cu specialiştii din România şi Ucraina.
În vederea susţinerii activităţilor de prevenire a consecinţelor inundaţiilor, Academia de Ştiinţe a Moldovei s-a arătat deschisă pentru colaborarea cu organele responsabile, dat fiind că în instituţiile subordonate AŞM activează cei mai cu pondere specialişti şi savanţi în domeniul monitoringului resurselor de apă, care sunt consolidaţi în cadrul Programului de Stat „Cercetări ştiinţifice şi de management ale calităţii apelor” al AŞM.
În contextul importanţei şi complexităţii problemelor abordate, pentru a extinde aria discuţiilor într-o problemă prioritară cum sunt viiturile, preşedintele AŞM a propus organizarea, în timpul cel mai apropiat, a unei mese rotunde, la care să participe reprezentanţii tuturor instituţiilor din ţară interesate de aceste probleme şi soluţionarea acestora, inclusiv ai Ministerului Mediului, Ministerului Economiei, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne al RM şi colegii specialişti din România şi din Ucraina.
Participanţii la întrunire au susţinut iniţiativa preşedintelui AŞM de a organiza o masa rotunda care ar avea pe agenda acestea, dar şi alte probleme vulnerabile ce vizează inundaţiile, evenimentul urmând să fie organizat în a doua jumătate a lunii octombrie 2010.
La şedinţă au participat: dr.hab.Elena Zubcov (Institutul de Zoologie al AŞM), dr.hab.Orest Melniciuc, Ghenadie Sârodoev, Iradion Jechiu (Institutul de Ecologie şi Geografie al AŞM), dr.Diana Porubin (AŞM), Vasile Grama (directorul ASRFC), Ivan Donii (ASRFC), Ilie Boian (director Serviciul Hidrometeo), Ludmila Serenco (şef Direcţie Hidrologie), Dumitru Proca (Agenţia „Apele Moldovei”).
Amintim, că la iniţiativa preşedintelui AŞM, în luna iulie curent, a fost creat un grup de lucru, în cadrul AŞM, constituit din specialişti în domeniu, care au elaborat un set de propuneri ce se impun în vederea prevenirii şi diminuării prejudiciilor cauzate de declanşarea viiturilor şi contribuţia AŞM în acest scop. Propunerile elaborate au fost înaintate Guvernului Republicii Moldova.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37
|