La 9 septembrie curent s-a întrunit în şedinţă Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, prezidată de acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În centrul atenţiei membrilor CSŞDT au fost câteva subiecte ce vizează activitatea curentă şi de perspectivă a instituţiilor din sfera ştiinţei şi inovării. Unul din ele s-a referit la modificarea structurii a două institute academice. E vorba de Institutul de Istorie, Stat şi Drept, unde a fost creat sectorul pentru studierea fenomenului totalitarismului, începând cu 1 octombrie 2010. De asemenea, conform aceleiaşi hotărâri, se transferă de la Institutul de Istorie, Stat şi Drept sectorul de filozofie integral cu 6.5 unităţi şi volumul de finanţare respectiv de la bugetul de stat, precum şi proiectul instituţional „Descentralizarea axiologică în societatea bazată pe cunoaştere” la Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice, începând cu 1 ianuarie 2011.
Totodată, ţinând cont de actualitatea tematicii sectorului de demografie din cadrul Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice şi importanţa rezultatelor cercetărilor lui pentru ţară, acesta este transformat în Centrul de cercetări demografice, având 7 unităţi, cu perspectiva extinderii lui din mijloace extrabugetare.
Situaţia economică precară a impus Consiliul Suprem să mai ia o decizie în contextul dat la şedinţă. Astfel, Î.S. Librăria „Cartea Moldovei” este reorganizată prin absorbţie de către Întreprinderea de Stat Editorial-Poligrafică „Ştiinţa” a AŞM. Conform notei informative, în rezultatul reorganizării Librăria „Cartea Moldovei” va beneficia de reparaţiile necesare, de reamenajare a spaţiilor ei, de reutilare cu tehnică de calcul, dispozitive electronice (panouri publicitare), reţele şi programe eficiente pentru înregistrarea şi evidenţa contabilă a stocului de literatură. Prin urmare, cartea academică va fi promovată nu numai prin metode tradiţionale, dar şi contemporane.
Potrivit altei hotărâri luate la această şedinţă, CSŞDT a prelungit Concursul proiectelor de inovare şi transfer tehnologic până la 30 octombrie curent. Aşadar, cercetătorii mai au destul timp pentru a-şi pregăti lucrările şi a le promova la prima etapă de implementare a rezultatelor ştiinţifice în practică.
În final, Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM a examinat câteva chestiuni ce ţin de gestionarea patrimoniului Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Tatiana Rotaru,
Centrul Media al AŞM
27-41-93
|