„Neamul Cantemireştilor” – o lucrare de pionierat în ştiinţa istorică universală

2010-09-08

Lansare de carte

 În cadrul celei de a III-a Sesiuni internaţionale de comunicări cu genericul “Cultură şi politică în Sud-Estul Europei (sec. XV–XX)”, organizat de Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM şi Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, care recent şi-a ţinut lucrările în incinta Bibliotecii Ştiinţifice Centrale “Andrei Lupan” a AŞM, a avut loc lansarea  lucrării „Neamul Cantemireştilor. Bibliografie. Coordonator acad. Andrei Eşanu, Chişinău, Ed. Pontos, 2010, 388 p.”. „Deşi îşi coboară obârşia în adâncul secolelor, neamul Cantemireştilor s-a manifestat în plan naţional şi european în sec. XVII-XVIII – menţionează acad. Andrei Eşanu în Introducerea la acest volum. – Drept mărturie a vastei lor activităţi, au ajuns până la noi un număr mare de documente istorice, dintre care unele au fost publicate, altele rămân să zacă în numeroase arhive româneşti şi străine, cronici, memorii, jurnale, imagini iconografice, heraldice etc. Pe lângă toate acestea, Dimitrie Cantemir şi fiul său Antioh Cantemir au lăsat moştenire tratate ştiinţifice, opere literare şi poetice, numeroase alte lucrări geografice, cartografice, teologice, muzicale, precum şi un impresionant material epistolar, care, fiind scoase în vileag, depistate şi publicate, au făcut posibilă cunoaşterea vieţii şi activităţii Cantemireştilor sub cele mai diverse aspecte”.
 Care a fost necesitatea întocmirii şi editării unei asemene lucrări bibliografice „Neamul Cantemireştilor”? După cum s-a menţionat la manifestarea de lansare a lucrării, dar şi în „Introducere” la această carte, bibliografii au mai fost editate în România şi în R. Moldova în anii regimului totalitar, dar din cauza cenzurii n-au fost incluse în ele numeroase ediţii şi studii efectuate în Occident, dar şi în Europa de Est şi Turcia. Aceste şi alte împrejurări i-a determinat pe soţii Andrei şi Valentina Eşanu, pe dr. în istorie Igor Cereteu, şef de proiect, pe soţii – Dinu şi Maria Poştarencu să realizeze această lucrare de anvergură. Între coperţile volumului bibliografic nominalizat ei au inclus tot ce este mai reprezentativ şi mai important în ştiinţa şi cultura universală, fie că-i vorba de ediţii de opere, de documente şi diverse alte materiale istorice, de cronici, memorii, jurnale, fie de monografii, studii şi alte publicaţii referitoare la viaţa şi activitatea Cantemireştilor, anturajul în care au activat şi au creat nu numai în ţările române, dar şi în Imperiul Otoman, în Rusia şi în Occident.
 În luarea sa de cuvânt membrul corespondent Demir Dragnev, şef de secţie la Institutul de Istorie, Stat şi Drept,  a apreciat actualitatea şi importanţa lucrării pentru dezvoltarea acestui segment al ştiinţei istorice ca dinastia Cantemireştilor, reprezentată de domnii Ţării Moldovei Constantin Cantemir şi fii săi Antioh şi Dimitrie, în domeniul ştiinţei, literaturii şi culturii – acelaşi Dimitrie Cantemir şi urmaşii săi direcţi: Antioh Cantemir, Maria Cantemir şi Smaragda-Ecaterina Cantemir-Goliţâna ş.a.
 Calde felicitări le-a adresat autorilor volumului şi Gheorghe Bobână, dr. hab. în filozofie, cantemirolog, care a subliniat tendinţa de a introduce în lucrare aproape tot ce s-a scris de-a lungul anilor despre Cantemireşti.
Dr. Iulia Mărgărit de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române a evidenţiat oportunitatea studiului bibliografic pentru scrierea a noi lucrări de certă valoare ştiinţifică. Între altele, dânsa a informat pe cei prezenţi că la Bucureşti va fi editat în curând un volum, semnat de regretatul cercetător Dan Sluşanschi, care în ultimii săi ani de viaţă s-a apropiat mult de creaţia Cantemireştilor. 
Prof. dr. Zamfira Mihail de la  Institutul de Studii Sus-Est Europene al Academiei Române a amintit şi de adânca cercetare a soţilor Eşanu, care s-a fructificat în volumul de proporţii „Dinastia Cantemireştilor”, editat acum doi ani în colecţia de carte „Academica”. Cât priveşte volumul bibliografic lansat, cercetătoarea a menţionat faptul că n-au fost scăpate din vedere nici tezele de doctorat, susţinute pe tematica Cantemireştilor, şi incluse în lucrare.
 Aprecieri înalte şi sincere felicitări au rostit la manifestare în adresa autorilor  cunoscutul cercetător şi istoric literar Pavel Balmuş şi dr. Silvia Corlăteanu, evidenţiind importanţa bibliografiei editate ca instrument de lucru pentru cei care îşi vor pleca fruntea asupra operelor lăsate culturii mondiale de cei mai de vază reprezentanţi ai Dinastiei Cantemireştilor.
Bibliografia „Neamul Cantemireştilor” este cea de a treia lucrare apărută în cadrul Programului de Stat „Dinastia Cantemir: polifonismul preocupărilor ştiinţifico-artistice”, finanţat de Guvern şi coordonat de acad. Andrei Eşanu. Prima lucrare, pe care deja am nominalizat-o, este volumul de proporţii „Dinastia Cantemireştilor (sec. XVII-XVIII, Chişinău, Ştiinţa, 604 p.)”, cea de a doua – „Эпистолярное наследие Дмитрия Кантемира, Chişinău, Ştiinţa, 358 p.» de dr. Victor Ţvircun. În prezent sunt în derulare încă două proiecte din cadrul acestui program de stat: în 2010 vor fi finisate proiectele „Ţara Moldovei în perioada domniei lui Constantin Cantemir (1688-1693). Documente interne”, conducător dr. Valentin Constantinov şi „Patrimoniul politic şi cultural al Cantemireştilor – noi valorificări”, conducător acad. Andrei Eşanu.
Lucrarea lansată conţine bogate informaţii despre operele lui Dimitrie şi Antioh Cantemir în manuscrise (inclusiv cotele lor de păstrate în arhive, biblioteci şi muzee din numeroase ţări) şi ediţii din întreaga lume; cercetări în zeci de limbi cu privire la opera şi activitatea  Cantemireştilor în număr de circa 4 mii titluri, fiind de fapt o lucrare de pionierat în ştiinţa istorică universală. 
 Ediţia este înzestrată cu un sumar bine structurat pe domenii de cunoaştere, cu un bogat material ilustrativ, precum şi cu un indice de autori, redactori şi editori ai moştenirii cantemiriene. Volumul în cauză va servi drept îndrumar cercetătorilor, profesorilor, doctoranzilor, studenţilor, tuturor celor care se interesează de viaţa şi activitatea acestui vestit neam.

       Tatiana Rotaru