Doctorul habilitat Tudor Lupaşcu, coordonatorul proiectului, a menţionat pentru agenţie că apele subterane din centrul şi sudul R. Moldova au concentraţii sporite de hidrogen sulfurat. "Aceste concentraţii ajung uneori pînă la 10 mg/l, în timp ce norma este de 0,1 mg/l".
"Tehnologiile existente prevăd aerarea şi filtrarea prin diferiţi sorbenţi, inclusiv cărbune activ. Neajunsul acestor tehnologii însă este că, în procesul de oxidare, hidrogenul sulfurat se transformă în sulf coloidal. Acest sulf coloidal pătrunde în porii sorbenţilor, astfel că în scurt timp, ei devin inactivi", a subliniat Lupaşcu.
Potrivit sursei citate, un grup de cercetători ai Institutului de Chimie au elaborat un nou catalizator, pe bază de cărbune activ obţinut din coji de nuci şi sîmburi de piersici, care evită procesul de obţinere a sulfului coloidal.
"Hidrogenul sulfurat se transformă în acest caz în sulfiţi, tiosulfaţi şi sulfaţi, care sînt mai puţin toxici. Totodată, scopul nostru este să stabilim condiţiile, în care hidrogenul sulfurat s-ar oxida pînă la sulfaţi. Aceşti compuşi chimici nu prezintă pericol pentru sănătate, iar concentraţia limită admisibilă în apa potabilă a sulfaţilor este de 500 mg/l", a spus Lupaşcu.
Activităţile au loc în cadrul Programului de Stat "Cercetări ştiinţifice şi de management ale calităţii apelor". În acest scop, din bugetul de stat au fost alocate circa 400 mii lei /27 mii euro/, notează MOLDPRES.
Sursa: http://www.moldpres.md/News.aspx?NewsCod=7132&NewsDate=15.08.2010