Un nou procedeu de purificare a apelor subterane, care urmează a fi utilizate în calitate de apă potabilă, a obţinut Marele Premiu la Expoziţia Internaţională a Creativităţii şi Inovării "Euroinvent-2010". Evenimentul a avut loc recent la Iaşi, România, şi a reunit invenţii şi cercetători din Iran, Spania, Marea Britanie, România, Rusia, Ucraina, informează MOLDPRES.
Doctorul habilitat în chimie, Tudor Lupaşcu, a specificat pentru agenţie că Marele Premiu a fost oferit pentru invenţia "Proces de îmbogăţire a sorbentului carbonic cu azot", elaborat de un grup de savanţi ai Institutului de Chimie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
La acelaşi concurs, Institutul de Chimie al ASM a mai obţinut două medalii de aur şi una de argint. O medalie de aur a revenit pentru un nou remediu regenerator, care urmează a fi folosit în tratamentul plăgilor şi a combustiilor. Cealaltă medalie de aur a fost înmînată pentru obţinerea unor substanţe biologic active din deşeuri agricole. Aceste substanţe vor putea fi utilizate în farmaceutică şi cosmetică. Medalia de argint a fost oferită pentru obţinerea unui nou preparat de combatere a unor boli a viţei-de-vie.
În cadrul expoziţiei internaţionale de la Iaşi, patru savanţi din R. Moldova au fost decoraţi cu Ordinul "Leonardo da Vinci", pentru rezultate remarcabile în cercetare. Aceştia sînt doctorii habilitaţi Pavel Chintea şi Valentin Celac de la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, doctorul habilitat Victor Ghicavîi de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "N. Testemiţanu" şi doctorul habilitat Tudor Lupaşcu de la Institutul de Chimie, notează MOLDPRES.
Sursa: http://www.moldpres.md/News.aspx?NewsCod=6993&NewsDate=10.08.2010 |