Un grup de cercetatori din Republica Moldova a reusit sa integreze un milion de nanofire metalice intr-o fibra optica. Descoperirea reprezinta un record mondial in ceea ce priveste densitatea de transmitere a informatiei, iar aplicarea ei ar da posibilitate de a fabrica computere performante de dimensiunea unui card bancar, informeaza MOLDPRES.
Vicepresedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, Ion Tighineanu, membru al grupului de cercetare, a precizat ca, dupa aplicarea inventiei, se va reusi si transmiterea informatiei de la calculatoare intr-un volum mai mare si mai rapid. Cercetatorul este de parerea ca descoperirea are o importanta mare si pentru biomedicina si se va putea utiliza in tratamentul la nivel de celule. Totodata, integrarea unui milion de nanofire metalice intr-o fibra optica va face posibila elaborarea unor materiale artificiale noi, cu proprietati neobisnuite.
Cercetarea a fost efectuata in R.Moldova, de un grup de cercetatori de la Institutul "Eliri", de la Academia de stiinte si Universitatea Tehnica. Activitatile s-au desfasurat in cadrul Programului de Stat "Nanotehnologii si nanomateriale" (2009-2012). Pentru efectuarea cercetarii, din bugetul de stat s-au alocat 200 de mii de lei (13 mii de euro). Anterior, savanti din SUA, Japonia si Germania au reusit sa integreze zeci de mii de nanofire metalice intr-o fibra optica.
“In pofida finantarii reduse a sferei stiintei si inovarii, explorarile stiintifice experimentale in domeniul nanotehnologiilor au demarat si la noi, in tara, la inceputul acestui deceniu, gratie procurarii prin granturi internationale, oferite de Fundatia de Cercetare Civila si Dezvoltare (CRDF) din SUA, a unor unitati importante de utilaj modern, cum ar fi microscopul electronic cu baleaj sau microscopul de forte atomice. La finele anului 2001, in cadrul Universitatii Tehnice a Moldovei, a fost creat Centrul National de Studiu si Testare a Materialelor, inzestrat cu echipament modern pentru utilizare colectiva. Fondarea acestei structuri stiintifice a impulsionat evident activitatile de cercetare din domeniul nanotehnologiilor si a contribuit la atragerea in domeniu a mai multor tineri dotati. La inzestrarea acestui Centru cu noi unitati de utilaj modern a contribuit pe parcursul ultimilor ani si Fundatia „Alexander von Humboldt" din Germania”, scria in luna iunie, pe VoceaBasarabiei.net, vicepresedintele Academiei de stiinte a Moldovei, Ion Tighineanu.
“Odata cu adoptarea Codului cu privire la stiinta si inovare in iulie 2004, au fost initiate sau dezvoltate cercetari in domeniul nanotehnologiilor in cadrul a mai multor organizatii din sfera stiintei si inovarii: Institutul de Inginerie Electronica si Nanotehnologii, Institutul de Chimie si Institutul de Fizica Aplicata - toate trei ale ASM, Universitatea Tehnica a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Balti, Institutul de Cercetari stiintifice ELIRI etc. In cadrul Programului de Stat "Nanotehnologii si nanomateriale" activeaza 11 echipe mixte de cercetatori din diverse institutii, contribuind la solutionarea unor probleme nanotehnologice de importanta majora.
Spre exemplu, sunt in curs de elaborare materiale nanocompozite pentru o noua generatie de celule solare, nanomatrici semiconductoare transparente in spectrul vizibil pentru utilizare in fotonica, polimeri cu rezistenta sporita la temperaturi inalte, acoperiri nanostructurale pentru durificarea suprafetelor metalice etc. Unificarea eforturilor cercetatorilor din diverse domenii se fructifica in lucrari de valoare, unele rezultate fiind apreciate la nivel european si international. In acest sens, mentionam selectarea de catre site-ul NanoTechWeb.org din Marea Britanie a elaborarii recente a nanotuburilor din dioxid de titan de catre o echipa mixta din cadrul ASM si UTM printre cele mai valoroase lucrari nanotehnologice ale lunii aprilie curent de pe mapamond. Un veritabil record a inregistrat si Institutul ELIRI, specialistii caruia, in colaborare cu cercetatori de la ASM si UTM, au reusit sa incorporeze un milion de nanofire metalice intr-o fibra optica, diametrul careia corespunde cu cel al unui fir de par. Este o elaborare de unicat, care, la sigur, isi va gasi investitorii”, a continuat cercetatorul.
“Rezonanta europeana a mai multor realizari nanotehnologice din tara noastra a fost observata si apreciata de Comisia Europeana de la Bruxelles, unde recent s-a hotarat de a sustine consolidarea activitatilor in domeniul nanotehnologiilor in Republica Moldova printr-un grant in valoare de 500 mii de euro. Printre obiectivele lui se specifica procurarea utilajului si crearea unei infrastructuri nanotehnologice multidisciplinare la nivel national, atragerea in cercetare si in trening-uri a tinerilor, organizarea simpozioanelor etc.
In calitatea mea de promotor al acestui proiect important, mentionez ca vom avea succes doar in cazul in care efortul va fi sustinut de toti expertii din domeniu, indiferent de apartenenta lor departamentala. Mai mult decat atat, in contextul negocierilor cu privire la asocierea RM la Programul comunitar Cadru 7, imi asum indrazneala sa afirm ca sansa de a ne impune la scara europeana depinde de integritatea comunitatii noastre stiintifice. In orice domeniu concret, fiind putini la numar, vom reusi doar printr-un efort sinergetic, printr-o cooperare eficienta si bine coordonata la nivel national”, a incheiat Ion Tighineanu.
Sursa: http://www.ziuaveche.ro/basarabia/record-stiintific-obtinut-de-cercetatorii-de-la-chisinau-un-milion-de-nanofire-metalice-intr-o-fibra-optica |