Oamenii de ştiinţă din Republica Moldova şi România sunt implicaţi într-un proces comun de cercetare, care are drept scop modernizarea ambelor ţări. Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca şi Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, au căzut de acord că, împreună cu savanţii ucraineni, ar putea fi creat un Centru de cercetare care ar propune soluţii pentru problemele comune ale celor trei state vecine.
De la 1 iulie curent, 400 de savanţi de pe ambele maluri ale Prutului participă la realizarea a 24 de proiecte de cercetare comune. România şi Republica Moldova vor contribui, în cadrul fiecărui proiect, cu o cotă parte de 250 de mii de lei, iar cercetările în cazul tuturor proiectelor vor dura 2 ani. Lansarea acestui amplu program comun are drept scop consolidarea capacităţilor ştiinţifice şi urgentarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.
Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca este de părere că, prin contribuţia oamenilor de ştiinţă din Republica Moldova, România şi Ucraina problemele comune ar putea fi soluţionate mai rapid. Astfel, creare unui Centru de Cercetare comun ar fi o modalitate perfectă. Cel mai la îndemână exemplu propus de preşedintele AŞM, a fost identificarea unor metode de prevenire a inundaţiilor pe râurile Nistru şi Prut.
În cadrul programului de cercetare lansat, savanţii din România cei din Republica Moldova vor face schimb de experienţă în domenii precum matematica, chimia, fizica, biologia şi economia.
Vezi sursa video aici: http://jurnaltv.md/#triunghiul-stiintific-122937 |