UNIMEDIA. Academicianul Gheorghe Duca: Integrarea Republicii Moldova în UE este realizată şi prin intermediul comunităţii ştiinţifice

2010-07-16

La 11 iulie a fost demarat procesul de cercetare moldo-română în cadrul unui program de granturi comun. Peste 400 de cercetători au fost implicaţi în 24 de proiecte de interes reciproc. „Raportul de colaborare dintre comunităţile ştiinţifice din România şi Moldova este o cale de accelerare a procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”. De această părere este ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă.

„Toate ţările din UE, care au trecut prin experienţa procesului integrării europene, s-au încadrat mai întâi în comunitatea ştiinţifică europeană”, a accentuat Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.


Potrivit ambasadorului,  proiectele lansate sunt axate pe mai multe direcţii strategice, ce vor contribui la modernizarea ambelor ţări.
 
„Peste 30 de instituţii de cercetare ştiinţifică din România şi Republica Moldova au depus 47 de dosare, care au fost examinate de experţi din ambele părţi. Au fost selectate 24 de proiecte comune, în domenii cheie ca – matematică, fizică, chimie, biologie, economie, precum şi medicină”, a mai spus Gheorghe Duca.
 
Proiectele, care sunt de interes reciproc, sunt finanţate în comun de către comunităţile ştiinţifice din ambele ţări. „Este mai uşor de colaborat cu România decât cu alte ţări europene, pentru că avem aceeaşi limbă şi suntem mai aproape. Suntem prima ţară din spaţiul post-sovietic care va fi asociată în Programul Cadru pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică -PC7”, a subliniat preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
 
Academicianul a mai specificat că până acum programele de grant moldo-române au fost numai în domeniile exacte, nu şi cele umanistice. „Integrarea domeniului istoric şi a cercetătorilor români şi moldoveni ar permite evitarea speculaţiilor vizavi de istoria noastră”, a menţionat Duca.
 
Reporter: Cristina Buzovschi