Savanţii pentru modernizarea Republicii Moldova
Motto:
„Criza ne-a demonstrat că lumea are nevoie de modele pentru societate, care să insufle idei noi pentru împrejurări noi” (Jose Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene)
dr. în economie Ghenadie Cernei,
director al AITT
Modul în care a fost conceput proiectul Codului Educaţiei, precum şi dezbaterile publice în contradictoriu care au urmat, au scos în evidenţă un fapt îngrijorător: avem cetăţeni cu funcţii publice, care nu cunosc situaţia reală din ţară, etapele reformelor implementate de-a lungul anilor, evoluţia în timp, trendul pe domenii etc. În opinia mea, o asemenea stare regretabilă, oricare ar fi cauza ei, nu are nimic în comun cu interesele naţionale. Aşa sau altfel, aceasta este în defavoarea modernizării R. Moldova.
Pe fondul acestor evenimente, am decis să prezint opiniei publice Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, o structură a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care activează de aproape şase ani, are creată o infrastructură solidă, are rezultate îmbucurătoare şi ceea ce este foarte important, are un trend pozitiv, ceea ce înseamnă că direcţia aleasă este una corectă, rentabilă şi avantajoasă pentru economia R. Moldova. Urmează să sporim, împreună cu Guvernul, capacitatea de absorbţie a noilor tehnologii elaborate de savanţii autohtoni şi să motivăm, încurajăm antreprenorii, prin facilităţi concrete, să investească - fie şi parţial - în transferul tehnologic. Aceasta va fi cheia succesului R. Moldova, având în faţă experienţa ţărilor occidentale, care au mers pe această cale.
Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT) a fost creată la 29 octombrie 2004, în baza Codului cu privire la ştiinţă şi inovare al Republicii Moldova (2004), având un scop bine definit şi la unison cu procesul de modernizare a economiei mondiale: coordonarea relaţiilor cercetare - business - Guvern, stimularea oamenilor de afaceri şi implementarea în practică (transfer tehnologic) a rezultatelor performante, inovatoare obţinute de oamenii de ştiinţă. AITT este un centru în care teoria ştiinţifică se transpune în practică (ex.: producerea unui medicament, a unei linii tehnologice sau a unor soluţii, utilaje agricole). AITT este un nod de legătură pragmatică între oamenii de ştiinţă, pe de o parte, şi autorităţile publice, oamenii de afaceri, pe de altă parte. Acest nou gen de cooperare fiind unul vital pentru a putea face faţă provocărilor lumii moderne şi angajamentelor pe care şi le-a asumat R. Moldova în faţa comunităţii internaţionale.
Proiectul AITT, lansat de Academia de Ştiinţe a Moldovei în 2004, nu a fost un moft, ci o stringentă necesitate, pentru a ajuta statul R. Moldova să se apropie de standardele UE, spaţiu în care anume inovaţiile stau la baza performanţelor social-economice. AŞM şi-a propus implementarea rapidă a inovaţiilor şi transferarea tehnologiilor avansate în producţie, contribuind astfel atât la modernizarea statului R. Moldova, cât şi la ridicarea nivelului de trai al populaţiei, îmbunătăţirea sănătăţii publice, asigurarea securităţii ecologice, energetice etc. Proiectul AŞM a fost unul benefic pentru R. Moldova şi din alt punct de vedere: a salvat şi valorificat vechea infrastructură, care ruginea sau se ruina, modernizând-o atât cu bani de la bugetul de stat, cât şi prin investiţii private, granturi sau echipamente atrase de peste hotare.
De la crearea sa şi până în prezent, Agenţia a finanţat şi monitorizat implementarea a circa 110 proiecte de inovare şi transfer tehnologic cu finanţare bugetară şi cofinanţare (până la 50%) din business, în anul 2010 fiind aprobate pentru realizare 17 noi proiecte. Aceste proiecte vizează domenii strategice, precum: valorificarea resurselor umane, naturale şi informaţionale pentru dezvoltarea durabilă a economiei ţării; biomedicina, farmaceutica, menţinerea şi fortificarea sănătăţii; biotehnologii agricole, fertilitatea solului şi securitatea alimentară; nanotehnologii, inginerie industrială, produse şi materiale noi; eficientizarea complexului energetic şi asigurarea securităţii energetice, inclusiv prin folosirea surselor renovabile.
Timp de cinci ani, statul a direcţionat pentru realizarea proiectelor de inovare şi transfer tehnologic circa 27,316 mln. lei. Suma alocată sferei de inovare şi transfer tehnologic pentru anul 2010, aprobată prin Legea bugetului de stat, constituie 14,0 mln. lei, dintre care - 10,0 mln. lei sunt destinate realizării proiectelor de transfer tehnologic şi 4,0 mln. lei pentru dezvoltarrea infrastructurii inovaţionale.
Proiectele sunt selectate exclusiv în bază de concurs, desfăşurat în câteva etape: 1) examinarea şi selectarea preventivă la AITT; 2) expertizarea proiectelor în cadrul Consiliului Consultativ de Expertiză, structură independentă de executivul AŞM; 3) examinarea şi aprobarea pentru finanţare la şedinţele Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (CSŞDT - executivul) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Aceste decizii de finanţare se iau în şedinţă publică, în mod democratic, de toată comunitatea ştiinţifică, or, CSŞDT este un organ reprezentativ, având 17 membri: 5 reprezintă conducerea AŞM - din oficiu, 8 membri sunt din partea universităţilor, 1 reprezentant - AGEPI, 1 reprezentant - Consiliul Naţional pentru Atestare şi Acreditare, 1 reprezentant - Consiliul Consultativ de Expertiză şi 1 reprezentant al tinerilor cercetători.
Decizia de finanţare înseamnă un semnal bun pentru mediul de afaceri (potenţialii investori), statul arată că este conştient de riscurile existente, le acceptă şi doreşte să dezvolte această afacere inovaţională. Acest semnal este unul foarte important atât pentru potenţialii investori, cât şi pentru fondurile internaţionale de susţinere a inovaţiilor, care pot veni cu o cofinanţare de 50 % din costul proiectului.
Creşterea capacităţii de inovare, dezvoltare tehnologică şi asimilare în producţie a rezultatelor ştiinţifico-tehnologice este una esenţială pentru îmbunătăţirea competitivităţii economiei naţionale şi creşterea calităţii vieţi. În acest sens, se oferă prioritate proiectelor:
1) care dispun de potenţial înalt de implementare; 2) care presupun dezvoltarea IMM-urilor inovaţionale; 3) care preconizează obţinerea rezultatelor valoroase şi bine determinate; 4) care prevăd acţiuni concrete şi realizabile prin utilizarea optimă a mijloacelor financiare.
AITT dispune de un mecanism eficient de apreciere a cercetărilor ştiinţifice, de promovare a invenţiilor elaborate şi de identificare a posibilităţilor de implementare a acestor rezultate prin proiecte de transfer tehnologic. Pentru atingerea acestor obiective, Agenţia organizează auditul tehnologic al proiectelor de cercetări ştiinţifice aplicative, finanţate din bugetul de stat. În baza auditului, sunt recepţionate proiecte de inovare şi transfer tehnologic şi propuneri de completare a Bursei invenţiilor şi tehnologiilor de pe pagina web a Agenţiei: www.aitt.md. La această Bursă de pe site-ul Agenţiei, instituţiile de cercetare îşi pot plasa ofertele, iar agenţii economici interesaţi - cererile pentru noi produse, tehnologii, servicii etc.
Ţin să adaug în context că am iniţiat, totodată, organizarea de două ori pe an a unei conexiunii (punerea faţă în faţă) a reprezentanţilor sectorului de cercetare şi mediului de afaceri (Bursa invenţiilor şi tehnologiilor „O ofertă bună pentru o afacere profitabilă”), în cadrul cărora firmelor noi le sunt propuse pentru implementare invenţii şi tehnologii, produse, servicii, procese noi sau perfecţionate. Prin aceste politici pragmatice urmărim creşterea gradului de asimilare, aplicare şi dezvoltare a tehnologiilor avansate în mediul economic, tirajarea rezultatelor cercetărilor ştiinţifice - acţiuni care vor avea un impact direct asupra întregii societăţi: sporirea calităţii produselor, serviciilor, creşterea competitivităţii firmelor pe piaţă, implicit demonopolizarea şi scăderea preţurilor la produse/servicii, precum şi obţinerea unor profituri importante.
În scopul eficientizării colaborării cu instituţiile din sfera ştiinţei şi inovării, AITT organizează o dată în lună seminare tematice pentru instruirea responsabililor de inovare şi transfer tehnologic. Tematica seminarelor este cea mai diversă: identificarea şi perfectarea proiectelor de transfer tehnologic, auditul tehnologic al proiectelor de cercetări aplicative finanţate din bugetul de stat, studiul de marketing, întocmirea planurilor de afaceri, infrastructura inovaţională şi rolul acesteia în dezvoltarea businessului inovaţional etc.
Analizând rezultatele cercetărilor ştiinţifice efectuate în ultimii ani, observăm că, pe de o parte, în R. Moldova se fac cercetări în aproape toate domeniile, iar numărul proiectelor capabile să fie aplicate în practică este impunător. Pe de altă parte, însă, transpunerea acestora în practică este la un nivel relativ scăzut. Această situaţie se explică prin faptul că este foarte dificilă identificarea unui beneficiar pentru realizarea proiectelor de transfer tehnologic şi implementarea inovaţiilor, câtă vreme statul nu are un mecanism de acordare a facilităţilor pentru oamenii de afaceri care riscă să investească într-o afacere inovaţională, or, se ştie, inovaţiile implică în toată lumea riscuri, dar şi capacitatea redusă de absorbţie a întreprinderilor din Republica Moldova. Sectorul IMM-urilor este orientat relativ slab către activităţi de risc, mai cu seamă din cauza accesului redus la capital, băncile evitând să finanţeze/crediteze costurile acestora. De altfel, AŞM a înaintat de mai mult timp Guvernului propuneri concrete de îmbunătăţire a cadrului juridic pentru a stimula investiţiile în businessul inovaţional şi sperăm să rezolvăm cât de curând această problemă, care constituie o piedică în dezvoltarea economică a ţării.
O metodă eficientă de ameliorare a situaţiei financiare este acordarea granturilor de stat pentru crearea de noi întreprinderi inovative, precum şi subvenţionarea anumitor genuri de activitate, considerate de o importanţă majoră pentru economia ţării. O altă politică inteligentă promovată de stat ar fi cultivarea spiritului antreprenorial în rândul populaţiei apte de muncă, inclusiv în rândul savanţilor moldoveni. Educaţia în acest spirit trebuie să cultive acele competenţe, care generează un comportament de întreprinzător, precum: creativitatea, spiritul de iniţiativă, asumarea riscurilor, încrederea în sine, capacitatea de a lucra în echipă etc.
O altă metodă eficientă în procesul schimbării de mentalitate şi altoirii spiritului pragmatic o constituie instruirea tinerilor, precum şi a personalului întreprinderilor mici şi mijlocii cu funcţii de decizie şi/sau de execuţie, pe tematici prioritare: management, marketing, strategii de planificare, contabilitate, surse şi metode de finanţare a investiţiilor.
În acelaşi timp, dezvoltarea serviciilor de consultanţă acordate întreprinderilor mici şi mijlocii pentru elaborarea planurilor de afaceri şi de marketing, inclusiv pentru obţinerea finanţărilor din fondurile europene, a studiilor de piaţă şi de fezabilitate, trebuie să devină o parte componentă a procesului de promovare a culturii antreprenoriale.
Atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru cel de cercetare este foarte importantă cunoaşterea particularităţilor de finanţare din fonduri europene, precum şi modalităţile, instrumentele prin care acestea pot fi accesate în vederea creşterii competitivităţii economice. Prin accesarea şi câştigarea fondurilor europene, statul nostru sărac va avea de câştigat pe două direcţii: 1) ar economisi resursele investiţionale interne şi 2) cu banii atraşi din exterior de cetăţenii săi, ar putea realiza obiective strategice de creştere a durabilităţii economiei naţionale.
Prin acţiunile sale curente, Agenţia, în colaborare cu reprezentanţii instituţiilor de cercetare-dezvoltare, contribuie, pe de o parte, la implementarea unor soluţii promiţătoare de obţinere a biodieselului, bioetanolului, de producere a materialului semincer, a materialelor de construcţie etc., iar pe de altă parte, la creşterea capacităţii de inovare, dezvoltare tehnologică şi asimilare în producţie a rezultatelor ştiinţifico-tehnologice, pentru îmbunătăţirea competitivităţii economiei naţionale şi creşterea calităţii vieţii.
Noi oportunităţi de dezvoltare a economiei naţionale au apărut odată cu adoptarea Legii cu privire la parcurile ştiinţifico-tehnologice şi incubatoarele de inovare (2007), iniţiativă a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În baza acestei legi, CSŞDT al AŞM a creat parcurile ştiinţifico-tehnologice şi incubatorul de inovare, care reprezintă o soluţie de aur pentru firmele moldovene, întrucât pun la dispoziţia oamenilor de afaceri o serie de servicii strategice şi logistice pentru a-şi dezvolta afacerea. De exemplu, rezidenţilor PŞT „Academica” le sunt oferite spaţii amenajate, aceştia beneficiind de calculatoare, mobilier şi dotările necesare de birou. Aceştia beneficiază, de asemenea, de alte servicii: juridice, de marketing, consultanţă, în vederea derulării afacerii inovaţionale, de comunicaţie informaţională, pază etc., acordate de administratorul Parcului. În plus, prototipurile produselor inovaţionale ale rezidenţilor sunt expuse şi promovate la diverse expoziţii.
Aşadar, actualmente în R. Moldova activează trei parcuri ştiinţifico-tehnologice şi un incubator de inovare:
- Parcul ştiinţifico-tehnologic „Academica”, cu specializare universală, 26 de rezidenţi;
- Parcul ştiinţifico-tehnologic „Inagro”, specializat în agricultură intensivă şi ecologică, 17 rezidenţi;
- Parcul ştiinţifico-tehnologic „Micronanoteh”, specializat în microelectronică şi nanotehnologii, în prezent fiind anunţat concursul de selectare a rezidenţilor;
- Incubatorul de inovare „Inovatorul” cu specializare universală, 7 rezidenţi.
PARCUL ŞTIINŢIFICO-TEHNOLOGIC „ACADEMICA” a fost creat în anul 2007, prin Hotărârea Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM. Este situat pe str. Mioriţa nr. 5, mun. Chişinău şi dispune de cca 1400 mp de spaţiu pentru oficii. Are un profil universal, fără limitarea specializărilor şi vizează domenii precum: energia regenerabilă, producerea noilor tipuri de materiale de construcţie prin utilizarea nanotehnologiilor, utilizarea celor mai noi tehnologii de epurare a apei potabile şi a celei menajere, producerea aparatelor şi a sistemelor energetice etc.
În cadrul PŞT „Academica” sunt înregistraţi 26 de rezidenţi, majoritatea dintre care au iniţiat deja realizarea proiectelor aprobate. Prin eforturile acestora în anul 2009 au fost fabricate şi comercializate produse inovaţionale în volum de peste 12 mln. lei.
Date privind direcţiile de activitate a unor rezidenţi ai PŞT „Academica”
Nr. d/o |
Denumirea rezidentului |
Denumirea proiectului de inovare şi transfer tehnolog |
1. |
Agonis-Vin SRL |
Prelucrarea produselor vinicole secundare. Creşterea plantaţiilor de sorg, obţinerea sucului concentrat şi a alcoolului (spirtului) pentru bioetanol |
2. |
Anstec-met SRL |
Echipament pentru pulverizarea termică, laboratoare şi instituţii mobile |
3. |
Aselteh ÎS |
Prestarea serviciilor de producere în sfera businessului inovaţional |
4. |
Bioprodagro SRL |
Prelucrarea porumbului în bioetanol şi produse derivate |
5. |
BSTC (Biroul Special Tehnologic de Construcţie al AP) Mezon, ÎS |
Producerea schemelor integrale (circuitelor integrate), MEMS şi a instalaţiilor electronice pentru reducerea consumului de energie |
6. |
Casalux SRL |
Producerea sistemelor de iluminare, crearea şi transmiterea imaginilor prin intermediul fibrelor optice |
7. |
Cetatea de Sus SRL |
Tehnologia de elaborare şi editare a hărţilor şi a atlaselor geografice prin intermediul graficii computerizare |
8. |
Cimu-2005 SRL |
Producerea pompelor centrifuge cu aplicarea materialelor nanocompoziţionale în baza grafitului cu extensie termică şi nanotuburilor carbonice |
9. |
Etnoteh SRL |
Organizarea producerii şi realizării articolelor de artizanat popular tradiţional |
10. |
Design-Navigator SRL |
Producerea punctelor termice individuale conform tehnologiilor de inovare (pe tehnologie inovaţionale) |
11. |
Informinstrument |
Producerea convertizoarelor electronice (generatoarelor) cu tensiunea de 4,5 kWt rezistente la temperaturi înalte (200°C) |
12. |
MES SRL (filială) |
Producerea aparatelor electronice de control şi măsurat de tip nou pentru producţia agricolă, conform tehnologiilor de inovare |
13. |
Nobel-Grup SRL |
Fabricarea şi realizarea sistemelor de epurare a apei potabile prin metoda osmozei inversate |
14. |
Odgon SRL |
Producerea materialelor de construcţie din deşeuri tehnogene conform tehnologiilor de inovare pentru ridicarea pereţilor şi a construcţiilor de rezistenţă la UTM-2 |
15. |
Sincos-Plus SRL |
Producerea articolelor electronico-energetice conform tehnologiilor de inovare |
16. |
Vaptos SRL |
Producerea utilajului electronic de înaltă şi joasă tensiune pentru obiectele industriale şi civile, conform tehnologiilor de inovare |
17. |
Pasarea Fenix SRL |
Producerea materialelor de construcţie din deşeuri tehnogene, conform tehnologiilor de inovare pentru ridicarea pereţilor şi a construcţiilor de rezistenţa la UTM-2 |
PARCUL ŞTIINŢIFICO-TEHNOLOGIC „INAGRO” a fost creat în anul 2008, prin Hotărârea Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM. Specializare - agricultura intensivă şi ecologică. A fost creat în baza valorificării activelor de bd. Dacia nr. 58, mun. Chişinău, care includ: cca 100 ha terenuri arabile, cca 12.000 mp spatii pentru procesare, cca 5000 mp terenuri pentru oficii.
Infrastructura inovaţională a PŞT „Inagro” a fost creată pe parcursul anului 2009. S-au depus eforturi conjugate în vederea reabilitării plantaţiilor multianuale şi conversiunii terenurilor agricole destinate cultivării produselor agroalimentare ecologice. Parcul are înregistraţi în prezent 17 rezidenţi. Volumul produselor inovaţionale realizate în anul 2009 de rezidenţii PŞT „Inagro” a constituit 695,5 mii lei, iar în primul trimestru al anului 2010 constituie deja 506,1 mii lei.
Proiectele selectate pentru implementare în cadrul PŞT „Inagro” vizează:
- reciclarea deşeurilor industriei vinicole în scopul utilizării acestora pentru fabricarea preparatelor fungicide;
- producerea biopreparatelor de protecţie a plantelor pentru agricultura ecologică;
- cultivarea şi procesarea produselor agricole ecologice;
- selecţia şi hibridizarea suinelor şi purificarea dejecţiilor suine.
Suntem în proces de rezolvare a unei alte probleme importante pentru producătorul autohton şi anume crearea unei pieţe agroalimentare angro în cadrul PŞT „Inagro”, destinată comercializării produselor agricole ecologice şi a produselor obţinute prin aplicarea tehnologiilor avansate.
Pentru definirea obiectivelor strategice de dezvoltare continuă a PŞT „Inagro”, au fost organizate o serie de consultaţii cu experţi din SUA, specializaţi în problemele organizării transferului tehnologic în agricultură, în urma cărora a fost elaborat proiectul „Planului de dezvoltare strategică a Parcului ştiinţifico-tehnologic „Inagro” pentru anii 2009-2016”. Planul prevede crearea în cadrul Parcului a loturilor demonstrative etalon, cu suprafaţa cuprinsă între 4 şi 10 ha, destinate cultivării produselor fitotehnice, prin aplicarea tehnologiilor intensive şi ecologice. Au fost selectate şi recomandate pentru implementare în cadrul parcului circa 20 de tehnologii, cu garanţii sigure de obţinere a recoltelor profitabile.
În acest Plan strategic de dezvoltare a PŞT „Inagro” sunt stipulate, de asemenea, măsuri pentru crearea întreprinderilor de infrastructură de piaţă, sistemului clusterial de organizare a producţiei, procesării, depozitării şi comercializării produselor agroalimentare, a unei reţele de mini-întreprinderi de procesare etc.
INCUBATORUL DE INOVARE „INOVATORUL” a fost creat în anul 2007, prin Hotărârea Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, pentru a asigura dezvoltarea afacerilor inovaţionale de la etapa apariţiei ideii. Este situat pe str. Mioriţa nr. 5, mun. Chişinău şi dispune de cca 500 mp de spaţiu/oficii. Are o specializare universală, având capacitatea de incubare a proiectelor din cele mai diverse domenii şi direcţii prioritare de dezvoltare.
În anul 2009, în cadrul Incubatorului „Inovatorul” şi-au realizat proiectele inovaţionale patru rezidenţi. În ansamblu, rezidenţii Incubatorului au fabricat în perioada anului 2009 produse inovaţionale în volum de peste un milion lei, iar în primul trimestru al anului 2010, acest volum a constituit 350,0 mii lei. În prezent, la Incubatorul de Inovare activează 7 rezidenţi.
Crearea PARCULUI ŞTIINŢIFICO-TEHNOLOGIC ÎN DOMENIUL MICROELECTRONICII ŞI NANOTEHNOLOGIILOR „MICRONANOTEH” a fost aprobată în anul 2009, prin hotărârea Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM. În prezent se desfăşoară concursul de selectare a rezidenţilor. Acest parc a fost creat în baza Institutului de Cercetări Ştiinţifice „ELIRI” SA.
În concluzie, putem afirma cu fermitate că procesul de inovare şi transfer tehnologic, lansat de AŞM şi AITT, a început a da rezultate încurajatoare. A fost creată o bază pentru promovarea businessului inovaţional, au fost create condiţii pentru transferul tehnologic, pentru aplicarea performanţelor din ştiinţă în producţie. Rămâne ca toţi actorii implicaţi să conştientizeze faptul că după criza financiară mondială, lumea s-a schimbat, se promovează intens proiectul mondial de edificare a unei economii bazată pe cunoaştere. Pentru a face faţă noilor provocări ale mileniului, nu avem o altă cale de dezvoltare, modernizare a statului, decât prin inovarea permanentă a economiei, motivarea cercetătorilor, crearea şi stimularea activităţilor antreprenoriale, a IMM-uri inovaţionale etc. M-am întors recent de la Helsinki, unde am participat cu un raport la Conferinţa Internaţionala „Policies to Address Financing and Entrepreneurial Challenges in High-growth Innovative Firms” şi mi-am întărit această convingere. Mecanismele de stimulare a afacerilor inovaţionale şi de finanţare a IMM-urilor tehnologice, prezentate de autorităţile finlandeze, ne-au dovedit o dată în plus că, calea nebătătorită încă în anul 2004, aleasă de Academia de Ştiinţe a Moldovei în promovarea spiritului inovator şi a noilor tehnologii, a fost una dreaptă şi salvatoare pentru R. Moldova. Urmează să dezvoltăm proiectele strategice, să consolidăm rândurile cercetătorilor şi ale oamenilor de afaceri, să convingem autorităţile de necesitatea creării unui cadru juridic care să răspundă provocărilor lumii moderne.
Având în vedere prezentarea făcută mai sus privind activitatea Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, închei cu opinia, că nu trebuie să mergem pe calea dezbinării, a subminării activităţii ştiinţifice, de inovare şi transfer tehnologic, a lichidării structurilor existente, care au început să dea rezultate palpabile, dar sa câştigăm timp şi bani pentru ţară, prin păstrarea, valorificarea a ceea ce avem, să ne mişcăm pe calea progresului, a perfecţionării reformelor începute pentru a atinge rezultatele mult aşteptate de către societate.
Sursa: ziarul TIMPUL din 18 iunie 2010, paginile 10 şi 11 anexate în format PDF |