Ştiinţa şi pasiunea continuă pentru valoare – crezul de neclintit al acad. Anatol Drumea

2010-06-15
 

În acest mijloc de Cireşar, spre Lumea Eternităţii, a mai plecat un nume, o demnitate, un distins savant, personalitate notorie în domeniul seismologiei – academicianul Anatol Drumea, lăsând doar amintirea şi rodul faptelor frumoase şi nobile, bune şi înălţătoare.

Sentimentul unei mari pierderi, regretul şi profunda durere a cuprins din nou comunitatea ştiinţifică, care a primit cu tristeţe în suflet vestea despre plecarea la cele veşnice a academicianului Anatol Drumea. În ceasul plecării Domniei sale în lumea celor fără de întoarcere, cei care au moştenit lumina cunoaşterii şi bucuria împlinirii intelectuale, colegi, prieteni, rude, au venit să-i aducă un ultim omagiu regretatului savant, aceasta fiind o vie mărturie de înaltă consideraţie pentru tot ce a fost pe parcursul rodnicei sale existenţe.

Mitingul de doliu a fost deschis de către m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM, care a exprimat sincere condoleanţe familiei îndoliate, prietenilor, colegilor, în aceste clipe de cumplită tristeţe. „Cu adâncă durere în suflet am primit vestea despre trecerea în nefiinţă a academicianului Anatol Drumea, dr. hab. în geologie, savant de talie mondială, personalitate notorie, care şi-a consacrat toată viaţa ştiinţei, ducând faima Moldovei departe de hotarele ei”, a menţionat vicepreşedintele AŞM, subliniind, în mod special, Omenescul cu care l-a înzestrat natura, care era unul de profunzime şi pasiunea continuă pentru valoare.

„Deşi fiecare dintre noi recunoaşte, că decesul este un proces biologic inevitabil, de fiecare dată când pierdem, un prieten, un savant, simţim o mare durere. Este imposibil să exprimi în cuvinte sentimentele de durere, ce ar reda această grea pierdere”, a remarcat acad. Teodor Furdui, preşedinte interimar al AŞM, care a mărturisit că îl cunoaşte pe regretatul academician încă din anii de studenţie şi are doar amintiri frumoase, fapt care îi justifică dreptul de a afirma, că nu doar ştiinţa autohtonă, dar şi cea mondială a pierdut un savant notoriu în domeniul geofizicii şi seismologiei.

Un cuvânt de adio, în numele colaboratorilor, a rostit dr. hab. Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie al AŞM, care a mărturisit că e greu să vorbeşti la trecut despre acad. Anatol Drumea, dat fiind că doar o săptămână în urmă discuta cu Domnia sa despre problemele institutului şi nimic nu prevestea acest sfârşit tragic. Menţionând semnificaţia moştenirii ştiinţifice a academicianului, directorul institutului a declarat, că numele acad. Anatol Drumea este indispensabil de istoria institutului, Domnia sa fiind fondatorul institutului. „Este un moment dramatic pentru institutul nostru, pe care trebuie să-l depăşim. Este o pierdere irecuperabilă, o pierdere pentru ştiinţă, pentru cultura noastră, pentru întreaga societate”.

„Am simţit un cutremur profund de îndurerare când am aflat de plecarea dintre noi a acad. Anatol Drumea”, a spus acad. Andrei Andrieş, preşedinte de onoare al AŞM, specificând că această colosală pierdere va fi simţită nu doar de către oamenii de ştiinţă, dar şi de locuitorii republicii. Atunci când se produceau cutremure, doar Domnia sa, având pregătire temeinică ştiinţifică, dar şi stilul particular de a explica ce se întâmplă, putea aduce calmul şi liniştea pentru locuitorii debusolaţi, indicând şi modul adecvat de comportare în atare situaţii.

Mereu preocupat de găsirea modalităţilor de selectare şi promovare a valorilor, acad. Anatol Drumea spunea că „numai prin valori veritabile va dăinui neamul nostru”, îşi aminteşte acad. Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional de Acreditare şi Atestare. „Zilele acestea s-a încheiat crugul vieţii celui care a fost acad. Anatol Drumea”, a remarcat preşedintele CNAA, specificând că regretatul savant, alături de alte nume notorii, pleacă din generaţia personalităţilor primului val al Academiei, generaţie care, pe drept cuvânt, a ctitorit Academia.
Exprimându-se în limbajul şi terminologia geologică, acad. Valeriu Canţer l-a asemuit cu „o platformă de foraj” din care se scot noi cunoştinţe, noi elemente de tehnologie, iar cu încetarea din viaţă a savantului va dispărea şi acea platformă generatoare de idei. Speranţa e în cei 12 doctori pe care i-a pregătit sau, după cum s-a exprimat acad. Canţer - cei „12 apostoli” ai ştiinţei pe care Domnia sa a promovat-o. Ştiinţa l-a întregit pe acad. Drumea, devenind o personalitate integră şi întru totul confirmă vorba anticilor, că „ştiinţa şi arta îl fac pe om integru”.

Ca Om, academicianul Anatol Drumea a pierdut lupta cu viaţa, dar a fost salvată valoarea şi decenţa în realizarea lucrurilor mari, pentru care a avut un crez de neclintit, rămânând, astfel, o figură emblematică în galeria personalităţilor care a slujit cu demnitate şi dăruire ştiinţa.

Să-i fie păstrată curată amintirea, iar urmaşii să-i desăvârşească crezul.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel, 27-23-37