Referendumul pentru predarea religiei în școli nu va avea loc. Curtea de Apel a anulat astăzi hotărârea Comisiei Electorale Centrale, prin care a fost înregistrat grupul de inițiativă, pentru colectarea semnăturilor privind desfășurarea unui referendum pentru predarea obligatorie a Bazelor Ortodoxiei în școli.
Inițiativa de desfășurare a unui asemenea referendum a venit din partea unui grup de inițiativă, în frunte cu fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Valeriu Pasat, să colecteze semnături pentru inițierea referendumului cu privire la predarea religiei, în mod obligatoriu, în școli.
Decizia Curții de Apel a fost luată după ce mai multe organizații nonguvernamentale au depus plângeri în instanță, calificând drept încălcare a dreptului la liberă alegere studierea, în mod obligatoriu, a religiei în școli.
Inițiativa privind organizarea unul referendum național pentru predarea „Bazelor Ortodoxiei” în școlile din Republica Moldova a fost lansată la 26 martie curent. „La 9 februarie am lansat volumele „Ortodoxia în Moldova. Puterea, Biserica, Credincioșii” și tot atunci am anunțat că voi lupta pentru predarea „Bazei Ortodoxiei” în școlile din Republica Moldova”, a declarat atunci Valeriu Pasat. Grupul de inițiativă anunțase, la 26 martie, că un grup de specialiști a și elaborat un proiect de lege în acest sens, care spune că „Bazele Ortodoxiei” să fie obligatoriu pentru toți elevii, ca disciplina să fie predată de două ori pe săptămână, de către profesori de religie ortodoxă, precum și alte prevederi.
Pasat mai declarase anterior că „este conștient de faptul că deschide ușa interprătărilor și discuțiilor”, dar că nu face decât să „profite de dreptul său constituțional”.
La începutul acestui an, după o discuţie cu premierul Filat, Înalt Prea Sfinţitul Vladimir anunţase că, de la 1 septembrie 2010, religia va fi studiată în şcoli ca obiect obligatoriu. Pe de altă parte, Mitropolia Basarabiei a anunţat că pledează pentru studierea religiei în mod opţional.
Recent, premierul Vlad Filat a menționat că este convins că Mitropolia Moldovei este implicată într-un proiect politic, lansat de către fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Valeriu Pasat. „Este un proiect pur politic şi trebuie să recunoaştem că Mitropolia Moldovei este implicată în acest proiect”, a spus premierul. Filat a mai spus că atunci când a avut întrevederea cu Mitropolitul Vladimir şi cel al Mitropoliei Basarabiei a urmărit identificarea unei soluţii comune în ceea ce priveşte predarea religiei în şcoli.
Sursa: http://www.jurnal.md/ro/news/curtea-de-apel-nu-referendumului-pentru-predarea-religiei-188103/ |