Academicianul Anatol DRUMEA (14.02.1930 – 12.06.2010)

2010-06-13
 

Comunitatea ştiinţifică din ţară şi de peste hotare, învăţământul superior şi cultura naţională au suferit o pierdere irecuperabilă.

La 12 iunie 2010, după o suferinţă grea şi îndelungată, a încetat să bată inima membrului titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei Anatol DRUMEA, doctor habilitat în ştiinţe geologo-mineralogice.

Profesorul universitar Anatol DRUMEA s-a născut la 14 februarie 1930 în oraşul Chişinău. A absolvit Facultatea de Geologie a Universităţii de Stat din Chişinău (1954) şi doctorantura la Institutul de Geologie al Academiei de Ştiinţe din Ucraina (1957).

Savantul cu renume mondial în geologie, geofizică şi seismologie, profesorul Anatol DRUMEA, personalitate de o vastă erudiţie şi cultură, manager cu inepuizabile capacităţi organizatorice şi-a consacrat întreaga sa activitate activităţii în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, parcurgând treaptă cu treaptă funcţiile de cercetător ştiinţific inferior, cercetător ştiinţific superior, şef de laborator la Institutul de Geologie şi Substanţe Minerale Utile al A.Ş.M., director al Staţiunii Seismice „Chişinău” (1957-1967), director adjunct (1968-1970), director al Institutului de Geofizică şi Geologie al A.Ş.M. (1970-2002), director de onoare al acestui institut şi şef al Laboratorului de seismologie (din 2002).

A fost fondator al direcţiei ştiinţifice în domeniul seismologiei din Republica Moldova. A efectuat cercetări valoroase privind seismo-tectonica şi zonarea seismică a teritoriului Republicii Moldova şi a regiunii carpato-balcanice. A realizat un şir de lucrări consacrate evaluării seismicităţii şi structurii tectonice a teritoriului republicii şi a regiunilor limitrofe, în urma cărora au fost editate câteva monografii şi un set de hărţi, cum ar fi harta tectonică a teritoriului dintre Nistru şi Prut - prima hartă a zonării seismice a teritoriului Republicii Moldova, care timp de peste 30 de ani serveşte drept punct de referinţă pentru elaborarea setului de hărţi de microzonare seismică a localităţilor din diferite zone ale ţării.

Dezvoltând concepţia tectonicii plăcilor litosferice, a demonstrat ca studierea proceselor la adâncimi destul de mari are un rol deosebit în soluţionarea multor probleme fundamentale ale seismologiei şi geologiei. A demonstrat că efectul seismic al focarului Vrancea este provocat de către coliziile a două blocuri din scoarţa terestră: platforma est-europeană şi orogenul carpatic, care se mişcă în direcţii contrare de-a lungul fracturii tectonice majore pericarpatice.

A efectuat cercetări ştiinţifice în cadrul unor proiecte internaţionale privind seismicitatea Oceanului Atlantic, care au finisat cu editarea lucrării fundamentale „Atlasul geologo-geofizic al Oceanului Atlantic”, a contribuit efectiv la zonarea seismică a teritoriului Venezuelei şi microzonarea teritoriului oraşului Caracas. În calitate de expert, a participat în diferite comisii internaţionale pentru examinarea problemelor seismicităţii terenurilor de construcţie a unor centrale atomice în Iugoslavia, Irak, Bulgaria, Mexic.

Rezultatele investigaţiilor sistemice şi cercetărilor profunde au fost publicate în peste 250 de lucrări ştiinţifice, inclusiv în monografii. A pregătit 12 doctori habilitat şi doctori în ştiinţe.

Meritele savantului, profesorului şi managerului Anatol DRUMEA au fost menţionate cu titlurile onorifice „Laureat al Premiului de Stat”, „Om Emerit” şi „Ordinul Republicii”. A fost nominalizat de centrul Biografic internaţional din Cambridge „Omul anului 2003” şi „Omul secolului XXI”.
A trecut pe calea veşniciei un stâlp al societăţii, dotat cu frumoase virtuţi intelectuale şi spirituale, care a contribuit substanţial în dezvoltarea ştiinţei şi culturii, optând mereu pentru perfecţionarea procesului de cercetare a instituţiei.

Pentru toate îi suntem recunoscători Omului, care a fost Anatol DRUMEA. Numele Domniei sale va fi la loc de cinste în panteonul culturii naţionale, rămânând pentru totdeauna în amintirea prietenilor, colegilor de breaslă, discipolilor, a tuturor celor care l-au cunoscut.

Sincere condoleanţe familiei îndurerate şi rudelor.

Dumnezeu să-l odihnească cu cei drepţi.

Vlad FILAT, Serafim Urechean, Marian LUPU, Dumitru Diacov,
Gheorghe DUCA, Teodor FURDUI, Ion TIGHINEANU, Mariana ŞLAPAC,
Ion GUCEAC, Andrei ANDRIEŞ, Mircea BOLOGA, Valeriu CANŢER,
Tatiana CONSTANTINOV, Haralambie CORBU, Boris GAINA, Alexandru ROŞCA,
Simion TOMA, Ion DEDIU, Stanislav GROPPA, Constantin MORARU,
Vasile ALCAZ, Vasile NEAGA, Ion ILIEŞ.


P.S. Mitingul de doliu va avea loc în ziua de marţi, 15 iunie la ora 10.00, în blocul central al Academiei de Ştiinţe din bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, 1.