Radio Vocea Basarabiei: Cum stimulăm IMM-urile? (audio)
2010-05-31
Scris de Lidia Petrenco
Reprezentanţi ai mediului de afaceri din Republica Moldova, în dialog cu autorităţile central, s-au întrunit joi, în cadrul unei conferinţe Internaţionale, pentru a discuta perspectivele de dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, prin prisma Inovaţiilor, Modernizării şi a Managementului de performanţă.
Un reportaj de la conferinţă semnează Lidia Petrenco.
Participanţii la conferinţă au trasat obiective concrete, care prevăd modernizarea tuturor componentelor în activitatea IMM-urilor. Un punct aparte, exprimat de preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, şi susţinut de premierul Vlad Filat, se referă la implicarea activă a Instituţiilor Ştiinţifice în promovarea progresului.
"Este necesar ca relaţiile dintre IMM-uri, Academia de Şiinţe şi universităţile din Moldova să fie fortificate şi interconectate la nivel de transfer a noilor tehnologii, dar şi la nivel de coordonare a actelor legislative şi normative", a precizat în context Vlad Filat.
Dar, pînă a atinge înalte niveluri de performanţă, IMM-urile din RM au de confruntat o realitate deseori incomodă pentru întreprinzători. Viceminstrul economiei, Octavian Calmîc a menţionat că anume întreprinderile mici şi mijlocii au reuşit să se restabilească mai uşor ca urmare a crizei economico-financiare. Dar, în continuare problema nr. 1 a IMM-urilor este dificultatea de a obţine finanţări.
În discuţii cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, am încercat să aflu în ce măsură criza a fost depăşită şi dacă facilităţile oferite de stat se fac resimţite în practică.
Reprezentantul Asociaţiei Business-ului Mic Ungheni, Alexandru Crăciun susţine că se resimte o ameliorare uşoară şi că a reuşit să negocieze cu o bancă comercială reducerea ratei dobînzii de la 24 la 17 %.
Optimismul acestui întreprinzător nu a fost împărtăşit în egală măsură de reprezentantul mărcii Comerciale autohtone "Fresh and Joy", Angela Chelaru.
Întreprinzătorul a precizat că produsele sale nu au acces pe rafturile magazinelor locale, cu atît mai mult pe pieţile externe, a precizat Angela Chelaru.
Solicitat de jurnalişti, premierul RM a fost întrebat ce acţiuni ar întreprinde în eventual postură a unui mic întreprinzător, după şi cea de prim-ministru.
Şeful executivului a precizat că programul de relansare economică a RM prevede liberalizarea şi debirocratizarea sistemui de autorizări, excluderea reglementărilor abuzive, introducerea standardelor de calitate şi a sistemului de management al calităţii, crearea business incubatoarelor şi a parcurilor industriale.