Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică anunţă cu tristeţe în suflet că în ziua de 23 mai 2010
a plecat la cele veşnice doctorul în ştiinţe fizico-matematice Iurii A. Simonov,
şef al Laboratorului Metode Fizice de Studiere a Solidului
al Institutului de Fizică Aplicată al Academiei de Ştiinţe a Moldovei
Dl Iu.A. Simonov a activat în I.F.A. din 1960 după absolvirea în acelaşi an a facultăţii de fizică a Universitaţii de Stat din Gorkii (Nijnii Novgorod, Rusia), specialitatea cristalografia şi fizica cristalelor.
Cariera ştiinţifică dr. Iu.A. Simonov şi-a început-o de la funcţiile inferioare şi cu succes a trecut toate treptele de funcţii ştiinţifice din laborator. În Academia de Ştiinţe dl Simonov a lucrat din 1960 ca laborant superior în laboratorul de analiză structurală a Secţiei de Fizică şi Matematică. Primele lucrări de cercetare au fost legate de studiul structurii polimerului coordinativ CdCl2Py2. În 1967 a urmat o stagiune la Universitatea de Stat din Moscova la catedra de cristalografie sub conducerea acad. N.V. Belov (9 luni). După absolvirea cu succes a doctoranturii fără frecvenţă în a.1967 dl Simonov susţine teza de doctor în ştiinţe fizico-matematice tema fiind “Structurile cristaline ale unor săruri de cupru cu acizii monocarbonici” în Consiliul Ştiinţific de pe lângă Universitatea de Stat din Gorkii (Nijnii Novgorod, Rusia).
Toată activitatea ştiinţifică a fost strâns legată de Academia de Ştiinţă a Moldovei. În anii 1967 –1978 intersul ştiinţific este dominat de problema structurii compuşilor coordinativi. Aici se pot menţiona câteva direcţii:
- studiul structurii carboxilaţilor de cupru şi corelaţia structura – proprietăţile lor magnetice;
- cercetarea clusterilor metalelor 3d cu liganzi având funcţie-punte de natură diferită;
- influenţa mediului din reacţiile de sinteză a dioximaţilor metalelor de tranziţie asupra structurii compuşilor obţinuţi.
Din 1978 se poate menţiona o schimbare bruscă în tematica de cercetare, legată de Programul de cercetare a complexonilor macrociclici şi a analogilor lor. De aici în următorii ani direcţiile principale în activitatea de cercetare au fost:
- studiul eterilor-coroană, al analogilor lor, al complecşilor respectivi, ce conţin metale sau molecule protono-donore. Ulterior, în urma acestor cercetări, interesul ştiinţific a fost focalizat spre compuşii cu incluziuni şi problemele interacţiunilor fine nevalente din cristale. În ultimii ani această direcţie în cercetare a primit denimirea de „chimia supramoleculară”.
- studiul structural al calixarenilor, heterocalixarenilor şi a compuşilor cu incluziune formaţi în baza lor.
- dezvoltarea şi confirmarea structurală a concepţiilor noi referitor la compuşii coordinativi, propuse de acad. N. Gărbălău, legate de condensarea templată a liganzilor pe matriţa ionilor de metal.
Lucrările ştiinţifice ale dlui Simonov în domeniul cristalochimiei compuşilor coordinativi au fost menţionate în 1983 cu Premiul de Stat al RM, iar în 1994 i-a fost decernat al 2-lea Premiu de Stat al RM pentru studiul produselor condensării template pe matriţă de metal. În aceşti ani concomitent dl Simonov se mai implică într-o direcţie importantă de cercetare şi anume: studiul corelaţiei structura –proprietăţi din compuşii biologic activi (1,4-benzodiazepina, buspirona şi analogii lor, ş.a.). Lucrările din acest ciclu au fost menţionate în 1998 cu Premiul Preşedinţilor a trei Academii – Ucraina, R. Moldova şi R. Belarus.
În anii 1960 – 1970 dl Simonov a ţinut un curs de cristalografie la Universitatea de Stat din Moldova, iar din anii 70 permanent a fost antenat la pregătirea doctoranzilor. Sub conducerea lui au fost pregătite şi susţinute 14 teze de doctor la specialităţile cristalografia şi cristalofizica, la chimia anorganică.
Pe parcursul anilor dl Simonov trece toate treptele de colaborator ştiinţific - cercetător ştiinţific inferior, superior, coordonator, iar din 1996 devine şeful laboratorului “Metode fizice de cercetare a solidului”. Şeful de laborator Iu. Simonov a activat cu succes în direcţia ştiinţifică aleasă, fiind bine cunoscut şi apreciat de comunitatea ştiinţifică internaţională în domeniul structurii cristalelor, cu succes a condus realizarea programelor internaţionale de colaborare cu unele centre ştiinţifice din Rusia, SUA, Polonia, România, Ucraina, Germania, Italia ş.a.. Dr. Simonov a urmat încă un şir de stagiuni, inclusiv la Universitatea din Parma, Italia (3 luni), Institutul de Chimie Fizică al Academiei de Ştiinţe din Varşovia, Polonia (1 lună, 3 luni) şi tot aici se pot menţiona un număr mare de vizite la Institutul de Chimie Fizică al Academiei de Ştiinţe din Varşovia, la Universităţile din Poznan şi Gdansk, Polonia pentru a efectua lucrări experimentale atât de necesare laboratorului.
Pentru rezultatele sale ştiinţifice performante a fost menţionat cu granturi individuale ale ISF, Asociaţiei Cristalografilor din SUA. Dl Simonov a participat la realizarea a 8 proiecte INTAS, în 4 din care fiind responsabilul de proiect. În anii 2002 - 2004 a participat la realizarea proiectelor CRDF – MRDA şi SCOPES în calitate de conducător de proiect. Pentru rezultatele obţinute dl Simonov a fost menţionat cu un şir de premii şi medalii : 1983, 1994 - Premiul de Stat al Republicii Moldova, 1996 - Premiul Prezidiului Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova în domeniul ştiinţei şi tehnicii, 1996 - Medalia “Meritul civic” (Moldova), 1996 - Medalia de onoare a Universităţii Politehnice din Gdansk, 1996, 1997, 2006 - Diploma de onoare a Academiei de Ştiinţe din Moldova, 2005 – Diploma de Onoare a Guvernului R. Moldova, 2006 – titlul onorific „Om emerit”, 2007- Medalia AŞM „Dmitrie Cantemir”, Premiul AŞM pentru realizări.
În total în reviste ştiinţifice de prestigiu şi în Rezumatele Conferinţelor Internaţionale au fost publicate peste 1000 lucrări ştiinţifice, circa 500 fiind articole. În Baza de Date ISI există informaţie referitor la 483 articole, ce sunt citate de 2411 ori (media pe an a citării este de 65.16), indexul h al dlui Iu.A. Simonov este 20. Dl Simonov şi-a prezentat rezultatele, inclusiv în formă de lecţii invitate, la un şir de Congrese, Conferinţe şi Şcoli internaţionale, iar articolele ştiinţifice s-au publicat în aşa reviste de prestigiu din acest domeniu ca : “Кристаллография”, “Журнал неорганической химии”, „Журнал структурной химии”, Journal of Inclusion Phenomena and Macrocyclic Chemistry, Acta Crystallographica, Chemistry – A European Journal, Tetrahedron Letters, Supramolecular Chemistry, Journal of Molecular Structure ş.a.
Dr Simonov este posesorul a 19 brevete, este decorat cu medalia „Inventator al URSS”, este premiat cu medalii la expoziţiile din Moldova şi Geneva. Graţie aptitudinilor organizatorice şi rezultatelor ştiinţifice performante, de nenumărate ori a fost inclus în Comitetele de Organizare ale Conferinţelor şi Congreselor internaţionale.
Spunându-i adio colegului nostru cu ocazia plecării la cele veşnice, în lumea celor drepţi, menţionăm încă o dată, că mari sunt meritele domniei sale în dezvoltarea ştiinţei fundamentale din Republica Moldova, Domnul să-i ierte greşelile comise cu voie, dar şi cele fără de voie, fie-i ţărâna uşoară, iar amintirea luminoasă - de-a pururi în memoria noastră!
Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică
al Academiei de Ştiinţe a Moldovei
|