Conferinţa internaţională ICTEI 2010. Prezentul şi viitorul se intersectează la orizont

2010-05-21

La 20 mai curent, în incinta Universităţii Tehnice a Moldovei, şi-a început lucrările Conferinţa Internaţională cu genericul „Telecomunicaţii, Electronică şi Informatică” ICTEI 2010, ediţia a treia, organizată de UTM, în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor şi cu susţinerea Ministerului Educaţiei. Forul ştiinţific nominalizat îşi propune drept obiectiv strategic întrunirea savanţilor, inginerilor, producătorilor şi utilizatorilor, care activează în sfera Comunicaţiilor, Electronicii şi Informaticii, pentru a-şi prezenta rezultatele din domeniile respective, a discuta şi a face un schimb de informaţii în acest sens, a stabili relaţii multilaterale în vederea integrării activităţilor în cercetare, educaţie şi producţie.

Acad. Ion Bostan, rectorul UTM, la deschiderea Conferinţei internaţionale, a specificat că evenimentul ştiinţific face parte din şirul de manifestări, dedicate Săptămânii Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Necesitatea formării inginereşti continue, a subliniat vorbitorul, trebuie să fie conştientizată de către stat, firme şi, mai ales, de reprezentaţii acestei profesii. Inginerul viitorului poate fi definit doar prin creativitate notorie, pregătire multidisciplinară, lucru în echipă şi comunicare. Inginerul sporeşte calitatea vieţii prin implementarea proiectelor şi tehnologiilor inovative, de aceea ce trebuie să ţinem cont în pregătirea specialiştilor de înaltă calificare. Experienţa de până acum ne demonstrează că inginerii pot stăpâni tainele tehnologiilor informaţionale în interesul societăţii.

Participanţii la această manifestare au fost salutaţi cordial de dl Leonid Bujor, ministrul educaţiei, care a mulţumit organizatorilor pentru buna desfăşurare a Conferinţei Internaţionale şi oaspeţilor străini – pentru susţinerea unor proiecte de anvergură în Republica Moldova. În acest sens, oficialul s-a referit la inaugurarea Canalului optic (Fiber Link) Republica Moldova – România, conectat la reţeaua academică transeuropeană GEANT, cu o capacitate de 30 de ori mai mare decât acea pe care a avut-o sfera ştiinţei şi educaţiei din ţară în anul precedent 2009. La această realizare de performanţă, după cum am comunicat deja, au contribuit prin granturile sale Consiliul Ştiinţific NATO şi Comisia Europeană, graţie cărora a fost creată şi dezvoltată o infrastructură modernă de comunicaţii optice şi fără fir (wireless) pentru e-ştiinţă, e-educaţie şi e-medicină din Moldova.

Prezent la Conferinţa internaţională, acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, a precizat că evenimentul în desfăşurare constituie o ocazie deosebită pentru consolidarea obiectivelor Asociaţiei RENAM – de a augmenta accesul comunităţii ştiinţifico-educaţionale din Republica Moldova la sistemul informaţional european, prin racordarea lui la un nou tronson de capacitate sporită peste Prut. Importanţa inaugurării Canalului optic este una cu totul deosebită: podul informaţional dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană capătă noi dimensiuni şi valenţe. Şi aceasta are loc în ajunul asocierii comunităţii ştiinţifice din ţara noastră la programul european FP-7.

În cuvântul său de salut acad. Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare al RM, s-a referit la triada magică TEI – Telecomunicaţii, Electronică şi Informatică, care a propulsat civilizaţia pe o treaptă calitativ nouă de dezvoltare. Nici un domeniu n-a cunoscut astfel de ritmuri de dezvoltare ca acestea şi pe o perioadă destul de lungă. Profitând de prezenţa unor demnitari de stat la Conferinţă, savantul a lansat propunerea de a prelungi sau a extinde încă pe 5 ani acele facilităţi de impozitare, introduse în unele sectoare din domeniile respective. Şi drept argument a subliniat: TEI au adus fenomenul calitativ de reţea, care azi tot mai dens împăienjineşte lumea prin internet, dar la orizont deja se reliefează reţelele GRID, în cadrul cărora se unesc calculatoarele. Deci, prezentul şi viitorul se intersectează aievea.

Participanţii la conferinţă au fost, de asemenea, salutaţi de prof. Gheorghe Ciocanu, rectorul Universităţii de Stat din Moldova, preşedintele Consiliului RENAM; Dorin Recean, ministrul adjunct al tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor; Alexandru Machedon, directorul general al Companiei StarNet; Chiril Gaburici, directorul general al SA Moldcell ş.a.

A urmat evenimentul-cheie de inaugurare Canalului optic Republica Moldova – România: panglica a fost tăiată de acad. Andrei Andrieş, directorul general al Asociaţiei RENAM, asistat de înalţii oaspeţi europeni: Wim Jansen, director proiecte e-infrastructură al Directoratului general Societatea Informaţională şi Media al Comisiei Europene; dr. Chris de Wispelare, Hans Mueller, Eric Perlow – oficiali de la Consiliul ştiinţific NATO, ş.a.

În a doua jumătate a zilei Conferinţa şi-a ţinut lucrările pe secţiuni, axate pe noile realizări şi implementări ce ţin de domeniile: reţele şi tehnologii de telecomunicaţii; lasere în telecomunicaţii şi procesarea informaţiei; sisteme electronice, optoelectronice şi informaţionale; materiale, componente şi dispozitive în electronică şi comunicaţii; ştiinţa informaţiei şi a calculatoarelor; tehnologii Grid; robotică şi procesarea imaginilor; produse soft: elaborarea şi testarea; metrologia şi tehnica măsurărilor; tehnologii şi aplicaţii spaţiale; ingineria biomedicală; management şi marketing în telecomunicaţii; electronică şi informatică; tehnologii moderne de instruire în învăţământul universitar.

La conferinţa internaţională participă circa 300 de persoane, inclusiv 100 de tineri cercetători – doctoranzi, masteranzi şi studenţi – ceea ce corespunde exigenţelor proiectului Codului educaţiei. În cadrul manifestării vor fi prezentate 9 rapoarte la şedinţele plenare şi peste 150 de comunicări ştiinţifice ale savanţilor din ţară, precum şi din astfel de state europene ca Germania, Franţa, Marea Britanie, România, Rusia, Ucraina etc.

La 21-22 mai Conferinţa Internaţională cu genericul „Telecomunicaţii, Electronică şi Informatică„ ICTEI 2010 îşi va continua lucrările.

Tatiana Rotaru,
Centrul Media al AŞM
27-41-93