Reţeaua Informaţională pentru Ştiinţă şi Educaţie din Moldova – RENAM (Research and Educational Networking Association of Moldova), fondată în anul 1999 de specialiştii centrelor informaţionale ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi ale universităţilor principale, este în pragul unui eveniment remarcabil. La 20 mai curent, începând cu ora 9.00, în incinta Universităţii Tehnice a Moldovei (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 168), va avea loc inaugurarea Canalului optic (Fiber Linc) Republica Moldova – România, conectat la reţeaua academică transeuropeană GEANT. Astfel, sfera ştiinţei şi educaţiei din ţara noastră va dispune de un canal puternic cu o capacitate de 10 Gbps, de 30 de ori mai mare decât acea pe care a avut-o în anul precedent 2009, ceea ce-i va permite de facto să se integreze în spaţiul european de cercetare.
La această realizare de performanţă au contribuit prin granturile sale Consiliul Ştiinţific NATO şi Comisia Europeană, graţie cărora a fost creată şi dezvoltată o infrastructură modernă de comunicaţii optice şi fără fir (wireless) pentru e-ştiinţă, e-educaţie şi e-medicină din Moldova. În anul 2009 RENAM a început cooperarea cu Asociaţia Europeană DANTE (Delivery of Advanced Network Technology to Europe) în cadrul proiectului GEANT 3. Scopul final trasat de RENAM ţine de realizarea strategiilor ştiinţifico-educaţionale în crearea componentelor fundamentale ale Societăţii Informaţionale Naţionale.
Vom mai preciza că infrastructura RENAM, ca parte componentă a celei naţionale şi globale Internet, a fost creată şi dezvoltată în baza cooperării Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Universităţilor principale din ţară (USM, UTM, ASEM, UASM, UPS „I. Creangă”, US „A. Russo” din Bălţi, USMF „N. Testemiţanu” etc.) cu suportul considerabil al granturilor internaţionale (NATO, UE etc.). Reţeaua Informaţională pentru Ştiinţă şi Educaţie din Moldova dispune de o infrastructură dezvoltată de transport date, comună pentru instituţiile de cercetare, învăţământ superior şi medicină, la care zilnic sunt conectate peste 10 mii de calculatoare, incluzând reţelele locale ale AŞM, universităţilor şi ale instituţiilor medicale, la care au acces peste 80% din numărul total de cercetători ştiinţifici, profesori, doctoranzi şi studenţi din ţară. În atenţie permanentă se află lucrările de extindere a reţelei pe teritoriul ţării şi de conectare la reţeaua RENAM a altor instituţii de cercetare, medicale şi universităţi din Chişinău, Bălţi, Cahul, Comrat, Taraclia.
La inaugurarea Canalului optic Republica Moldova – România vor participa reprezentanţi ai Comisiei Europene, Consiliului Ştiinţific NATO, altor structuri europene ca TERENA, DANTE, CEENET, NREN (National Research and Educational Network – Reţeaua Naţională pentru Ştiinţă şi Educaţie) naţionale dintr-un şir de state, deci toţi acei care au contribuit direct ca acest eveniment să se producă (finanţare, expertizare, consultanţă). Vor fi prezenţi la manifestare şi reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului RM, Academiei de Ştiinţe a Moldovei, universităţilor din ţară, toţi acei care-şi leagă speranţe mari de viitorul unei societăţi informaţionale.
Ceremonia de inaugurare a Canalului optic Republica Moldova – România va avea loc la deschiderea celei de a III-a Conferinţe Internaţionale cu genericul "Telecomunicaţii, Electronică şi Informatică" (ICTEI–2010), manifestări organizate în cadrul Săptămânii TIC în Moldova (17-23 mai 2010).
La eveniment sunt invitaţi reprezentanţii mass-media.
Tatiana Rotaru,
Centrul Media al AŞM
27-41-93 |