E timpul de a investi în durabilitatea economică!

2010-05-17

Considerând mesajul enunţat la conferinţa de presă din 13 mai curent de către prim-ministrul Vlad Filat şi conducătorul Misiunii FMI pentru Republica Moldova Nikolay GUEORGUIEV, Academia de Ştiinţe a Moldovei a organizat o şedinţă de lucru a savanţilor economişti în vederea analizei situaţiei în domeniu şi elaborării unui set de propuneri privind paşii, ce urmează să fie întreprinşi la nivelul ţării de către factorii de decizie în contextul ieşirii din recesiune şi creşterii economice, poate încă nesemnificativă ca valoare, dar foarte importantă ca tendinţă ireversibilă.

Prezentând succint principalele concluzii ale savanţilor, vom menţiona următoarele:
1. Deşi situaţia social-economică a populaţiei în linii mari este precară, ar fi oportun de a îngheţa nivelul de cheltuieli pentru întreţinerea aparatului de stat si instituţiilor bugetare la nivelul actual pentru 2-3 ani. Această măsură este una nepopulară, Guvernul însă trebuie să conştientizeze faptul că, creşterea cheltuielilor sociale şi curente nu au efecte de ordin sistemic pentru un termen mediu şi lung, iar odată cu majorarea plăţilor sociale, se va da un impuls de creştere a preturilor.
2. Reieşind din una din sarcinile de bază ale BNM, instituţia bancară centrală trebuie să asigure prin instrumentele sale de politică monetară stabilitatea preţurilor.
3. Surplusurile de încasări la buget trebuie să fie orientate spre dezvoltarea de durată a economiei, de dezvoltare a antreprenoriatului, prioritate fiind dezvoltarea capacităţilor de producere, orientate spre export. De aici rezultă câteva sarcini operaţionale:
a) Identificarea şi formarea registrului exportatorilor în baza informaţiei deţinute de Camera de Industrie şi Comerţ.
b) Definirea şi eliminarea barierelor ce împiedică majorarea capacităţilor de export ale economiei la mărfuri şi servicii.
c) Implementarea instrumentelor noi şi extinderea celor existente de promovare a mărfurilor destinate exportului.
d) Identificarea capacităţilor de fabricare a produselor şi prestare a serviciilor inovatoare pentru export cu susţinerea agenţilor economici implicaţi în acest proces.
e) Este necesar ca Guvernul să formuleze planuri ambiţioase de sporire a volumelor de export şi să asigure implementarea lor prin asociaţiile de producători şi prestatorii de servicii.
Cu toate că aceste masuri nu sunt prea populare, acestea au efecte de perspectivă şi consideram, în acest sens că, actualmente, Republica Moldova are nevoie de o dezvoltare sustenabilă.

Centrul Media al AŞM