În acest week-end, comunitatea ştiinţifică internaţională sărbătoreşte aniversarea a 50-ea de la testarea primului laser, care a avut loc la 16 mai 1960, fiind realizată cu succes de fizicianul american Theodore Maiman. Demonstrarea primului laser a încununat efortul multor generaţii de cercetători de pe mapamond care pas cu pas, cărămidă cu cărămidă, au creat bazele conceptuale, teoretice şi tehnologice ale emisiei undelor de energie electromagnetică.
Voi specifica că printre inventatorii primului laser se află şi doi savanţi sovietici şi anume, academicienii Nikolay Basov şi Alexandr Prohorov, laureaţi ai Premiului Nobel. Ultimul a vizitat Republica Moldova pe la începutul anilor ’70 şi a fost un bun susţinător, pe parcursul întregii sale vieţi, al ştiinţei noastre şi al tinerilor fizicieni, inclusiv s-a bucurat de sprijinul lui generos şi subsemnatul.
Astăzi laserul a devenit un atribut al existenţei noastre, fiind implementat peste tot, de la tehnica audio-video, păstrarea şi transmiterea informaţiei, până la diverse dispozitive utilizate în cercetare, medicină, industrie etc. Asociaţia Internaţională pentru Optică şi Fotonică ne propune să vizităm un muzeu virtual, unde ne putem familiariza cu progresul tehnic în domeniul emisiei laser de-a lungul anilor, începând cu 1960 şi până în ziua de azi.
Informaţia poate fi accesată pe următoarele adrese: http://spie.org/x39914.xml, http://spie.org/x39920.xml, http://spie.org/x39921.xml, http://spie.org/x39922.xml, http://spie.org/x39923.xml,
http://spie.org/x39924.xml.
Ion Tighineanu,
membru corespondent,
vicepreşedinte al AŞM
Relaţii la tel.:27-40-47; 27-41-93
|