Bursa „acad. Gheorghe Duca” a fost acordata elevei Mariana Timofti

2010-05-07
 

Acad. Gheorghe Duca, doctor habilitat în chimie, profesor universitar, fondator al Şcolii ştiinţifice Chimia Ecologică din R. Moldova a desemnat câştigătorul concursului de eseuri cu genericul „O privire din viitor asupra Liceului AŞM”, desfăşurat între 21 aprilie – 3 mai 2010.

Bursa „acad. Gheorghe Duca” (500 lei din propriul salariu) a revenit elevei clasei a X-a „B” a Liceului academic, Mariana Timofti, originară din satul Ciuciuleni, Hânceşti, care a scris un eseu inspirat, conceput, structurat cu o deosebită ingeniozitate. Mariana Timofti şi-a imaginat cum va arăta Liceul AŞM în anul 2030, când ea va fi deja academician (la 37 ani!!!), făcând pe parcursul eseului o comparaţie între condiţiile în care a studiat prima promoţie a Liceului, inclusiv ea şi cele de pe parcursul următorilor douăzeci de ani, mult mai performante. Privind din viitor în prezent, eleva relatează la o manifestare prilejuita de cea de-a 20-a aniversare a Liceului AŞM, ca atât ea cât şi colegii ei au înregistrat între timp mari succese naţionale şi internaţionale în domeniul ştiinţei şi inovării, iar R. Moldova a devenit o ţară europeană bogată, puternică, graţie descoperirilor făcute de oamenii de ştiinţă (acesta şi celelalte menţionate vor fi puse în curând pe site-ul Liceului AŞM www.liceu.asm.md).

Mi-a fost destul de greu să iau o decizie, am apelat la unii profesori şi ziarişti, recunoaşte acad. Duca, pentru că am rămas foarte impresionat de toate eseurile acestor minunaţi copii, de abordarea lor originală, pe alocuri naivă şi stângace, dar care denotă o curăţenie şi o mare generozitate sufletească, o gândire liberă, magistrală, strategică dacă doriţi pentru sistemul de educaţie şi perspectiva europeană a R. Moldova. Marianei Timofti i-a fost dat punctajul cel mai mare nu doar pentru inteligenţă, ci şi pentru ingeniozitate. Mai în glumă mai în serios, aceşti elevi deştepţi şi îndrăzneţi bat şaua, ca să priceapă conducerea Academiei şi cea a statului ce mai au de făcut în domeniul educaţiei şi administrări statului, a concluzionat savantul.

Acad. Gheorghe Duca a apreciat, de asemenea, erudiţia, perspicacitatea şi documentarea, manifestate de elevele Elena Salamandâc (cl. XI-a „C”) – locul II, Nicoleta Domnicu (cl. X-a „C”) – locul III, Alina Taşnic (cl. XI-a „C”), Natalia Sculea (cl. X-a „A”) şi Doina Bobeică (cl. XI-„A”), încurajându-le cu premii băneşti.

Amintim că savantul Gheorghe Duca a iniţiat acest concurs în scopul stimulării şi motivării elevilor talentaţi, care doresc să îmbrăţişeze o carieră ştiinţifică, să-şi dezvolte spiritul creator şi gândirea liberă, să-şi descătuşeze imaginaţia.

În anul de învăţământ 2010-2011, bursa lunară „acad. Gheorghe Duca” va fi acordată tânărului care va demonstra cele mai mari performanţe în domeniul chimiei.

Festivitatea de premiere a avut loc la 6 mai 2010, de Sf. Mc. Gheorghe, zi în care elevii şi părinţii lor l-au invitat pe preotul Pavel Borşevschi pentru a-i binecuvânta şi a le sfinţi Liceul.

Preşedintele AŞM, purtător al numelui Marelui Martir al Creştinătăţii, a dăruit Liceului o icoană, operă de artă, cu chipul Sf. Mc. Gheorghe, dorindu-le elevilor şi profesorilor: „să fie mereu PRIMII, precum este Liceul AŞM şi să fie întotdeauna BIRUITORI, precum este Sf. Mc. Gheorghe!”.

Galerii foto: Sfinţirea Liceului AŞM, Ceremonia de înmînare a Bursei "Acad. Gheorghe Duca"


Centrul Media al AŞM